- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Weblapok esetében Html5+CSS3+Jquery bőven jó mindenre. Vagy mit nem lehet, amihez flash kell? Kivéve egyes dolgokat, amikre megfelelő szerintem is, de ezt leírtam az előzőben.
Viszont ha valaki a teljes weboldalt flashben csinálja, beleértve a menüket, szöveget stb. az elég gány munka szerintem. Nem fikázás részemről, de néha néha belebotlok olyan oldalba, ami teljesen flash alapú, ami úgy ahogy van fail.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
veterán
válasz spammer #7953 üzenetére
Weblapok esetében Html5+CSS3+Jquery bőven jó mindenre. - ez az, ami egyszerűen nem igaz. Rengeteg effekt csak flashben valósítható meg, illetve nagyságrendekkel kisebb a megvalósításra fordítandó idő, mint HTML5-ben. Arról nem beszélve, hogy sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint ha ugyanazt a projektet HTML5-ben valósítanád meg.
Miért lenne amúgy fail egy teljesen flash oldal? Ha komplex animációkban gondolkodsz, és hardcore interaktív tartalomban, akkor a HTML5 sokkal nagyobb gányolást igényel, mint egy flashes megvalósítás.
Egyébként azóta divat szidni a flasht, amióta az Apple kijelentette, hogy nem támogatja. Nyilvánvaló, hogy nem technikai okokból, hanem profitorientált célból. Már régen elérhetőek a JS animációk, korábban mégsem jutott eszébe senkinek, hogy ezeket használja a flash helyett. Nem véletlenül...
-
spammer
veterán
CSS lesz a út a animációk meg hasonló dolgok felé, már most elég szép dolgokat összehoznak vele a profik. Persze még messze van a flashtől, de ami késik, nem múlik Részemről tényleg nem fika, nem vagyok epülös
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Egyébként azóta divat szidni a flasht, amióta az Apple kijelentette, hogy nem támogatja."
Ez hülyeség. Sokkal korábban is előjöttek a vele kapcsolatos problémák. Engem aztán magasról nem érdekel, hogy az Apple-nél mit jelentenek ki, nem azért utálom a Flash-es oldalakat (égnek áll a hajam az ilyenektől). Például ami engem halálra idegesít, hogy többnyire a böngésző alapértelmezett funkcióit Flash-es oldalakon nem tudom használni. Sokszor az az érzésem egyébként Flash-es oldalakon, hogy valami amatőr összekattintgatott egy csillivilli ide-oda animálódós szart, ami igazából csak ront az összhatáson, mert több a felesleges fancy fos, mint a hasznos tartalom. Nyilván nem teljesen általánosítható, de sokszor a full Flash-es oldalakon szeretnek elmenni ebbe az irányba. Szimplán idegesítő. Ezenkívül amiatt is káros, hogy sokszor az ilyen Flash-es dolgok rendkívül erőforrás-igényesek. Bőven lehet példát találni erre is, hogy izzasztja a procit. Lehet az alkalmazás hibája, lehet az adott Flash-verzió hibája, a lényeg attól még ugyanaz.Nyilván csomó animáció Flash-ben sokkal gyorsabban megvalósítható, mert több eszköz van hozzá.
De nagyon szép, animálódós, igényes oldalakat össze lehet hozni bármilyen Flash-es tartalom nélkül is. (Hadd ne linkeljek konkrét példákat, de számtalan ilyet lehet látni.) És nem kell ahhoz GÁNYOLNI (szavaiddal élve), hogy ilyesmit össze lehessen hozni!
Egyébként meg nyilván közrejátszott az is, hogy kevésbé szerettek a fejlesztők régebben szimpla JavaScript-alapú animációkat megvalósítani, hogy kevesebb segédeszköz, plugin állt rendelkezésre. Manapság azonban egyre több van ilyenekből is. Nagyon nem elhanyagolható az sem, hogy CSS3-mal is össze lehet hozni nagyon jó dolgokat, így a HTML5 és a CSS3 elég erős kombó lehet megfelelő felhasználás esetén, ilyenre is több példa volt már linkelve a topicban (lásd ezeket, semmiféle Flash nincs benne: [link], [link]).
Így tehát egyre könnyebb megvalósítani "hardcore interaktív tartalommal" teli oldalt Flash nélkül. Sőt, igazából ez nem is lehet érv a Flash mellett manapság már (lásd a meglévő, folyamatosan fejlődő JavaScript library-ket! + a CSS3-as lehetőségeket), hanem csupán a csillivilli animációk.
Még egy érv: a Flash továbbra is egy plugin, vagyis egy plusz függőség (persze ettől még tudom, mindenkinek a böngészőjében általában megtalálható, mivel szükséges; de most nyilván csak desktop böngészőkről beszélek). Ezenkívül sokan blokkolják a Flash-es tartalmakat, épp az esetleges erőforrás-igény, vagy azok idegesítő volta miatt (lásd pl. Chrome-ban chrome://settings/content - Plug-inek - "Kattintson a lejátszáshoz" (Click to play) opció, de ez más böngészőben is beállítható), így azok lemaradhatnak olyan dologról, amit Te meg akarnál mutatni a látogatóidnak (nálam pl. be van állítva ez az opció, így semmilyen Flash-es reklám nem indul el olyan oldalon, amit még nem raktam a kivételek közé).[ Szerkesztve ]
Sk8erPeter
-
veterán
válasz Sk8erPeter #7958 üzenetére
A vita nem a különböző animációk hasznosságáról szólt, hanem csupán arról, hogy jelenleg nincs olyan eszközkészlet, amely akár csak a közelébe érne a flash képességeinek. Az általad linkelt példák is messze elmaradnak tőle.
-
martonx
veterán
válasz alienpapa #7946 üzenetére
"Én szerettem volna, hogy szét legyen blogolva, és kommentezve, de akinek csináltam ő nem" - Ember, te egy öregek otthonának csináltál weboldalt, most mégis mire számítottál? Hogy az ott lakók, majd Facebookon fogják like-olni az oldalt?
"Milyen módszerekkel lehet még weboldalakat csinálni?" - hűha
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
Mondjuk példákat éppen te is hozhatnál, hogy mivel támasztod alá a Flash fensőbbrendűségét? Az nem érv, hogy gagyi webes játékokat jobban lehet benne fejleszteni. Weboldalakról beszélünk. Mondjuk egy animált menüt, vagy animált származtatott autocomplete box-okat mennyivel egyszerűbb Flash-el csinálni, mint pl. jquery-vel?
És vajon a webezők hány százaléka fogja tudni megnézni azt az oldalt? Pláne a mai mobillal netezek a budin is világban?Én kérek elnézést!
-
Sk8erPeter
nagyúr
Most az egész hsz.-ből kiragadtad a két minipéldát, amit belinkeltem, de érdemben nem reagáltál, ellenérveket nem nagyon láttam a részedről. A két példa egyébként sem arra szolgált bizonyítékul, hogy na, tessék, mennyire góré animációk, sokkal jobb, mint a Flash, hanem az azelőtti mondatrész igazolására - ti. hogy a "HTML5 és a CSS3 elég erős kombó lehet" -, ugyanis ezek jó iskolapéldák voltak arra, hogy mindenféle gányolás és függőséget jelentő, akár épp bugos verziójú plugineket kellene használni ahhoz, hogy egy izgalmas tartalom megjelenjen az adott oldalon, és még óriási kódbázis sem szükségeltetik hozzá; és hogy na tessék, ezen a vonalon már el lehet indulni, érdemes rajta elgondolkodni, hogy talán mielőtt a fejlesztő nekiesik valami Flash-es fost hegeszteni, azelőtt gondolkodjon el rajta, hogy a mai körülmények között egyre több alternatíva kínálkozik.
Szóval sajnos nem nagyon támasztottad alá, hogy miért is érné meg manapság a böngészők alapértelmezett funkcióit, beállított billentyűkombókat, egyebeket tönkrevágó, adott esetben feleslegesen erőforrás-igényes, (potenciálisan bugos) plugin-függőséget jelentő Flash-es megoldás választása egy, a mai körülményekhez igazodó HTML5+CSS3+JavaScript (+esetleg valamely JS library) kombó alkalmazása helyett. Böngészőalapú játékoknál, csillivilli bannereknél még el tudom képzelni, hogy jobban megéri Flash-ben fejleszteni, de egy komplett - akár nagyon interaktív - oldalnál nem.Sk8erPeter
-
PumpkinSeed
addikt
A background: rgba(255,255,255,0.1) -re mi az IE megfelelője?
Én találtam ezt a
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#00000000,endColorstr=#00000000);,
de ez szinte semmit nem ér vagyis az én meglátásomból. Ez amúgy is színátmenet mert az opacity-t sehol nem találtam, hogy hol állíthassam. Viszont a megtekintett oldalak 90% ezt ajánlotta."Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
törölt tag
válasz Sk8erPeter #7957 üzenetére
Referencia oldalnak tökéletes kezdésnek az alapokhoz, ez megint valami új rúgjuk valamire a port trend, mert ilyen mindig kell a népnek. Csak akkor örül a lélek .
-
martonx
veterán
válasz #57018880 #7965 üzenetére
A tudatos flash nélkülözés abszolút nem erről szól. Egszerűen a programozó társadalom folyamatosan a a szent grált keresi, amivel egyszerre lehet kimondottan könnyen, viszont multiplatform fejleszteni. Egy darabig a flash tűnt ilyennek, aztán a mobil eszközök előretörésével, a HTML5 kiteljesedésével, a böngészők drasztikus gyorsulásával ez a trend megtört, és jelenleg a HTML5-ös irány a trend.
Senki nem vitatkozik itt azon, hogy vannak olyan feladat szegmensek (igaz folyamatosan szűkülő szegmens), amire a Flash még mindig jobb választás, mint a HTML5. Amin a vita megy az az, hogy Tapsi szerint egyszerűen sokkal könnyebb egy weboldalt tisztán Flash-ben elkészíteni, ezt vitatjuk itt páran igen erősen.
Ráadásul mostanra egyre szűkül az a régen majdnem 100%-os ügyfél réteg, akit el tudsz érni egy Flash-es oldallal.Én kérek elnézést!
-
spammer
veterán
válasz PumpkinSeed #7964 üzenetére
A friss IE-khez jó az rgba (illetve az opacity), a régiekhez meg:
/* IE 8 */
-ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.Alpha(Opacity=50)";
/* IE 5-7 */
filter: alpha(opacity=50);forrás: [link]
Amit te találtál meg, az valóban a színátmenet, azaz a css gradient megfelelője.
[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz spammer #7968 üzenetére
filter: alpha(opacity=50);
Ezzel szerintem az lesz a baj, hogy a rajta lévő szöveg is megkapja ezt az áttetszőséget. De nem biztos, hogy jól tudom.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
spammer
veterán
válasz spammer #7968 üzenetére
Hm, rosszul tudtam, mégis van gradientes megoldás erre, ha jól látom [link]
(#7969) PumpkinSeed: elvileg igen, bár ha a szövegnek megadsz 1-es filter-opacityt, akkor nem módosul? Sajnos nálam nincs kéznél régi IE (nem fogom őket az idők végezetéig támogatni ), ezért én nem tudom kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz spammer #7970 üzenetére
Sajnos nem. Ezért alkalmazom az rgba(,,,,)-t.
Annyira hulladék ez az IE- hogy az valami hihetetlen. Mozzila, Opera, Chrome alatt tökéletes IE-be meg mint a hányás.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz #57018880 #7965 üzenetére
Nem erről szól a W3Fools, hogy alaptalanul kritizálják a W3Schools-t, csak ezek szerint nem olvastad el, hogy miről szól, és nem tekertél bele az érdemi tartalomba. A lényeg, hogy a W3Schools tele van rossz vagy hibás programozói szokásokat bemutató módszerekkel, kódrészletekkel, ezek összegyűjtésére szakosodott az oldal, hogy a neten a webfejlesztős dolgokra való rákeresésnél Google-ben az esetek 96%-ában ELSŐ helyre kerülő W3Schools hülyeségeit valaki kijavítsa. Annak idején én is rengeteg segítséget innen szedtem, de idővel egyre többször csodálkoztam rá én is, hogy basszus, de ez így gáz, milyen kódot mutatnak már itt referenciaként...aztán valaki küldte nekem a W3Fools linkjét, és rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel, hogy egyre több ott szereplő kódot tartok erősen szarnak. (Én azóta inkább pl. az MDN-t használom.) Ráadásul a "W3" kezdet miatt sokan tévesen sajnos azt hiszik, hogy a W3Schools bármilyen összefüggésben is lenne a W3C-vel, pedig semmi közük hozzá. Az itteni infók szerint a W3C-től már érkezett kérés a W3Schools felé, hogy kifejezetten tagadjanak bármi összefüggést, de a W3Schools nem volt hajlandó teljesíteni ezt a kérést. Ezenkívül ahogy írják is, a munkáltatók által magasról leszart, nem hivatalos "okleveleket" adnak pár teszt kitöltése után, ez is hibásan kelti azt az érzetet, hogy már tudsz valamit. Nincs publikus fórum, így hibát csak "privátban" tudsz küldeni, a "Report Error" link segítségével (már az is valami). A hibajelzésekre pedig nagyon ritka időközönként lépnek érdemben; legalább mióta létezik ez a W3Fools oldal, van valami esély arra, hogy ez alapján is tájékozódnak a W3Schools üzemeltetői.
Pont azért van nagy felelőssége a W3Schools-nak a kódjai minősége miatt, mert a keresőben való jó szereplése, a sok oda mutató link miatt sokszor a kezdők számára SAJNOS a fő referencia, a tudás forrása...
Szóval kezdésnek és folytatásnak sem "tökéletes" sajnos kicsit sem. Remélem, valamelyest sikerült rávilágítani, hogy az oldal nem csak szimplán "rúgjuk valamire a port trend", hanem elég jól alátámasztott kritika, de ha ez nem győzött meg, akkor még olvasgasd az ott szereplő ellenvéleményeket, kiemelt hibákat; van alternatíva is kínálva bőven a W3Schools helyett.Sk8erPeter
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz PumpkinSeed #7964 üzenetére
http://kimili.com/journal/rgba-hsla-css-generator-for-internet-explorer/
eszerint:
.valami {
rgba(255,255,255,0.1);
}IE-ben:
.valami-IE {
background: transparent;
-ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#19FFFFFF,endColorstr=#19FFFFFF)"; /* IE8 */
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#19FFFFFF,endColorstr=#19FFFFFF); /* IE6 & 7 */
zoom: 1;
}Sk8erPeter
-
CSorBA
őstag
válasz Sk8erPeter #7973 üzenetére
Az maradi, ha én még mindig az 1px-es png-ben bízok?
-
martonx
veterán
nemcsak maradi, de teljesítményben sem optimális, még ha nem is az 1 pixelnyi png-nek a sávszélesség kiszolgálása a gáz szerver oldalról, hanem a kiszolgálás latency-je. Ez a világ már nem az Ie6-os világ, sem a progamozói megoldások, sem a felhasználói elvárások nem ugyanazok, mint 10 évvel ezelőtt.
Én kérek elnézést!
-
CSorBA
őstag
válasz Sk8erPeter #7979 üzenetére
.valami {
background: rgba(255,255,255,0.1);
-ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#19FFFFFF,endColorstr=#19FFFFFF)"; /* IE8 */
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#19FFFFFF,endColorstr=#19FFFFFF); /* IE6 & 7 */
}Így legyen. Ne legyen külön if ie css.
-
Sk8erPeter
nagyúr
background: rgba(255,255,255,0.1);
background: transparent;Itt szépen felülírtad az előzőt, sehol nincs FALLBACK. Ha fallback-et akarsz, akkor pont a fallback-et rakd FÖLÜLRE, és utána jöjjenek azok az értékek, amik a modernebb böngészőkben támogatottak, a régebbiek viszont nem tudják értelmezni, így nem veszik figyelembe.
Tehát fordítva:
background: rgba(255,255,255,0.1);További olvasmány pl.:
http://css-tricks.com/rgba-browser-support/Sk8erPeter
-
CSorBA
őstag
válasz Sk8erPeter #7981 üzenetére
Ezt ismerem én is. De nem transparenttel akartam fallbackelni, hanem az ie7-8ra való filterezéssel. De azt ugye nem lehet sajnos, így marad a htmlben történő if ie meghatározás...
szóval az a bajom, hogy pl ez így nem jó:
.valami{
background: rgba(0,0,0,0.5);;
-ms-filter: "progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#7F000000,endColorstr=#7F000000)"; /* IE8 */
filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#7F000000,endColorstr=#7F000000); /* IE6 & 7 */
}[ Szerkesztve ]
-
PumpkinSeed
addikt
És a border-radius miért nem működik IE alatt?
Megadtam így:
border-radius:
-moz-border-radius:
-webkit-border-radius:"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
spammer
veterán
válasz PumpkinSeed #7984 üzenetére
IE9+ only [link]
A prefixelt cuccok mindig felülre, utolsó mindig az "alap", prefix nélküli.
-
PumpkinSeed
addikt
-
CSorBA
őstag
válasz PumpkinSeed #7986 üzenetére
Fordítva, utolsó 6 a szín.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz PumpkinSeed #7986 üzenetére
String that specifies or receives a value that can range from #FF000000 to #FFFFFFFF.
#FF0000FF
Default. Blue.Remarks
Color is expressed in #AARRGGBB format, where AA is the alpha hexadecimal value, RR is the red hexadecimal value, GG is the green hexadecimal value, and BB is the blue hexadecimal value. The alpha value controls the opacity of the object. An alpha value of 00 is transparent, while a value of FF is opaque.
String input that is outside the hexadecimal range will revert to the default value.Sk8erPeter
-
CSorBA
őstag
válasz Sk8erPeter #7988 üzenetére
Hmm. Erre gondoltam: http://jsbin.com/ikejah/1/edit
De ez nálam ie7 és ie8 alatt jó, viszont ugyanez az oldal lementve html-nek, pedig nem. [link]
-
PumpkinSeed
addikt
válasz Sk8erPeter #7989 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
TomyLeeBoy
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű színválasztót készíteni 5-6 színnel egy űrlapra, ami abból állna hogy egy select box-ban lenne egy kis szines kocka minden option-ban, mögé írva a szín nevével (piros, sárga, kék, zöld, stb..).
Nem igazán találok rá megoldást, csak sokkal bonyolultabb color pickerekről találok leírást, amik ehhez a feladathoz feleslegesek.
Megköszönném ha valakinek lenne ötlete a kis szines kocka létrehozására az option-okban.Az idő sebessége: 1s/s
-
törölt tag
válasz TomyLeeBoy #7992 üzenetére
Én erre mondjuk nem form elemet használnék mert azok ugye OS -től függnek.
-
TomyLeeBoy
tag
válasz #57018880 #7993 üzenetére
Köszönöm, de én valami ilyesmire gondoltam:
Gondoltam hátha valami css-el létre lehetne hozni ezeket a kockákat, nem kellene külön képeket kreálnom háttérnek.
Az os és böngésző függőség azért nem gond, mert ez egy eléggé zárt project, csak néhány gépen használjuk zárt hálón. A design annyira nem fontos mint inkább a használhatóság egyenlőre..
Az idő sebessége: 1s/s
-
Peter Kiss
őstag
válasz TomyLeeBoy #7994 üzenetére
Röptében le tudod generálni a képeket, és megfelelő header-ek kiküldése esetén nem fog minden oldalhíváskor újragenerálódni az az X darab kép.
-
spammer
veterán
backgrounddal lehet játszani, de Chrome alatt nem működik, Firefox alatt megy. Összedobtam egy gyors példát: [link]
Lehet, hogy Chrome alatt is működésre bírható, nézz utána. De igazából vannak rá jQuery megoldások.
Ha mégis a CSS mellett maradsz, akkor ezzel tudsz base64 formátumú képet generálni, nem kell képet szerkeszteni: Patternify
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
Ez megoldható tisztán CSS3-al (elvileg, lusta vagyok kipróbálni).
A legördülő meződ legyen egy <a> elem.
A színek lehetnek bármik, mondjuk <ul> lista. Minden lista elem két részből állna, egy valamiből, meg egy szövegből. A valaminek lenne fix szélessége és háttér színe, a szöveg meg a szín neve.Az <ul> lista alapból rejtett lenne, CSS-ben lekezelve a link kattintást megjelenne a lista, ahonnan a szín választást le tudod kezelni js-el a szokásos módon.
Én kérek elnézést!
-
Phvhun
őstag
Sziasztok,
Egy gyors wordpress kérdésem lenne, ha Media menüben feltöltök egy pdf-et, és hozzáattacholom egy Page-hez, akkor lesz egy permalinkje a fájlnak, ami egy oldalt hoz be, amin csak egy direct link van a fájlhoz.
Emiatt az usernek kettőször kell kattolni, először az oldalról, amihez a pdf attacholva van, erre a köztes oldalra jut, és innen tudja csak megnyitni a fájlt.
Ezt el lehet kerülni, ha directbe linkelem a fájlt a wp-uploads mappából, de az gányolásnak tűnik.
Van erre valami szakszerű megoldás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest