Az ARM a tabletpiac felére hajt

Korábban már számos piackutató megemlítette a tabletek várható terjedését. Az ABI Research 2010-re négymillió készülék eladásával kalkulál, de ez a szám 2015-re elérheti az 57 milliót is. Bob Morris, az ARM mobil részlegének igazgatója még ennél is optimistább jóslattal állt elő, hiszen már 2011-ben 21 millió tablet leszállításával számol.

A legnagyobb számítógépgyártók természetesen már dolgoznak az idén megjelenő első gépeken, melyek egy része akár a következő héten kezdődő Computexen is bemutatkozhat. Az ARM architektúrára építve számos partner kínál SoC-ot, melyek közül technikailag az NVIDIA Tegra 250 néven megismert megoldás tűnik kiemelkedőnek, de a Marvell ARMADA alapokra épülő Moby platform is kelendő lehet az előzetesekben megemlített 99 dolláros árával. Sőt a VIA is készül a saját megoldásával, amiről egyelőre keveset tudni, de az árazást 100 és 150 dollár közé várják.

Az Apple iPad sikere láttán az ARM joggal bizakodhat, mi több könnyen elképzelhető, hogy Bob Morris eladásokra vonatkozó jóslatai megalapozottak. A válallat egyébként a tabletpiac felét szeretné megkaparintani. A konkurenciát egyelőre az Intel jelenti, hiszen nemrég debütált a Moorestown platform, amivel sajnos a gyártók egyelőre nem törődnek. Az x86-os megoldások esetében a partnerek minden bizonnyal a jövőre érkező Intel Medfield SoC-ot és az AMD Fusion alapokra épülő megoldását tartják szem előtt.

Természetesen az x86-os és az ARM architektúrára épülő gépek közvetett ellenfélnek tekinthetőek, hiszen alapvetően más operációs rendszer futtatható rajtuk, és az elérhető programok is különböznek. A harc mindenesetre nagyon érdekesnek ígérkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés