A SeaMicro felvásárlásával erősít a szerverpiacon az AMD

Az AMD váratlan felvásárlással erősít a szerverpiacon, ugyanis a cég bejelentette, hogy megvásárolják a SeaMicro néven ismert vállalatot. Az akvizíció 334 millió dollár értékben történik, amelyből az AMD 281 milliót készpénzben, míg a fennmaradó részt részvényekben fizeti ki. Andrew Feldman, a szervergyártó elnök-vezérigazgatója, egy újonnan létrehozott üzletág vezetője lesz. Gyakorlatilag egyelőre túl nagy változás nincs, azaz a SeaMicro az aktuális formájában beolvad az AMD-be.

A SeaMicro az energiahatékony szerverek területén szerzett hírnevet, hiszen 2007-ben alapított vállalat több iparági veteránnal olyan technológiát fejlesztett ki, mely az adott számítási kapacitást akár negyedakkora energiaigény mellett képes biztosítani hatodannyi területen, mindezt a hagyományos kiszolgálókhoz viszonyítva. A Freedom névre keresztelt hálózati interfész ráadásul ezernyi processzormagot képes összekötni, az I/O teljesítmény pedig elérheti 1,28 terabit/s-os értéket is. A SeaMicro korábbi állítása szerint a Freedom a konkurens megoldásokhoz képest magonként 12-szer nagyobb tempót kínál, amellett, hogy a hardveresen megvalósított I/O-virtualizációnak köszönhetően elég három komponenst építeni az alaplapra. Lényegében ez biztosítja, hogy a rendszer apró legyen. Ezenkívül a technológia az energiatakarékosságról is gondoskodik a nem használt részek lekapcsolásával, továbbá megosztja az adatokat is. A Freedom egyébként független az alkalmazott architektúrától, így ebből a szempontból az AMD szabad kezet kap a fejlesztésekben. Később akár ARM-ra épülő szerverekben is gondolkodhatnak, illetve a koncepció megfelelő a heterogén módon programozható lapkáknak is.


[+]

Az AMD az akvizíció után bejelentette, hogy a SeaMicro aktuális termékskálája egyelőre nem szűnik meg. A szervergyártó jelenleg Intel Xeon és Atom processzorokra épülő termékeket gyárt, ezek forgalmazása egy ideig folytatódik, és a terméktámogatás sem szűnik meg hozzájuk. Nem nehéz persze kitalálni, hogy az új fejlesztések már az AMD megoldásaira épülnek, így az a technológia, amire eddig épített az Intel a mikroszerverek piacán, mostantól az AMD tulajdonát képezi. Rory Read, az AMD elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az Opteronokra épülő SeaMicro megoldások az év második felében érkeznek. Az Atom helyett természetesen a Bobcat magos lapkák lehetnek bevethetők. Fontos, hogy a megszerzett szabadalmakat az AMD licencre is felkínálhatja. Ez abból a szempontból alapvető elvárás, hogy a gyártó ne legyen saját partnereinek erős konkurenciája. A Freedom jelenleg nagy előnyöket biztosít, így ebből a szempontból az AMD partnerei nem néznék jó szemmel a felvásárlást. A technológiák felkínálása azonban már egyszerűsít ezen, így a többi cég is hozzáférhet a SeaMicro fejlesztéseihez, amelyet beépíthetnek a készülő, Opteronra processzorokra épülő szerverekbe. Az AMD konkrétan kihangsúlyozta, hogy az akvizícióval nem szándéka a partnereknek konkurenciát állítani, sokkal inkább a SeaMicro technológiáit szerették volna megszerezni.

A SeaMicro beszállítói valószínűleg nem változnak, így továbbra is a Samsung gondoskodhat a memóriákról. Ez egyelőre minden érintettnek így a legegyszerűbb.

A SeaMicro felvásárlásával az AMD elsődlegesen a felhős szolgáltatásokat kínáló adatközpontok piacát célozza meg, ami a piackutatók és a gyártók szerint erős növekedés előtt áll, emellett a HPC szerverek piaca is értékes lehet. Ebből a szempontból a felvásárlás nem volt meglepő, hiszen az AMD technológiái kifejezetten alkalmasak erre a terepre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés