Az ASUS és az Acer számít az ultrabook sikerére

Hetek óta az ultrabook körül forog a mobil piac. Az Intel az idei Computexen mutatta be a koncepciót, mellyel a vállalat néhai Centrino márkanév megjelenéséhez fogható hatást kíván elérni, vagyis drámaian növelni szeretné a mobil termékekre a keresletet. Ennek természetesen a gyártópartnerek is örülnének, de aggódnak a termékek magas árazása miatt, ami arra kényszeríti őket, hogy a Macbook Air ellen induljanak csatába, és ez az Egyesült Államok piacán cseppet sem értékelhető opció. Az Intel szerint az aggodalom felesleges. A termékek 1000 dollár alatt lesznek megvásárolhatóak, és már az év végére befutnak.

A partnerek között az ASUS érdekeltségét keltette fel a legjobban az ultrabook, és az UX sorozaton belül hat termék is elérhető lesz, melyek közül az UX21-ről már a Computexes hírben érkeztek adatok. A pontos paraméterek még nem tisztázottak, de az Intel nagyon megköti a gyártók kezét, így sok választási lehetőség nincs, vagyis a Sandy Bridge-es mobil processzor mellé pár gigabájt rendszermemória kerül, míg a fő adattároló egy SSD lesz. A gyártó persze építhet be egy extra merevlemezt, ha erre szükség vagy esetleg igény lenne. Az Intel szabványa fizikailag kizárja a dedikált GPU beépítésének lehetőségét, így ilyen opciót felesleges is keresni az ultrabookok esetében, vagyis a grafikai számításoknak mindig a HD Graphics 3000 IGP próbál majd megfelelni. Az információk szerint az ASUS 900 és 2000 dollár közé árazza majd az érkező termékeket, így a tajvani vállalat nem fél a Macbook Airtől.

ASUS UX21
ASUS UX21

Az Acer némileg óvatosabb. Az egyik olasz webáruházban feltüntetett és előrendelhető, Ultrabook S3 jelzésű modell esetében egyértelműen 1000 dollár alá áraz. Az egészen pontosan 787 euróért kínált mobil masinában egy kétmagos, 1,6 GHz-es Core i5-2467M processzor lesz 4 GB-os rendszermemória mellett. A fő adattárolást a szabvány szerint SSD-nek kell ellátni, és ez meg is történik egy 20 GB-os megoldással, de ez nem olyan tárkapacitás, ami a mai felhasználói igényeket kielégíti, így a termékben egy 320 GB-os merevlemez is található. Az Acer tehát egy kompromisszumos megoldást választott, mivel a Macbook Air direkt konkurensének lenni nem éppen kedvező, ám az olcsóbb termékhez valahol megszorításra van szükség, és úgy néz ki, hogy az Ultrabook S3 esetében az SSD lett a kiválasztott.

Az Intel harmadik partnerének az ultrabookok területén a Lenovo számít. Utóbbi vállalattól sajnos egyelőre nem szivárgott ki még semmilyen információ.

Az ultrabookról egyébként nem mindenki gondolja úgy, hogy sikeres lesz. A Dell és a Toshiba például – ilyen magas árazás mellett – kevés figyelmet fordít erre a területre, de egyik gyártó sem jelentette ki, hogy nem készítenek ilyen terméket, csupán óvatosabb megközelítésben szemlélik a koncepciót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés