Ultrabook vázak üvegszálból?

Az első generációs ultrabookok éppen csak a küszöbön toporognak (az Acer S3 már debütált több országban, míg az ASUS ZenBook UX21 holnap debütál), a gyártók már a folytatáson törik a fejüket, legalábbis ami a fejlesztéseket illeti. Fel is van adva nekik a lecke, hiszen az első generáción várhatóan nem sok haszon lesz, köszönhetően az Intel szigorú hardveres követelményeinek és a nyomott árazásának. Ez jelenleg maximum 1000 dolláros keretet jelent, ebbe az árba kell a komplett konfigurációnak mindenestül beleférnie, ami egyelőre csak vért izzadva sikerül egy-két gyártónak (ha éppen sikerül).

Hirdetés

Amennyiben a hardveres követelményeken nem lehet lazítani és spórolni, akkor bizony ott kell ezt megtenni, ahol nincs megkötve a gyártók keze. Ez a terület a felépítés (azt leszámítva, hogy unibody irányzatot be kell tartani), a váz és a burkolat, illetve ezek anyaga. Mivel a most használt magnézium alumínium nem éppen a legolcsóbb megoldás, a gyártók alternatív anyagok után néztek. A DigiTimes úgy tudja, hogy az Acer és az ASUS egyaránt a kedvezőbb árú üvegszálas műgyanta (műanyag) erősítésű burkolat gondolatával kacérkodik, ami termékenként mintegy 20 dolláros megtakarítást jelentene a most használt anyagokhoz képest.

Az üvegszál nem összekeverendő a szénszálas burkolattal, hanem annál valamivel gyengébb, egyszerűbb, és nem utolsósorban sokkal olcsóbb megoldásról van szó. Amennyiben az üvegszál szakértő módon van elkészítve, úgy a tartósság és ellenálló képesség tekintetében a mostani vékony alumíniumhoz hasonló tulajdonságokkal bír, ám annál könnyebb és olcsóbb, viszont ugyanúgy remekül formázható. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egyszerűbb üvegszálra specializált gyártópartnert találni, mint alumíniumot, melyek nagy részével az Apple már egyébként is kapcsolatban áll.

Az egyelőre kérdéses, hogy a gyártók komolyan gondolják-e az új anyag éles bevetését, habár a DigitTimes azt is megemlíti, hogy az Acer a jövő év elején készen áll piacra dobni egy 15"-es ultrabookot, mely már üvegszál erősítésű burkolatban lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés