Az ASUS P9X79 DELUXE alaplap az első XMP DDR3 2400 MHz tanúsítvány birtokosa

Az Intel XMP (Extreme Memory Profile) tanúsítvány arra szolgál, hogy a megfelelő alaplap és memóriamodulok összeválogatásával a hivatalos DDR3 szabvány sebességnél lényegesen nagyobb tempót, amolyan gyári tuningot biztosítson. Ennek elsősorban elengedhetetlen feltétele, hogy a memóriáknak támogatniuk kell ezt a típusú profilt, másrészről az alaplap kell hogy olyan stabil túlhajtási képességekkel rendelkezzen, hogy gond nélkül engedélyezzen egy bizonyos maximális órajelet.


[+]

Az új Waimea Bay platform részeként érkező Intel X79-es alaplapok közül elsőként az ASUS P9X79 DELUXE érdemelte ki a DDR3 2400 MHz-es XMP tanúsítványt, ami egy ilyen csúcskategóriás deszka esetében presztízskérdés. A bevizsgáláson Kingston HyperX 16 GB-os, négycsatornás memóriakészletet (KHX2400C11D3K4/8GX) használtak, nem véletlenül, hiszen az ASUS mellett a Kingston volt az Intel másik partnere az XMP szabvány lefektetésében.


[+]

Az alaplapon összesen 8 memóriafoglalat található, ezért a gyártó maximális kapacitáson is kipróbálta lapját, 64 GB G.Skill Ripjaws Z DDR3-2133 (8GB x 8) memóriával feltöltve 1,5 V mellett gond nélkül bírta az 2133 MHz-et. A tagadhatatlan marketing potenciáltól függetlenül ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az ASUS P9X79 DELUXE nem csak árában, de tudásában is prémiumkategóriás, vagyis aki extrém tuningbabérokra kíván törni, annak érdemes komolyabban szemügyre vennie.


[+]

Ha már túlhajtásról van szó, akkor érdemes megemlíteni az ASUS abszolút csúcskategóriás Rampage IV Extreme lapjával elért 2700 MHz-es sebességet, amit egy 16 GB-os G.Skill Ripjaws Z DDR3-2400 (4GB x4) kit segítségével sikerült megugrania a gyártónak, 1,65 volttal táplálva a modulokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés