A gyártók nem járnak jól az ultrabookkal

Hirdetés

Az ultrabook Computexen történő bemutatása óta állandó téma a termék árazása, és az Intel partnereinek elégedetlensége. A tajvani gyártók szerint drága lesz gyártás, és ez magas árcédulát jelent, az Intel azonban nem akar a Macbook Airrel konkurálni, így megkövetelik, hogy a termékek 1000 dollár alatti áron kerüljenek forgalomba. Ezt azonban nem egyszerű kivitelezni, ugyanis az új szabvány olyan komponenseket követel, melyek a notebookokhoz használt megoldásoknál drágábbak, így a partnerek egyértelművé tették, hogy a processzorok 50%-os árcsökkentésében látják a fenti problémákra a megoldást. Ebbe az Intel nem ment bele, de az információk szerint a főpartnerek kedvezményeket kapnak, melynek mértéke elérheti a 20%-ot is.

A DigiTimes friss információi szerint az ultrabook a gyártóknak nem lesz túlságosan jövedelmező üzlet, ugyanis a hagyományos notebookoknál 50%-kal alacsonyabb profittal árulhatják a termékeket. Ez azt jelenti, hogy a partnerek átlagosan 5-10 dollárt keresnek majd egy eladott terméken, miközben a hagyományos notebookok esetében 10-20 dolláros profitot realizálnak.

Ezt természetesen az Intel is látja, de a Santa Clara-i óriáscég úgy gondolja, hogy az ultrabookhoz használható komponensek árazása azért magas jelenleg, mert alacsony rájuk az igény, de a helyzet normalizálódhat, ha a gyártók több komponenst rendelnek az új rendszerek szállításának megkezdése után. Erre a változásra persze nincs garancia, így nagyon nehéz a gyártók helyzete, hiszen a mobil termékekre az igény általánosan csökkenő tendenciát mutat a 2010-es eladásokhoz viszonyítva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés