Kupak nélkül extrém igazán a Skylake

Augusztus elején hatalmas, extrém tuningos akcióval mutatkozott be a Skylake, vagyis az Intel hatodik generációs Core i processzorcsaládja. Nem csoda, hogy ennyire rákészültek a húzására, hiszen túlhajtás szempontjából egy igencsak jól sikerült architektúráról van szó, aminek nincs úgynevezett cold bugja. Ez azt jelenti, hogy nincs olyan határhőmérséklet, ami alatt már nem üzemelne jól a CPU, tehát szinte a végtelenségig lehet hűteni.

Ez pedig új problémát vetett fel, ami a minimális hőre érzékeny, cold bugos elődöknél nem jelentkezett: a nagy hidegben egyszerűen megfagy és hatását veszti a hővezető paszta, ami a processzor kupakja és a szilícium lapka között van. Így aztán nincs más választása azoknak, akik igazán extra eredményt akarnak elérni, le kell venniük a kupakot a processzorról, ami egyben a garancia elvesztését is jelenti, a Core i7-6700K esetében egy százezer forintnál drágább alkatrésznél. Achill3uS bevállalta a műveletet, ami az alábbi videón látható.

Az eredmény pedig eléggé mellbevágó lett, az a processzor, ami kupakkal, folyékony nitrogén alatt 5,2 GHz környékén volt hajlandó menni, kupak nélkül szépen 6,0 GHz fölé gyorsult ugyanabban a környezetben, az ASUS nagyszerű, Maximus VIII Gene alaplapjában, amit az ASUS hazai képviselete biztosított. A cold bug nélküli extrém tuningnak van még egy fontos komponense, a megfelelő hővezető paszta, ugyanis az átlagos paszták szintén csontra fagynak és elvesztik vezetőképességüket.

Achill3uS a Thernal Grizzly Kryonaut pasztát használja, ami például támogatójánál, az Oázis Computernél szerezhető be. Még ez a speciálisan extrém hűtéshez tervezett, jelenleg legjobbnak tartott anyag sem ideális a Skylake-hez, ugyanis nagyjából -140 °C-ig lehet lemenni vele. Bár a processzor folyékony nitrogénnel tovább is hűthető, a paszta -150 °C körül elveszti a hővezető képességét, az alatta dolgozó processzor instabillá válik.

A kupaktalanításnak, a kiváló alaplapnak és az extra pasztának köszönhetően Achill3uS több hazai extrém tuningcsúcsot megdöntött, olyan eredményekkel, amelyek világszinten is a top10 közelében vannak. A 3DMark05 eredménye, amihez egy gyári hűtős GeForce GTX 980 Ti-használt a világ harmadik legjobb eredménye ilyen kártyával, de az egy GPU-s eredmények között is magasra, a 14. helyre rangsorolják. Még jobb lett a 3DMark06 teljesítmény, ami szintén a 3. legjobb GTX 980 Ti-vel, de az egy GPU-s abszolút listán a tizedik helyre ért be. Globálisan és a Core i7-ek között is a világ hetedik legjobb eredményét sikerült hozni Cinebench R15-ben, az Intel XTU tesztjében pedig a 13. helyezést sikerült megcsípni. Bőven van még tartalék a hardverben, a Skylake még jobb pasztával még magasabbra mehet. Legközelebb a GTX 980 Ti-re is jut a folyékony nitrogénből, a memória szekción is lehet még fejleszteni, továbbá az Asustól úton van a Maximus VIII Extreme alaplap.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés