CES 2012: tavasszal érkezik a Trinity APU

Hirdetés

Két napja írtunk az AMD érdekességekben gazdag standjáról, míg most értékes információk érkeztek a korábbi hírek mellé. A CES-en kiállított, asztali házban elrejtett ultravékony notebookban egy 17 wattos Trinity APU dolgozott, ami alapvetően nem számít újdonságnak, hiszen ezt az AMD már akkor elárulta, de az csak most vált hivatalos információvá, hogy ez a termék két darab aktív Piledriver modult rejtett, azaz az AMD specifikációja szerint négymagos lapkának számít. A vállalattól megtudtuk, hogy ezt az új architektúra teszi lehetővé, mivel a Bulldozer alapjaira épülő modul sokkal energiatakarékosabban képes működni, mint a Llano APU-ban használt Husky mag, így pedig lehetőség adódott két modul, azaz négy mag alkalmazására a 17 wattos fogyasztási osztályon belül.


[+]

Az AMD az órajelekről és az IGP paramétereiről titkolózik, de annyi már biztos, hogy a 17 wattos TDP osztályba szánt Trinity APU a nagyobb testvérek összes szolgáltatását megkapja, vagyis elérhető lesz az UVD 3.0-s motor a VCE és a SAMU kiegészítéssel, illetve az Eyefinity támogatása is. A vállalat alapvetően ezzel a lapkával venné fel a versenyt az Intel Ultrabookjai elleni. Az AMD elmondta, hogy a terméket úgy árazzák, hogy a gyártók már 500 dolláros árkategóriában építhessenek rá mobil terméket, de nyilván az árazás az adott notebook felszereltségétől függ, így ezzel kapcsolatban széles lehet a termékskála.


[+]

A kiállításon működő Pumori kódnevű referencianotebook tulajdonképpen a Comal platformnak felel meg, csak alacsonyabb fogyasztással, kifejezetten ultravékony notebookokhoz ajánlva. Ez a megoldás terhelés nélkül 12 óra 28 percig bírja, míg videózásnál 4-7 órás üzemidő várható, függően az adott tartalomtól. Az AMD az üzemidőt a 3DMark 06 folyamatos futtatásával is kimérte, és a masina 3 óra 20 percig bírta a strapát. A vállalat elmondta, hogy a gyártók természetesen lemásolhatják a Pumori referencianotebookot, de saját dizájnt is tervezhetnek. A cég az üzemidő mérésére az úgynevezett all-day specifikálást alkalmazza, vagyis csak akkor hozható forgalomba az ultravékony termék, ha terhelés nélkül minimum 8 órán át üzemképes marad. Az AMD ezt a gyártó által előtelepített Windows folyamatos futtatásával teszteli le. Természetesen a gyártók túlléphetik a 8 órát, és az AMD alapvetően erre buzdítja a partnereket.

A vállalat konkrét megjelenési dátummal nem állt elő, de annyit már lehet tudni, hogy az első Trinity APU-k tavasszal futnak be. A fenti kép az érkező termékeket mutatja. Az utolsó a már fentebb említett 17 wattos verzió, ami Pumori dizájn alapja, míg a középső termék egy 35-45 wattos TDP osztályba sorolt megoldás. Mindkét újdonság a mobil piacra szánt Comal platformban kap helyet. A legnagyobb termék az asztali Virgo platform része lesz, és a Socket FM2 tokozást használja, a fogyasztása pedig 65 watt, vagy ennél magasabb lehet. Utóbbi értékekről konkrétumok nincsenek, de korábban 100 és 125 wattos TDP osztályokról volt szó. A platformok konkrét útitervét az AMD a február elején megrendezendő Financial Analyst Day-en részletezi.

A vállalat azt is bejelentette, hogy a Tahiti cGPU után elkészültek a szintén 28 nm-es eljárást alkalmazó, Cape Verde kódnevű lapka fejlesztésével, mely a Radeon HD 7700M sorozat része lesz, és mostantól rendelhetik a notebookgyártók. A tényleges forgalmazás a második negyedévben kezdődik meg. Az előzetes információk szerint a fogyasztási adatok nagyon kedvezőek, továbbá a rendszer mindazt tudja, amit a termékcsalád legerősebb lapkája, csak természetesen lassabban. Az AMD elmondta, hogy az új Southern Islands termékcsalád fejlesztését gyakorlatilag befejezték, így már csak a lapkák startját készítik elő. A vállalat a Cape Verde asztali verziójának, valamint a Pitcairn cGPU megjelenésének dátumát még nem tudja pontosan megmondani. Valószínű, hogy a gyártást hamarosan megkezdik, de a forgalmazással addig várnak, amíg az előző generációs termékek kiürülnek a raktárakból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés