Hirdetés

ASUS ROG Chimera G703: tűzokádó szörnyeteg

Egy újabb felsőkategóriás gamer notebook az ASUS-tól, amelynél az igazán gyors kijelző az újdonság.

Bevezető és dizájn

Lélegzetvételnyi időt sem hagy az ASUS az újabbnál újabb ROG notebookok piacra dobásával; szinte nincs olyan platform vagy technikai újdonság, amelyet ne építenének be valamilyen gamer noteszbe. Írásunkban a mondabeli hibrid nevét öröklő Chimera G703-at mutatjuk be, amelynek legfőbb érdekességét a 2017-es piacra lépésekor egyedülálló, 144 Hz-es frissítésre képes kijelzője jelenti. Bár a neve alapján valamilyen hibrid megoldásra számítanánk (a mondabeli Kiméra egy oroszlánfejű, kecsketestű és kígyófarkú szörny volt), a képernyőt leszámítva valójában egy klasszikusnak mondható notebookot kapunk klasszikus konfigurációval, tehát Intel és NVIDIA alapokon, a már sokat látott ROG dizájnnal.

Külső

Pár éve még különlegesnek számított a ROG notebookok külseje, ma viszont már gyakorlatilag minden gyártó ráállt arra a szögletes vonalakkal határolt, agresszivitást sugárzó dizájnra, amelyet a G703 is képvisel. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a gépről ne derülne ki azonnal, hogy ki gyártotta vagy hogy mindenki az ASUS-t majmolja, de tény, hogy nagy vonalakban nézve a gamer notebookok formaterve már távolról felismerhető a különösen erősre kihúzott szellőzők, az ék alakban keskenyedő ház és a masszív méret okán. Ezek a jelzők a G703-ra is tökéletesen passzolnak, a 17,3”-es méretkategóriába tartozó számítógép 425 x 320 x 52 mm-es dimenzióival és 4,7 kg-os tömegével már csak erőszakkal hordozható, ráadásul ehhez még nyugodtan hozzászámolhatjuk az 1,3 kg-os, igen combos tápegységet, amely különleges csatlakozója miatt mással nem is helyettesíthető – nélküle pedig a 71 Wh-s akkumulátor dacára nem sokat fogjuk élvezni a Chimera képességeit.


[+]

A gépház kivitelét és az anyagválasztást illetően nehéz kritizálni az ASUS-t, hiszen a kiváló minőségű műanyagok, az alumíniumfedél vagy a vörösen tükröződő, Republic of Gamers feliratot viselő csík mind-mind kiemeli, hogy itt igazi csúcskategóriás eszközről van szó. A gépház összeszerelése kiváló, merev és benyomhatatlan – a kijelző azonban már hajlékonyabb a kelleténél, igaz, ebben szerepet játszik az is, hogy mérete miatt nagyobb erőkaron éri a csavarás.


[+]

Bár egyes versenytársakhoz képest a G703 visszafogottnak minősíthető, azért a gép nincs teljesen híján a külső világításnak: a gombonként testre szabható színű billentyűzeten kívül a fedőlap ROG logóját is feldíszíthetjük a szivárvány minden színével és különböző effektekkel.


[+]

Ha hátoldalára fordítjuk a gépet, akkor rögtön látható, hogy egy méretes ajtó is került ide – ezt a középen látható gumifedél felnyitása után előbukkanó csavar kioldásával, majd a gumifedél felfelé húzásával tudjuk kinyitni. A fedél alatt találhatóak a notebook bővítésére szolgáló csatlakozók és foglalatok – a teljes belső felépítéshez azonban nem férünk így hozzá, tehát a hűtés kipucolása, esetleges újrapasztázása sokkal alaposabb nekikészülést igényel.


[+]

Mindenesetre az, hogy a gép könnyen bővíthető, nem jön rosszul: ahogy a képen is látszik, a tesztelt konfigurációban két szabad memóriafoglalat várja a SODIMM-modulokat, ezen felül pedig két NVMe és egy SATA csatolós M.2 foglalathoz és egy 2,5”-es meghajtó fogadására képes fiókhoz férünk még hozzá, tehát igen komoly háttértár-kombinációkat is kiépíthetünk, míg pénztárcánk bírja a terhelést.


[+]

A csatlakozókínálat a méretes háznak is köszönhetően elég gazdag: a bal oldalon kezdve a sort, két 3,5 mm-es hangcsatlakozót találunk, majd egy USB 3.1 Gen1 és egy TB3-képes Type-C konnektor következik a gigabites Ethernet előtt. A jobb oldalra további két USB 3.1 Gen1 kivezetést és egy kártyaolvasót szereltek, míg hátul egy negyedik USB 3.1 Gen1 port, egy mini DisplayPort és egy HDMI kimenet van – a már említett, különleges tápcsatlakozó mellett, amely egyébként mechanikusan védett a véletlen kirántás ellen.


[+]

Ez a masszív konnektor persze inkább csak dizájnelem, mint létszükséglet egy notebook esetében, hiszen a gép által igényelt áramot a megszokott notebookcsatlakozók is át tudnák vinni, a mechanikus reteszelés pedig még gondot is okozhat, ha egy, a tápkábelben megbotló kolléga nem a csatlakozót húzza ki véletlenül, hanem a méregdrága noteszgépet rántja le az asztalról.

Hirdetés

Specifikációk, felépítés

A 800 000 forintos árat figyelembe véve nem csoda, hogy a tesztelt G703-ban igen combos konfiguráció dolgozik, egész pontosan az alábbi hardverekkel.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ROG Chimera G703
Processzor Intel Core i7-7700HQ – 2,8/3,8 GHz, 45 W TDP
Memória 1 x 16 GB Samsung DDR4-2400
Kijelző 17,3"-es, 1920x1080 pixeles, AU Optronics IPS panel, matt felülettel,
144 Hz-es frissítéssel, G-Sync támogatással
Grafika NVIDIA GeForce GTX 1080 8 GB GDDR5X
Adattároló - 256 GB Samsung SM961 SSD
- 1 TB HGST TravelStar 7K1000 HDD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Dual Band Wireless-AC 8264
- Realtek Gigabit Ethernet
- Bluetooth 4.2
Interfészek - 1 db Thunderbolt 3 Type-C
- 4 db USB 3.1 Gen1 Type-A (egyik töltéssel)
- mini DisplayPort
- HDMI
- SD/HC/XC kártyaolvasó
- különálló audio ki- és bemenet
Extrák RGB billentyűzetvilágítás
Akkumulátor 71,4 Wh
Méret 425 x 320 x 51 mm
Tömeg 4,75 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS ROG Chimera G703
Fogyasztói ár 799 000 forint
Garancia 2 év

Ez egyébként még messze nem a csúcs, hiszen kérhetünk több RAM-ot, több háttértárat RAID 0-val, és ami a legfontosabb, CPU-ból is elérhető a Core i7-7820HK, ami nemcsak annyiban tud többet a mi példányunkban szereplő i7-7700HQ-nál, hogy 1 GHz-cel gyorsabb alap- és Turbo órajelekkel, illetve 2 MB-tal nagyobb gyorsítótárral rendelkezik, hanem abban is, hogy tuningolható – amire az ASUS által kínált ROG Gaming Center szoftver lehetőséget is ad.

Mivel a tesztelt gépben a Core i7-7700HQ dolgozott, így a ROG Gaming Center kizárólag a GPU esetében engedi a húzást. Ez a funkció alapesetben is bekapcsolt állapotban van és nagyjából 100 MHz pluszt kínál – tapasztalataink szerint ráadásul teljesen megbízhatóan, fagyást, túlmelegedésből adódó extrém throttlingot nem tapasztaltunk. Éppen ezért tesztjeinket is végig ezen a beállításon futtattuk le – úgy véljük, hogy az átlagos felhasználó a G703 esetében nem nyer semmit azzal, ha lassít a GTX 1080 sebességén (a táp nélküli játékidő nem nő számottevően, ha meg nem terheljük a grafikát, a GPU is marad alapórajelen).


[+]

Aki egyébként szeret kísérletezni, az tovább is gyorsíthat a GPU-n, de az elérhető teljesítménytöbblet egyre kisebb, a GPU-Z adatai szerint ekkor már a tápellátás és a hűtőrendszer határait feszegetjük. Utóbbin ideig-óráig egyébként segíthetünk a Game Centerben aktiválható Fan Overboost funkcióval, ami maximális fordulatszámra pörgeti a ventilátorokat – ilyenkor azonban csak fejhallgatóban érdemes játszani.

Teljesítmény

A Chimera sebességének vizsgálatát szokás szerint a háttértárral kezdjük: itt nincs szó RAID 0-ról, de a 256 GB-os Samsung SM961 a tőle elvárható tempót nyújtja, amihez pedig nem elég a kapacitása – filmek, a Steam játékokat tartalmazó mappája és így tovább – arra ott az 1 TB-os, 7200 rpm fordulatszámú HGST TravelStar HDD.

CrystalDiskMark eredmények az SSD és a HDD esetében CrystalDiskMark eredmények az SSD és a HDD esetében
CrystalDiskMark eredmények az SSD és a HDD esetében [+]

Áttérve az általános teljesítményre, az erős hardvert figyelembe véve itt nem lesznek meglepetések: a Core i7-7700HQ a 16 GB memóriával kiegészítve nem fog zavarba jönni semmitől, ha komolyabb számításokat igénylő multimédiás feladatokat, képszerkesztést, videóvágást bízunk rá, akkor sem, ráadásul a vastag házban bőven van hely az erős hűtésnek is, tehát még throttlinggal sem igazán kell szembenéznünk. A mérések során kapott számok önmagukért beszélnek, de érdemes velük kapcsolatban figyelembe venni azt is, hogy a tesztre érkezett gép egycsatornás memóriakiépítést használ, ami a méréseknél még némileg vissza is fogja.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4149 / 19 211 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 95,67 fps / 724 cb
Veracrypt AES / SHA 256 / SHA 512 5,2 GB/s / 245 MB/s / 333 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3819 / 4512
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3497 / 5212
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 4789 / 7191
PCMark 8 Office 2013 / Adobe CC 2016 3603 / 4128
PCMark 8 Storage 5001
PCMark 10 Extended 6101
PCMark 10 Essentials / Productivity 7874 / 6799
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 6284 / 12230
SpecWPC 7-Zip Compress* 192,3 sec
SpecWPC Blender BMW 1M* 181,5 sec
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 48,5 / 16,4 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 102,33 fps
SpecWPC Python SciPy* 191,6 sec

Nem érdemes hosszasan taglalni a játékok alatt mért értékeket sem, hiszen a Core i7-7700HQ és GTX 1080 párosa sok notebookban bizonyított már (ráadásul itt nem is az alacsonyabb hőterhelésű Max-Q verzióról van szó), legfeljebb az 1682/1871 MHz-es túlhajtás ad némi extrát, amelyet a már említett hatékony hűtés miatt igen sokáig ki is használhatunk.


[+]

A lenti diagramról leolvasható számokhoz vegyük azt is hozzá, hogy a G-Sync kompatibilis kijelzőnek köszönhetően ezen fps értékek túlnyomó része meg is jelenik majd szemünk előtt, ha pedig visszább veszünk a minőségi beállításokból, akkor sok játéknál még a Chimera extráját jelentő, 144 Hz-es maximális képfrissítési frekvenciát is kihasználhatjuk.


[+]

Tapasztalatok

Kijelző

A ROG Chimera G703 képernyője egy 17,3”-es AU Optronics IPS panelt használ, ahogy már említettük, 144 Hz-es maximális képfrissítéssel és G-Sync kompatibilitással. A paneltechnológiának köszönhetően a betekintési szögek teljesen rendben vannak és a színek is élénkek, ugyanakkor a színhűség gyárilag csak közepesnek mondható. Nem valószínű persze, hogy a delta E átlagos 2,51-es értéke a játékok alatt bárkit zavarna, és tulajdonképpen a 86% feletti lefedettség is elfogadható.


[+]

Kifejezetten jónak találtuk még az uniformitást is, azonban a 296 cd/m² maximális fényerő és a 1113:1 maximális kontraszt lehetne kicsit magasabb is. Ami jó hír viszont, hogy PWM rendszerű fényerőállításnak nincs nyoma.


[+]

Használat közben

Az ASUS G703, ellentétben például az Acer Triton 700-zal, nem esett át a Max-Q-féle fogyókúrán, úgyhogy kihasználhatja a vastag ház nyújtotta hőszigetelést. Más szavakkal, a ház burkolata a lényeges helyeken – csuklótámasz, billentyűzet – egyáltalán nem melegszik zavaróan, forróságot kizárólag a szellőzőnyílások környékén tapasztalhatunk. Bár a gép alja természetesen valamivel jobban melegszik, ez egy 17,3”-es és közel 5 kg-os notebooknál nem túl lényeges, hiszen senki sem akarja huzamosabb ideig az ölében használni majd.

Ami a belső hőmérsékleteket illeti, AIDA64-gyel végzett tesztünk során a maximális hőmérséklet, amelyet a processzor elért, 88 °C volt, míg a GPU esetében 72 °C volt a legmagasabb érték. Ennél magasabbat csak Prime95+Furmark kombinációval tudtunk kicsikarni a gépből, de ilyen jellegű terhelésre a való életben úgysem számíthatunk – az ASUS tehát mindenképpen komoly dicséretet érdemes a hűtés hatékonyságát illetően.


[+]

Tulajdonképpen nem sokkal rosszabb a helyzet, ha ennek a hűtésnek a zajszintjét vesszük figyelembe: nyugalmi állapotban a G703 kifejezetten csendes, és még átlagos terhelésnél sem igazán panaszkodhatunk. Ha elkezdjük komolyabban terheli a gépet, akkor persze a ventilátorok is rákapcsolnak, de hangjuk az elfogadható szinten marad, zavaró visítás nélkül. A hangszín tulajdonképpen még a Fan Overboost bekapcsolásakor sem rossz, de a hangerő ilyenkor már zavaró, ahogy említettük, ez már csak fejhallgatóval tolerálható.

Billentyűzet

A nagyméretű ház lehetővé tette az ASUS-nak, hogy egy numerikus résszel kiegészített, teljesen elfogadható magyar kiosztású billentyűzetet készítsen. Az egyes gombok közötti távolság és a billentyűk mérete is rendben van, és a funkcióbillentyűk sora is csak kicsit alacsonyabb a többinél – ráadásként pedig még néhány plusz gombot is kapunk pár extra funkcióhoz.


[+]

A G703 nem mechanikus kapcsolókat használ, de a gombok kínálta visszajelzés elfogadhatóan kemény és határozott. A billentyűként külön állítható RGB háttérvilágítást már említettük, ezeknél a szín mellett többféle effekt is rendelkezésre áll. Bár játékhoz úgyis egérre lesz szükség, azért ha néha a tapipadhoz nyúlunk, akkor sem fogunk csalódni, a különálló gombokkal ellátott, 112 x 68 mm-es felület pontos és megbízható.

Hang, akkumulátor és értékelés

Hangszóró és üzemidő

Két, tulajdonképpen kevésbé fontos jellemző maradt még hátra, az egyik a hangminőség, a másik az üzemidő. Tekintettel arra, hogy játszani biztos, hogy jórészt fejhallgatóval vagy valamilyen külső hangrendszeren át fogunk, a gamer notebookokba épített hangrendszer minősége nem igazán elsődleges fontosságú. A G703 ugyanakkor ezen a téren is jól teljesít, a méretes hangszórókkal egész elfogadható dinamikát és maximális hangerőt kínál, a gyártónál megszokott Sonic Studio III szoftverén keresztül pedig a hangszín is kényelmesen testre szabható. Mindezt összegezve azt kapjuk, hogy felületes zenehallgatáshoz, YouTube- és filmnézéshez alapvetően megfelelőek a Chimerába épített hangszórók, és átmenetileg játékra is megteszik – igazi basszusra azonban ne számítsunk tőlük.

Egy gamer notebooknál általában az üzemidő sem elsődleges fontosságú, és ezt kiválóan demonstrálja a G703 is, amely a masszív, 71 Wh-s akkumulátor ellenére sem bír többet 56 percnél komolyabb terhelés mellett, de még a viszonylag alacsony igénybevételt jelentő videózásnál sem érdemes egy filmnél többel kalkulálni, hiszen a 162 percbe ez sem fog beleférni – még úgy sem, hogy a rendszer a tápegység nélkül még lassít is magán.

Értékelés

A márkától megszokott elsőosztályú kivitel és a kategóriától elvárható teljesítmény jellemző a ROG Chimera G703-ra, aminek persze ugyancsak megkérik az árát, hiszen 799 000 forintba kerül. Ez nem kevés pénz, de ha figyelembe vesszük, hogy mit kapunk cserébe, akkor nem is sok: egy felsőkategóriás (bár még előző generációs) CPU-t az egyik legerősebb piacon lévő GPU-val, remek bővíthetőséget, egy kiváló kijelzőt és sokféle extrát, mindezt beépítve egy jól összerakott gépházba és remek beviteli eszközökkel kiegészítve.


[+]

Teljesen persze nem hibátlan ez a noteszgép sem, de amit szemére vethetünk, az inkább a kategóriának, mintsem a tervezőknek szól: a G703 nagy, nehéz és tulajdonképpen csak korlátozottan hordozható. Persze számunkra a G703 tesztjében a legérdekesebb kérdés az volt, hogy van-e értelme 120 Hz-es panelek helyett 144 Hz-es paneleket használni a gamer notebookok esetében. Az ASUS notebookja alapján a válasz egyértelműen az, hogy igen: ha nem ragaszkodunk a maximális minőségi beállításokhoz, akkor ezzel az erős hardverrel még az igényesebb játékoknál is könnyen 120 fps fölé ugrik a sebesség, ekkor pedig már szó szerint látható lesz a Chimera előnye a versenytársakkal szemben.


ASUS ROG Chimera G703 notebook

Wombath

Az ASUS ROG Chimera G703 notebookot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés