A Cyclos technológiájára épít az AMD Piledriver

A Cyclos Semiconductor még 2009-ben mutatta be a Resonant Clock Mesh (RCM) nevű eljárást, mely a vállalat állítása szerint jelentősen csökkenti az adott chipdizájn fogyasztását a teljesítmény visszaesése nélkül. Az elgondolás működése eléggé bonyolult, de lényegében az elektromos energia újrahasznosítása a cél a digitális félvezetőkben, és a fogyasztás is ezen a ponton spórolható meg. A Cyclos jellemzése szerint az egész technológia alapötlete nagyon hasonló a hibrid autókhoz, ahol a kinetikus energia újrahasznosításával kevesebb benzin is elég egységnyi út megtételéhez.

A működés megértéséhez nagyon mélyre kell ásni, így érdemes ott kezdeni, hogy a mai bonyolult integrált áramkörök esetében jelentős problémát jelent az órajel időben történő eljuttatása az áramkör különböző részeihez. Elméleti alapon az órajelet minden egység azonos időben kapja meg, de a gyakorlatban számolni kell a vezetékek késleltetésével. Ez úgynevezett órajelcsúszáshoz vezet, ami azt eredményezi, hogy két logikai blokk eltérő ütemben dolgozik, ami esetlegesen funkcionális hibákat is szülhet. Komoly szempont tehát az órajelcsúszások minimalizálása, amire órajelelosztó hálózat szolgál. Ez felel az órajel-generátorból kijövő jel elosztásáért. Az általános cél, hogy az összetartozó áramkörök esetében a csúszás minimális legyen, azaz ne vezessen funkcionális hibákhoz. Konkrét értékek itt nincsenek. Mindig az adott dizájn és az órajel határozza meg a csúszás maximálisan megengedett mértékét.

Az órajelfa modellje
Az órajelfa modellje

Az órajelelosztó hálózatok szempontjából több alternatíva lehetséges. Az úgynevezett órajelfa a legelterjedtebb. A lényege, hogy az órajel-erősítők egymás után, a hálózat mentén helyezkednek el. A modern rendszerek ezt különböző szimmetriastruktúrával vegyítik, hogy az órajel a lapka közepéből kiindulva a lehető legjobb szinkront eredményezze. Az órajelfa azonban kiegészíthető egyfajta hálós topológiával, ami az órajelcsúszások minimalizálása szempontjából borzalmasan hatékony, de nagy problémát jelent, hogy a háló kiépítése növeli a fogyasztást, ami természetesen nem kedvező tényező. Itt jön képbe Cyclos RCM technológiája, ahol az egész hálózat úgynevezett LC oszcillátorként működik, vagyis a tárolt elektromos energia újrahasznosíthatóvá válik. Ezzel energiahatékonyabb lesz a teljes órajelelosztó hálózat működése, amivel összességében csökken a teljes rendszer fogyasztása.

Az órajelfa modellje halós topológiával
Az órajelfa modellje hálós topológiával

A Cyclos az idei ISSCC-n elmondta, hogy egy 4 GHz-es, vagy ennél magasabb órajelen működő Piledriver modul esetében az RCM technológia alkalmazása akár 24%-kal is csökkentheti az órajelelosztó hálózat energiaigényét, átlagosan pedig 5-10% közötti értékek mérhetők, emellett a hálós topológiával az órajelcsúszások minimalizálása nagyon hatékony lett.

A Resonant Clock Mesh technológia modellje
A Resonant Clock Mesh technológia modellje

Samuel Naffziger, az AMD szóvivője elmondta, hogy a Cyclos által kifejlesztett technológia implementálása gond nélkül zajlott. A két vállalat a dolog üzleti vonzatáról nem beszélt. Nyilvánvalóan az AMD valamilyen módon fizet a Cyclos számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés