Ultrabookok olcsóbban Lenovo és Sony ruhában

Hirdetés

VAIO T

Kezdetben a Sony nem igazán lelkesedett az Ultrabook-kategóriáért, persze ez nem is csoda, hiszen – ha nem is szigorúan az Intel definíciója szerint – volt vékony és fürge modellje, alig magasabb árszegmensben. A második, olcsóbb generációra viszont a japánok is rávetették magukat, így megszületett a VAIO T. A Sony ultrája formailag legalább olyan közel van a csúcs VAIO Z-hez, mint a Lenovónál az IdeaPad U310 az U300-hoz. Legjellegzetesebb formai eleme a gépház alá beforduló, saját lábakkal ellátott fedőlap; ez a kialakítás az alsó megtámasztással némi extra stabilitást ad a zsanérnak. Akkor sem kell aggódni, ha nem optimális szögben áll a kijelző, mert a gép aljának hátsó részén is vannak hagyományos talpak.

Bár nem unibody felépítésű, a VAIO T teljes burkolata magnéziumötvözetből készült, nemcsak fedele és fenéklemeze, hanem a billentyűzet környéke és a csuklótámasz is. Ennek köszönhetően a gépház kellemesen merev lett. A fedél egy leheletnyivel jobban horpad a Lenovóénál, de csuklótámasza és billentyűzete merevebbnek bizonyult, és nekünk az általános formaterv is jobban bejön, értékeljük, hogy egy pillanatra sem merült föl valami almás gép utánzása. Mondjuk a fedél lehetne kicsit sötétebb.

Belül az első nagy formai plusz számunkra a burkolatba integrált billentyűzet volt, de hamar bekerült mellé egy mínusz is a klaviatúra megvalósítása miatt. Huzamosabb nyomogatás után viszont ezt a mínuszt újragondoltuk, mert ugyan tényleg extrém rövid úton járnak a VAIO T gombjai, mégis a legkényelmesebb megoldásnak bizonyult az egyre gyakoribb, hasonló „nullautasok” között, és hosszabb gépelésnél sem kaptunk tőle agybajt, ami nagy szó, tekintve, hogy csúcs ThinkPades klaviatúrákhoz vagyunk szokva.

Teljesen rendben van a kis Sony touchpadje, de azért a Lenovo szintjét nem hozza. Felülete egy picivel kisebb, de még elfogadható méretű, gombjai viszont valamivel kattogósabban járnak. Sajnos a Sonynál is maradt a legalapvetőbb, 1366x768 pixeles, fényes, 13,3 hüvelykes kijelző, itt sem hallottunk nagyobb felbontásúról, esetleg matt felületűről.

Csatlakozók terén a VAIO T esetében is folytatja a Sony azt az érthetetlen szokását, amivel már több gépénél találkoztunk, hogy csak két USB-t tesznek a notebookra. Sovány vigasz, hogy mindkettő 3.0-s, és a HDMI mellett van D-Sub monitorkimenet is. Ezen felül már csak a kötelező tápcsatlakozót, Ethernet aljzatot és kártyaolvasót kapjuk. Jó hír, hogy a VAIO T szellőzőnyílása is biztatóan nagy.

Még jobb hír, hogy a gép alján két kicsavarozható fedél is található. A nagyobbik, csuklótámasz alatti lényegében a 45 wattórás akkumulátor, a másik alatt a merevlemez és egy üres memóriafoglalat található. Itt is került két kisebb szellőzőnyílás a fenékre, illetve a memóriamodul fölött van még egy.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés