2017. október 19., csütörtök

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Sharp tévé négy alapszínnel

Kipróbáltuk a Sharp Aquos LC-40LE810E LED háttérvilágítású LCD tévéjét, mely újfajta képmegjelenítő eljárást alkalmaz.

Hirdetés

Sharp a tévéuniverzumban

Ha Sharp, akkor LCD tévé, vághatja rá bárki, aki egy kicsit is othonosan mozog a szórakoztatóelektronika világában. A vállalat, bár más területeken, így például a nyomtatásban, telekommunikációban, sőt a nagyháztartási gépek világában is jelen van termékeivel, mégis ma már elsősorban folyadékkristályos technológiára épülő televízióiról ismert. Jó érzékkel ismerték fel körülbelül egy évtizede, hogy a jövő a tévékről fog szólni, és a két konkurens eljárás közül az LCD-t választották. Ezzel párhuzamosan az összes többi üzletágra valamivel kevesebb energiát és pénzt költöttek, költenek.

Az idő pedig utólag őket igazolta. Ez ugyanis azzal járt, hogy erőik nem forgácsolódtak szét, képesek voltak követni a trendeket, sőt olykor még diktálni is azokat. Így viszonylag hamar megjelentek televízióikban a különféle interpolációs technológiák vagy a LED háttérvilágítás, hogy csak néhányat említsünk a közelmúlt slágertémái közül. Most pedig itt van ez a modell, amely a többi piaci résztvevőtől eltérő módon négy alapszín felhasználásával állítja elő a különféle tónusokat.

Mi is az RGBY technológia?

A vállalat által kidolgozott RGBY (Quattron) névre hallgató eljárásnak lényege, hogy kibővítették a folyadékkristályos televíziók képernyőinek pixelszerkezetét azáltal, hogy a korábban alkalmazott három alapszínhez, a vörös, a zöld és a kék (RGB) színhez negyedikként hozzáadták a sárgát (Y).

A Sharp kommunikációjában hangsúlyozza, hogy ez a technológia fényesebb, élénkebb színeket biztosít a panel hatékonyabb fényátbocsátásának és a szélesebb színskálának köszönhetően. Az eredmény a bőr, az arany és a sárga tónusok még részletesebb, pontosabb és élethűbb visszaadása, mint a hagyományos, három alapszínt használó képernyők esetén. A vállalat közleményeiben azt sem felejti el megemlíteni, hogy ennek köszönhetően tévéik minden korábbinál kevesebbet fogyasztanak. A mi méréseink azt mutatták, hogy általában 50-55 watt között volt az áramfelvétel, amikor teljesen átlagos körülmények között, a legjobbnak tartott beállítások mellett használtuk a modellt.

A májusban bejelentett Sharp Aquos LE810E típusjelzésű készülék is erre az eljárásra épül tehát. Csodák csodája, a világpremier után már viszonylag hamar felbukkantak a modellek hazánkban is, és a Sharp magyarországi PR-ügynökségének köszönhetően már ki is próbálhattuk ezt a tévét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.