Friss dokumentáció árulkodik az új AMD processzormodulról

Az már nem titok, hogy az elmúlt év őszén bemutatott Bulldozer architektúra továbbfejlesztett moduljai a Piledriver kódnevet viselik, és a fejlesztés alapvető képességei is ismertek, de erről konkrétumokkal még nem szolgált a vállalat. Bár a Family 15h termékcsalád frissített technikai dokumentációja még mindig nem számít hivatalos bejelentésnek, a leírtak már tekinthetők készpénznek, hiszen a fejlesztők ez alapján dolgoznak a készülő programokon. A Bulldozer modulok a 00h - 0fh jelzést viselték, így a dokumentáció 10h - 1fh és 20h - 2fh kiegészítései már az új Piledriver modulra vonatkoznak. Utóbbiból azért van két verzió, mert a 10h - 1fh jelzésű fejlesztés a Trinity APU-ba készül, míg a 20h - 2fh már a Viperfish kódnevű fejlesztést jelenti.

A Trinity alapvetően ismert, így erről nem írnánk sokat, ám a Viperfish valószínűleg sokaknak idegenként hat. Tulajdonképpen itt az Orochi kódnevű lapka leváltójáról van szó, mely majd a szerverekbe szánt Sepang és a Terramar processzor alapja lesz. A Viperfish lapka asztali leszármazottja a Vishera kódnevű processzor, mely a Socket AM3+ tokozás következtében nem fog annyit tudni, mint a szerverekbe szánt variáns, de ez megszokott dolog.

A Piledriver modul alapvetően mindazt tudja, amit a Bulldozer, így az alábbi táblázat kapcsán inkább a fontosabb különbségeket részleteznénk:

AMD processzormodulok jellemzői
Funkció 00h - 0fh
(Bulldozer)
10h - 1fh
(Piledriver v1)
20h - 2fh
(Piledriver v2)
Modulok maximális száma 4
2 5
Magok maximális száma 8 4
10
L1 adat TLB mérete 32 bejegyzés
64 bejegyzés
64 bejegyzés
L3 cache támogatva nincs támogatva támogatva
Támogatott memóriavezérlő kétcsatornás kétcsatornás négycsatornás
Magonkénti memóriaolvasási sor mérete
40 44 44
HyperTransport Assist támogatva nincs támogatva támogatva

Látható, hogy a 10h - 1fh jelzésű modul esetében az L3 gyorsítótár támogatása hiányzik, de tudható, hogy a Trinity APU-ban ez nem lesz jelen, így a támogatás lényegtelen. Ezenkívül a HyperTransport Assist szolgáltatást sem kezeli, ami a szerverek esetében kap jelentőséget, ahova a Trinity szintén nem nevez. A 20h - 2fh modulok esetében a négycsatornás memóriavezérlő is meglepő lehet. Erre az igényeket látva természetesen fel kell készíteni a rendszert, de közel sem kötelező a kihasználása. Az asztali piacra szánt Vishera kódnevű processzorok esetében például kétcsatornás memóriavezérlővel érdemes számolni.

Az IOMMU esetében is változás történik. Az aktuális 00h - 0fh jelzésű Bulldozer modulok a v1-es verziót kezelik, míg a 10h - 1fh esetében már az IOMMU v2 támogatása lesz érvényben. Az új verzió fő újításai között szerepel a kétszintű laptábla, továbbá az IOMMU laphibák helyreállításának lehetősége. Az egyes funkciók eléréséhez az adott bővítőkártyának, vagy más eszköznek is támogatnia kell az Address Translation Services (ATS), illetve a Peripheral Page Service Request (PPR) szolgáltatást. A 20h - 2fh modulok esetében nincs megjegyzés az IOMMU-val kapcsolatban, ám úgy tudjuk, hogy minimum a v2-es verzió kezelése lesz megoldva, de esetlegesen lehetnek fejlesztések.

Kiemelendő a Piledriver modulok esetében a BMI (Bit Manipulation Instructions) és a TBM (Trailing Bit Manipulation) utasítások támogatása, melyekkel az AMD már készül a GCN architektúra beköltöztetésére. Emellett az új processzormodul támogatja az FMA3 utasítást, illetve két új instrukciót (VCVTPH2PS és VCVTPS2PH) kínál a 16 bites félpontosságú és a 32 bites egyszeres pontosságú lebegőpontos számok közti konvertáláshoz. Ezenkívül csökkent pár utasítás végrehajtásának késleltetése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés