Új hozzászólás Aktív témák
-
Rawulf
őstag
válasz totya694 #95965 üzenetére
Nekem az Asus-szal (kivétel a videokártyái) régről és folyamatosan rossz véleményem van. Az Asus P2B-F P3B-F érától egészen máig. Az Asus TUF GAMING B550M-E alaplapjuk Global-C State bios beállításának (default: enabled) folyamatos kék halálozásával végképp leírták magukat előttem. Talán össze is függ azzal, amit írtál hogy még az AMI NATIVE NVME DRIVER SUPPORT bios opciót is inkább kikapcsoltam a francba.
"Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
válasz ShadowX #95971 üzenetére
Pedig nem is olyan rég még (majd) 2x annyi volt az SSD ára és még az is olcsónak számított.
A memória gyártóknak most eléggé betett a kereslet csökkenése. AMD és NVIDIA is még erőlködik, hogy drágán adják a grafikus kártyákat. Szerencsére a vásárlók nagyon masszív többsége (az élelmiszer infláció miatt is) nem hajlandó tejelni a "bányász" árákat.
Kifejezetten gusztustalan az NVIDIA részéről, hogy az RTX40xx-es grafikus kártyáknál a memória méreten és sávszélességen is garasoskodik.
Bele sem merek gondolni, hogy világbajnok áfa és béka feneke forint nélkül mennyibe kerülnének most a számtech motyók.totya695: Igaz, de az Asus support nem ismerte el a Global C-State hibát, hanem erősködtek, hogy a memória modulok rosszak.
[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96051 üzenetére
Esetleg le tudnád írni, hogy mi a gond?
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96054 üzenetére
Mi a teljes modellszáma annak a laptopnak?
Újratelepítés előtt leformáztad, vagy rátelepítettél a meglévő windows-ra?[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96062 üzenetére
Ha válaszolsz a privát üzenetemre, talán.
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96064 üzenetére
biztos a török választás miatt a ph-t ddosolják
[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
Valószínűleg az Asus Armoury Crate és a Windows 11 veszik össze (tán csak nem megint Asus hülyeség? ) , csak mivel egy win10 lett win11-re frissítve, ezért először mindent le kellett szabzoltan1-nek törölnie és egy friss win11-et feltenni. Majd ha már minden egyéb driver fenn lesz, valószínűleg az Armoury Crate-ben GPU módot ECO-ról STANDARD-ra kell állítani, hogy az integrált intel grafikus csoda helyett az nvidia csodát használja.
Elvileg arról van szó, hogy a Windows 10-nél még támogatott volt, hogy egyszerre mindkét grafikus vezérlő működhetett... na a Windows 11-nél ez már nem úgy megy.
Az a baj, hogy szabzoltan1 laptopjában az Asus volt olyan nemtörődöm, hogy nem engedi meg a felhasználónak, hogy csak úgy BIOS szinten beállíthassa, hogy mit szeretne a grafikával.
És természetesen az Asus ügyfélszolgálatra jó eséllyel ez ügyben sem lehet számítani."Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
-
Rawulf
őstag
Majdnem az összes laptopnak a típushibája a zsanérok kitörése.
Én tudatos avultatásnak hívom ezt.
A laptop műanyagburkolatot nem kellene a gyártóknak tartó és merevítő elemként használni, mert a zsanérok úgyis megszorulnak egy idő után és a csavar foglalatok pedig kitörnek a műanyag öregedése miatt előbb vagy utóbb."Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96081 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
-
Rawulf
őstag
válasz totya694 #96163 üzenetére
Ezt láttad?
https://hardverapro.hu/apro/msi_b350i_pro_ac_am4_mitx_wifi/friss.html
Igaz, hogy itx-es, de olcsón adják. Persze egy alap proci kellene a bios frissítéséhez..."Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
-
Rawulf
őstag
válasz FoxiestFox #96174 üzenetére
Úgy vettem észre, hogy az AM4 alaplapok többségénél instabilitást okoz.
A leglátványosabban egy TUF GAMING B550M-E Ryzen 5600G kombónál jött ez elő."Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
válasz Lacielvtárs #96186 üzenetére
Nekem csak belső X-Fi hangkártyám lesz eladó. Mondjuk azon is van optikai kimenet, sőt optikai bemenet is.
-
Rawulf
őstag
Kedves fórumtársak.
Be kell látnom, hogy kissé hoarder vagyok és mivel panelbe költöztem nemrég, ezért a héten elkezdem átnézni a cuccaimat, hogy mitől "szabadulnék" és mielőtt a hardverapróra kitennék bármit, előtte itt a Szeged topikban jelezni fogom.
Nehogy sértődés legyen itt, hogy nem szóltam."Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
Hihetetlen! Honnan tudjátok, hogy mindhárom kategóriából lesz majd cucc?
1., ingyen
2., "gombokért"
3., kötelezően hardveraprón 10K felett (bár én eddig is kitettem még a pár ezer forintos cuccokat is a hardverapróra és az 1k és afeletti cuccokat most is ki fogom tenni majd).
Szóval ne ijesztgessetek már, mert az elébb néztem meg a The Pope's Exorcist (2023) A pápa ördögűzője filmet!"Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
válasz FoxiestFox #96258 üzenetére
Star Trek : "Milyen jellegű az orvosi vészhelyzet?"
Legalább azt lenne jó tudni, hogy laptop vagy asztali gép...
-
Rawulf
őstag
válasz totya694 #96260 üzenetére
Kínában az orrom előtt ejtette a zsír új flagship ájfónját az egyik kínai haverom a sörébe... Van, amikor nem őszinte a mosoly.
-
Rawulf
őstag
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96352 üzenetére
Windows 10 és 11 esetén is erősen ajánlott a "gyors rendszerindítást (fast startup)" kikapcsolni, különben nem áll le teljesen a gép, mivel alapértelmezetten a kikapcsolás nem csinál "full shutdown"-t:
Energiagazdálkodási lehetőségek -> A főkapcsoló funkciójának megadása -> A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása -> Ezután kivenni a pipát a gyors rendszerindítás (és ha akarod, akkor a hibernálás és/vagy alvás, zárolás ha nem szereted őket sem) elől.
Na és a BIOS-ban az összes wake up funkciót le kell tiltani, különben hiába kapcsolod ki a főkapcsolóval![ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz totya694 #96358 üzenetére
Már nem emlékszem-e, hogy Asus volt-e, de a gyártó saját energiagazdálkodási programja is ilyesmit csinált, ha az ügyfél feltelepítette. Persze a gyárilag feltelepített windows-zal automatikusan kapta a vevő a bugot is!
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96361 üzenetére
A cégeknél a "hatékonyság" a lényeg, azaz minél gyorsabban letudni a dolgot.
Sokat kell pepecselni egy géppel, hogy minden szépen fel legyen telepítve és beállítva.
Egy gyors géppel és M.2-es SSD-vel is akár egy egész napot is rá kell szánni.Sajnos olyan esettel is találkoztam már, hogy bios szinten sem javította a laptop gyártója a kikapcsolt állapotban való gyors lemerülést.
Ahogy neked is mondtam már, laptop és asztali gép alaplapoknál mindig belefutok valami Asus hülyeségbe. Persze a videokártyájukról és routerjeikről azért nem beszélek le senkit.
Ugye kikapcsolt állapotban nincs rádugva a töltő? Ha nincs a 230V-os konnektorba dugva a töltő, akkor a laptopra se legyen!
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96363 üzenetére
Ha kipróbáltál mindent, amiket leírtam, akkor maradt a mások által is ajánlott linux telepítése, ha a bios jól be van állítva és linux alatt is túl gyorsan merül kikapcsolt állapotban, akkor sajnos hardveres hiba ("szokásos" Asus alaplapi nyűg) lesz.
Az én thinkpad-em, akár 2 hónapig is a fiókban lehet kikapcsolva, meg sem kottyan neki.Persze hibás akkumulátort is kifoghattál. Van rá esély.
[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
Ő Gen2-est keres. Gondolom az 5GBit/s sebesség nem elég neki.
"10 gbit/s usb-c male to usb-a female"
Esetleg ez jó lehet:
https://outlet24.hu/SUNGUY-USB-C-Android-Auto-Kabel-USB-3-1-USB-3-2-Ge[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz Rawulf #96369 üzenetére
Már nem engedte a ph!, hogy javítsam, lemaradt a végéről, hogy "ha anya lenne az USB-A vége és nem szintén apa".
Ilyesmire inkább USB hub-ot szoktak árulni, mert ilyen kábelből nem sokat tudnának eladni.[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz szabzoltan1 #96398 üzenetére
Kezdőknek szerintem a Linux Mint a legegyszerűbb megoldás.
Minimum 4GB-os USB pendrive elég telepítőnek, akár Rufus-szal is elkészítheted, hisz azt már használtad.
Itt megtalálsz minden infót:
https://linuxmint.hu/
Nyugodtan telepítheted a Cinnamon verziót (igazából az asztali képernyőfelületben térnek el a különböző verziók). Windows 10-ről könnyű átállni Cinnamon-ra.
Hivatalos magyar letöltési mirror:
https://quantum-mirror.hu/mirrors/linuxmint/iso/stable/21.1/linuxmint-21.1-cinnamon-64bit.iso[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz SirRasor #96405 üzenetére
Erős túlzás, sőt inkább lózung, hogy szivatnám a Mint-tel.
Ha nem csupán tesztelni szeretne, akkor az Ubuntu-t javasoltam volna, hogy "belakja", de kezdőknek a Mint továbbra is jobb, mint az Ubuntu. Amúgy a Mint is Ubuntu alapú, ami meg ugyebár Debian alapú, tehát azért nem ég és föld a különbség:
https://linuxinfok.hu/mi-az-a-linux-mint-es-mitol-jobb-mint-az-ubuntu/[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz Bogyi007 #96409 üzenetére
Jaja! 4GB-nál kevesebb RAM (és 64bit hiánya) esetében már elég gyér a választék. Gyakorlatilag a "light"-os ubuntu, amit ajánlottál (1gb ram) és a linux mint xfce (minimum 2gb ram) ami még támogatott.
#96408 DarkByte:
Pop!_OS-nek jó reklámot csináltak Linus-ék:
https://youtu.be/_Ua-d9OeUOgAzért ismerek olyat, aki Fedora és/vagy Suse párti, de azok sem kezdő linux-osok.
[ Szerkesztve ]
-
Rawulf
őstag
válasz Rawulf #96410 üzenetére
szerkesztés elrontotta a linket és már nem engedte javítani:
https://youtu.be/_Ua-d9OeUOg"Please state the nature of the medical emergency!"
-
Rawulf
őstag
válasz ritkaság #96524 üzenetére
Legjobb megoldás a saját router.
(Ha a tablet a bűnös, akkor megfelelő wifi driver hiánya.)
Lehetséges problémák, amiért a tablet nem akarja látni a ZTE wifi-t:
1., A 2.4Ghz-es és 5Ghz sávok egyesítve vannak. (Sok eszköz nem szereti ezt.)
2., Wifi DFS (automatikus) csatornák. Érdemes kikapcsolni. Szintén érdemes elkerülni, hogy túl magas csatornát használjon a router. 2.4Ghz esetén 1-8-ig sávok közül érdemes fixen egyet kiválasztani, ami a leginkább szabad. 5Ghz esetén pedig 36-48 környékére.
3., Ritka esetben, de előfordulhat a magasabb csatornasáv szélességet nem szeretik a régebbi wifis cuccok. 2.4Ghz és 5Ghz esetében is érdemes (alacsonyabbra) 20Mhz-re (esetleg 40Mhz-re) állítani.
4., WPA3 kikapcsolása, ha van ilyen opció, mert a régi eszközök nem ismerik. (WPA2+AES kombó 99%-ban jó mindennek)
5., Az újabb routerekben még rengeteg beállítási lehetőség okozhat gondot. Például az én Asus routerem bekonfigurálása is eltartott egy kis ideig. Nővéreméknek Mesh-hálózat beállítása meg még több idő volt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- MSI GTX 1660 GAMING X 6gb újszerű
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- Arctic P12, P14, Slim, Max, PWM, PST
- Lenovo ThinkPad E495 Ryzen 5 pro 3500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
- Lenovo ThinkPad X395 Ryzen 5 pro 3500U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, szép állapot, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest