Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • fa4hu

  Topikgazda

  Garancia

  Amennyiben hivatalos viszonteladótól vásároltad a telefont, két év gyári garancia érvényes rá. A Xiaomi hivatalos szerződött partnerei (pl. WayteQ Europe Kft., EU Stock) a jótállás alá tartozó készülékekhez nem nyúlhatnak, azokat nem javíthatják. A hivatalos partnerek kizárólag a logisztikában, tehát a készülékek elszállításában, illetve a vevőhöz visszajuttatásában vehetnek részt.

  A gyári szerviz most már Magyarországon van, a Telemax. A szerviz visszautasíthatja a javítást, amennyiben megtörtént a BL-nyitás, vagy nem a hivatalos gyári alapszoftverrel küldted szervizbe a készüléket. Szóval szervizbe küldés előtt érdemes visszazárni a BL-t és a hivatalos gyári ROM-ot visszatenni.

  Hivatalos viszonteladók: MI Store (Lurdy ház), xiaomi.hu, EU Stock (csak adószámmal rendelkezők vásárolhatnak itt), de gyári garanciát adnak az EU Stock viszonteladó partnerei, a Finominfo, az e-x.hu és a kontaktor.hu is. (Korábban a Likestore is az EU Stock viszonteladója volt, de abbahagyta a kereskedést. Az általa értékesített készülékekre is gyári garancia vonatkozik.)

  Ha a garanciajegyen a WayteQ Europe Kft. van megnevezve, mint hivatalos szerviz, az gyári garanciát jelent, tehát azt a készüléket is Lengyelországban fogják javítani.

  A WayteQ Europe Kft. a gyári garancia intézésén túl vállalja már nem garanciás készülékek javítását is.

  A máshonnan beszerzett készülékekre az eladó cég vállal garanciát (a honlapján feltüntetett 1 vagy 2 évet), és probléma esetén a szervizelést is az eladó cég intézi, nem a hivatalos Xiaomi szervizben. Vannak megbízható boltok, mindenki saját vérmérséklete szerint mérlegelje az innen történő beszerzést.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyári ROM-ok, aktuális verziók

  A telefon kódneve: lavender. Az egyes ROM-okat is ezen a kódnéven kell keresni sok esetben.

  A telefon többféle típusú ROM-mal érkezhet. A ROM típusát "A telefonról" menüpontba belépve a "MIUI-verzió" alatt láthatod. A két legelterjedtebb stabil, globál ROM:

  - PFGEUXM jelű (Redmi Note 7 EEA): Európába szánt ROM, az Európai Unió szabályozásán alapuló jellemzőkkel és korlátozásokkal bír (pl. GDPR), jelenleg a 11.0.3.0 verziónál tart,
  - PFGEMIXM jelű (Redmi Note 7 Global): általános globál (nemzetközi) ROM, jelenleg a 11.0.3.0 verziónál tart.

  Általában a beépített "Rendszerfrissítés"-sel frissíthetők a legújabb ROM-ra (Beállítások => "A telefonról" menüpontban találod). Ha ez mégsem sikerülne, akkor elsőként a régió állításával próbálkozz (Beállítások\További beállítások\Régió), pl. Svájcra vagy Hongkongra.

  Ha ez sem vezetne eredményre, akkor a MIUI 10-es ROM innen, ill. az EU-s innen tölthető le a betűjelnek megfelelő frissebb verzió, amelyet szintén a "Rendszerfrissítés" menüpontból lehet telepíteni. Ehhez először a megjelenő 10-es számra koppints tízszer, és a jobb felső sarokban található 3 pontos menüben megjelenik a "Frissítőcsomag kiválasztása" opció, ahol már be lehet tallózni a letöltött ROM-ot.

  A MIUI 11-es ROM-oknak még nincsen külön letöltő oldaluk, innen szedhetők le egyelőre.

  Csak a meglévő ROM-nak megfelelő betűjelű ROM telepíthető fel!

  A fenti ROM-okon kívül még létezik PFJCNXM jelű

  - kínai (china) fejlesztői (dev, developer, beta) gyári ROM, itt találod, ez hetente frissül, de előfordulhatnak benne hibák, natív root-jog beépítve.
  - kínai (china) stabil (stable) gyári ROM, itt találod, ez ritkábban frissül, de stabilabb.

  A kínai gyári ROM-okon csak kínai és angol nyelv van, sok előretelepített kínai alkalmazás van rajtuk, ugyanakkor a Google alapalkalmazásai (így a Google Play is) nincsenek telepítve, ugyanakkor az új funkciók hamarabb megjelennek bennük.

  Vannak még PFJINXM jelű indiai, PFJRUXM jelű orosz és PGGIDXM jelű indonéziai ROM-ok is, de ezek használata nem ajánlott.

  A gyári ROM-oknál azonos vonalon maradva (EEA, global, china, ill. stable, dev) általában nem szükséges a meglévő adatok, programok, ill. beállítások törlése, csak Android főverzió-váltás esetén.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyári reklámok kikapcsolása


  A telefon egyes menüpontjaiban, képernyőin felbukkanhatnak gyári reklámok, melyeket az itt található módszerrel lehet eltávolítani.

  Ha a telefon nyitóbeállítása során nem engedélyezed a reklámokat, akkor a fentiekre nem lesz szükség.

  Sok esetben valamelyik böngésző programban engedélyezi a felhasználó a felbukkanó értesítéseket, amelyek többek között reklámok is lehetnek. Ezeket a böngésző program beállításaiban tudod letiltani.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyári kamera rejtett beállítási lehetőségeinek előcsalogatása


  A DCIM\Camera könyvtárban létre kell hozni egy üres "lab_options_visible" nevű fájlt (kiterjesztés nélkül), ezután pedig újra kell indítani a kamera appot. Az is megoldás, ha egy meglévő képet átnevezel erre, és törlöd a képfájl kiterjesztését.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Google Camera (Gcam)

  A telefon fényképezőjével a Google Camera alkalmazással még többet ki lehet hozni, mint a gyárival, jelentősen jobb fényképek készíthetők. Az alkalmazást egyszerűen csak telepíteni kell, nem kell hozzá semmit sem engedélyezni.

  A 7-es verzióból ez jól működik, a 6-os verzióból az itt vagy itt található listából mindig azt a legfrissebbet érdemes feltelepíteni, amelyik nevében az "RN7" jelzés szerepel.

  A különböző portolt változatok funkcióikban különböznek, a felsoroltakon kívül még sok másik portolás létezik.

  Itt található egy rövid leírás a Google Camera beállításához.

  Mivel a Google Pixel telefonjairól portolt program, amelyekben nincsen lehetőség külső tároló (SD-kártya) használatára, csak az RN7 belső memóriájába menthetők a képek és a videók a Gcam-mal.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  VoLTE, VoWIFI funkciók bekapcsolása


  A telefon képes kezelni a VoLTE, VoWIFI funkciókat, amelyek a telefon tárcsázójában az alábbi kódokkal beütésével hívhatók elő:

  VoLTE engedélyezése *#*#86583#*#*
  VoWIFI engedélyezése *#*#869434#*#*

  Ezek után Beállítások => SIM-kártyák és mobilhálózatok => SIM-kártyák beállításai pontban a megfelelő SIM-et kiválasztva láthatóvá és bekapcsolhatóvá válnak az egyes opciók.

  Azonban nem elégséges a funkciók telefonon való bekapcsolása, azokat a szolgáltatónak is támogatnia kell. Arról, hogy a szolgáltató az előfizetésednél támogatja-e valamelyik funkciót, a következők szerint tudsz meggyőződni:

  A tárcsázóba gépeld be: *#*#4636#*#* Válaszd ki a megfelelő SIM-et (Telefon adatai 1 vagy 2), majd a megjelenő képernyőn bökj az "Egyebek"-re majd, a megjelenő listában pedig az "IMS-szolgáltatás állapotá"-ra. A megjelenő kisablakban kiolvasható az egyes funkciók elérhetősége.

  Az aktív VoLTE kapcsolatot a térerő ikon mellett a VoLTE felirat jelzi.

  Ha régebbi SIM kártyád van vagy előfizetésed van, akkor a Telenornál a VoLTE alapból tiltva van. Ilyenkor a 1220-t kell hívni (Készülékbeállítás\értékesítés), és ott engedélyeztetni kell. Nem kell hozzá más, mint az ügyféljelszó (4 számjegy), és nem kerül semmibe.

  A VoWIFI funkciót jelenleg még nem sikerült egyik szolgáltatónál sem működésre bírni.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Fejlesztői menü bekapcsolása


  Beállítások => A telefonról => MIUI-verzió menüpont hétszeri megnyomása, ezek után megjelenik a Beállítások\További beállítások-ban a "Fejlesztői beállítások" menüpont.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Téma alkalmazás megjelenítése


  Ha a telefon régiója európai uniós országra van állítva, adatvédelmi beállítások miatt nem érhető el a "Téma" alkalmazás. Az eléréséhez elégséges a régiót valamilyen Európai Unión kívüli országra (pl. Svájc) átállítani (Beállítások => További beállítások => Régió).

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyári időjárás alkalmazás fagyásának elhárítása


  Először a régiót (USA-ra) és nyelvet (English-re) kell állítani Beállítások => További beállítások-ban. Újraindítás után a Google térképen be kell állítani a helymeghatározást, majd elindítani az időjárás alkalmazást. Ezek után visszaállítható a nyelv és a régió.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Proximity szenzor kalibrálása


  Egyes készülékeken nem működik megfelelően a proximity szenzor (közelségérzékelő). A hiba a szenzor újrakalibrálásával küszöbölhető ki. Ehhez Beállítások => "A telefonról" menüpontban párszor rá kell koppintani a "Kernel verziója" menüpontra, a megjelenő "FQC Test" nevű ablak jobb felső sarkában található 3 pontos menüből pedig a "Proximity sensor calibrati..." pontot választani. A szenzor az első kamerától jobbra, a hangszóró szélétől kb fél centiméterre található. Takard le párszor (integess neki) kb. 5 cm távolságból. A teszt majdnem mindig fail-t fog jelezni, de ne foglalkozz vele.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyárilag telepített alkalmazások letiltása, eltávolítása rendszergazdai jog (root) nélkül


  Az innen letölthető programmal és az oldalon található leírás alapján letilthatók, eltávolíthatók a gyárilag telepített, nem kívánt programok, közöttük az egyes Google alkalmazások.

  Emellett ezen leírás alapján ADB-vel is eltávolíthatók ezen programok (a letiltás itt nem működik).

  Hogy mit érdemes eltávolítani? Ezen leírás felsorol párat, de mindenki csak saját felelősségre próbálkozzon! Az eltávolított programok csak gyári visszaállítás után kerülhetnek vissza a telefonra a leírás szerint. Ha valaki esetleg kipróbálná, hogy a Play-ből nem telepíthetők-e újra, kérem, jelezze a topikgazdának.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Általános információk fastboot, recovery, edl móddal kapcsolatban


  Remek összefoglaló anyag fastboot, recovery, edl témakörben mrszitya tollából.

 • fa4hu

  Topikgazda

  Meghajtóprogramok telepítése a telefon kezeléséhez

  A telefon számítógéppel történő megfelelő kezeléséhez, segédprogramok és ROM-ok telepítéséhez szükséges meghajtóprogramokat az itt található leírás A pontja szerint tudod telepíteni.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Bootloader nyitása

  FIGYELEM! EZ ITT LEÍRTAKAT MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE PRÓBÁLJA KI! ELŐFORDULHAT, HOGY A TELEPÍTÉS SORÁN VALAMIT ELRONTVA (ÁTMENETILEG) HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLIK A TELEFON, ÉS HA ILYEN ROM-MAL KERÜL SZERVIZBE A KÉSZÜLÉK, NEM ÉRVÉNYES RÁ A GARANCIA!!!

  Egyes műveletek elvégzéséhez nyitott bootloader-re (BL) van szükség, nyitását az itt található leírás B pontja szerint tudod elvégezni. Itt találsz magyar nyelvű leírást is róla.

  szunyi777 kiegészítése hozzá: A MI fiókban megadott telefonszám alapján tudod nyitni a BL-t. A telefonszámhoz tartozó SIM-kártyának kell a készülékeben lennie, a wifi-t ki kell kapcsolni, a mobilnet-et pedig be. Utána kell egy készülékkeresést indítani a MI oldaláról. (Ezt a program is írja.) Az engedély megadásáig (ez várhatóan kb. 10 nap) a telefonszámhoz tartozó SIM maradjon benne.

  A Bootloader-t az itt leírtak alapján lehet visszazárni.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Nem gyári recovery telepítése

  FIGYELEM! EZ ITT LEÍRTAKAT MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE PRÓBÁLJA KI! ELŐFORDULHAT, HOGY A TELEPÍTÉS SORÁN VALAMIT ELRONTVA (ÁTMENETILEG) HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLIK A TELEFON, ÉS HA ILYEN ROM-MAL KERÜL SZERVIZBE A KÉSZÜLÉK, NEM ÉRVÉNYES RÁ A GARANCIA!!!

  A telefon kódneve: lavender. Az egyes recovery-ket is ezen a kódnéven kell keresni sok esetben.

  A nem gyári ROM-ok, kernelek, ill. a root-jog telepítéséhez a gyáritól különböző recovery-re van szükség, ezek közül a legismertebb a TWRP, amelynek egyelőre csak nem hivatalos kiadása van a készülékre.

  Egyes ROM-okhoz az OrangeFox-ot ajánlják recovery-nek.

  A letöltött recovery fájl ezen leírás C pontja szerint telepíthető. A telepítéshez mindenképpen szükséges a bootloader nyitása.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Rendszergazda (root) jog telepítése

  FIGYELEM! EZ ITT LEÍRTAKAT MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE PRÓBÁLJA KI! ELŐFORDULHAT, HOGY A TELEPÍTÉS SORÁN VALAMIT ELRONTVA (ÁTMENETILEG) HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLIK A TELEFON, ÉS HA ILYEN ROM-MAL KERÜL SZERVIZBE A KÉSZÜLÉK, NEM ÉRVÉNYES RÁ A GARANCIA!!!

  A telefon működése "mélyebben" belenyúló vagy a gyári programok fagyasztását, törlését lehetővé tevő programok telepítéséhez rendszergazda (root) jogra van szükség a telefonon.

  Ez ezen leírás D pontja szerint valósítható meg. A telepítéshez mindenképpen a bootloader nyitására és nem gyári recovery telepítésére van szükség.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Nem gyári ROM-ok és telepítésük

  FIGYELEM! EZ ITT LEÍRTAKAT MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE PRÓBÁLJA KI! ELŐFORDULHAT, HOGY A TELEPÍTÉS SORÁN VALAMIT ELRONTVA (ÁTMENETILEG) HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLIK A TELEFON, ÉS HA ILYEN ROM-MAL KERÜL SZERVIZBE A KÉSZÜLÉK, NEM ÉRVÉNYES RÁ A GARANCIA!!!

  A telefon kódneve: lavender. Az egyes ROM-okat is ezen a kódnéven kell keresni sok esetben.

  A telefonra lehet nem gyári ROM-okat is telepíteni, amelyek különböző funkcionalitással, beállítási lehetőségekkel bírnak. Ezek telepítéséhez nyitott bootloader és nem gyári recovery telepítése szükséges.

  1.
  A nem gyári ROM-ok közül a gyárihoz legközelebb áll az abból készített a XIAOIMU.EU ROM.

  Ennek is létezik a fejlesztői ROM-oknak megfelelő, heti frissítésű változata.

  MIUI 11 innen tölthető le: weekly (heti) és stable (stabil) verzió.
  MIUI 10 innen tölthető le: weekly (heti) és stable (stabil) verzió

  Vegyesen itt érhetők el. (Amelyik nevében a dátum van, az weekly, amelyikben csak ROM verzió és "stable" szó, az értelemszerűen stable.)

  A telepítésük menete is le van írva az egyes oldalakon.

  Az XIAOMI.EU ROM a hetente frissülő kínai fejlesztői ROM-ból készülő, annak újításait tartalmazó, európai beállításokra optimalizált, gyári reklámoktól megszabadított, többek között T9 tárcsázást is tudó változat. A frissítéséhez le kell tölteni a ZIP formátumú telepítő állományt, és a nem gyári recovery-ből telepíteni. Normál esetben azonos vonalon maradva (weekly vagy stable) nem szükséges a meglévő adatok, programok, ill. beállítások törlése a ROM-frissítéshez.

  2.
  Különböző fejlesztésű ROM-ok:

  Resurrection Remix innen tölthető
  AOSP Extended innen tölthető (jelenleg nincsen fenn)
  crDroid innen tölthető
  Havoc-OS innen tölthető
  PixelExperience innen tölthető

  Telepítésük ezen leírás E pontja alapján történhet.

  A Havoc-OS telepítéséhez szunyi777 topiktársnak a fejlesztői fórumnál részletesebb leírása:

  1. Bootloader nyitása
  2. OrangeFox R10 stable recovery telepítése
  3. Recovery-ben Format data, (elfogadása "yes" beírásával)
  4. Recovery újraindítása (reboot)
  5. Recovery-ben Wipe cache, Dalvik, system, data, internal storage
  6. OrangeFox R10 stable recovery ismételt telepítése a recovery-ből
  7. Recoveryben a ROM felrakása
  8. Ezután közvetlenül mehet fel Magisk (root jog) és a F2fs fix telepítése is (ha F2fs fájlrendszerre particionál valaki )
  9. Telefon újraindítása
  10. Az első újraindulás és rendszerfelállás után a telefont recovery-be újraindítani
  11. Recovery-ben a GAPPS (micro ajánlott belőle) telepítése
  12. Magisk (root jog) újratelepítése
  13. Telefon újraindítása
  Jó az Evira kernel is, ami a Havoc-OS saját kernele, de egyesek szerint még jobb Genom kernellel.

  Az OrangeFox-ban telepítés során kapott 7-es hibakód (Error 7) régi recovery vagy ROM verzióra utal. Ha újabb recovery-vel sem megy fel a kiszemelt ROM legújabb változata, akkora gyári a MIUI-t kell lefrissíteni a legújabb verzióra.

  ROM-váltás esetén minden esetben erősen javasolt (szükséges) a wipe data elvégzése a recovery-ben.

  Minden újabb kernelcsere vagy ROM-frissítés után wipe cache és Dalvik szükséges a recovery-ben, és el kell végezni a Magisk újratelepítését is. (Ha valaki F2fs-t használt, akkor a a Universal-F2FS-Fstab-Patch-Lavender.zip-et is újra kell rakni.)

  Full wipe esetén a Google fiókból, Titanium Backup mentésből és ROM settings backup-pal visszaállíthatók minden alkalmazás, beállítás.

  3.
  Egyes nem gyári ROM-ok alapból nem tartalmazzák a Google alkalmazásokat, azokat külön kell telepíteni, ehhez segítséget nyújt ezen leírás E2 pontja.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Gyári ROM visszaállítása nem gyári ROM-ról

  Ezen leírás F pontja szerint teheted meg, javasolt a 2. megoldás használata.

  A MIUI 11 recovery ROM innen tölthető.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Egyéb információk

  A telefon adatlapja.

  A telefon kódneve: lavender. Az egyes ROM-okat is ezen a kódnéven kell keresni sok esetben.

  A telefonhoz kiadott használati útmutató és kézikönyv innen tölthető le Oldman2 topiktárs jóvoltából, de a topiktárs talált még egy magyar nyelvű általános leírást Xiaomi telefonokhoz és egy magyar nyelvű leírást Xiaomi biztonsági információkról is.

  A telefon WIFI-je gyári ROM-mal 2,4 GHz-en maximum csak 72 Mbps sebességet tud, mert a Qualcomm gyári driverében a "channel bonding" nem engedélyezett, és csak a 20 MHz-es csatornát tudja használni. Ha a nem gyári ROM-ban engedélyezett a "channel bonding", akkor ez a sebesség maximum 150 Mbps lehet. Ilyen pl. a XIAOMI.EU ROM is.

  A telefonban nincs wma-támogatás, ezért wma hangok nem állíthatók be csengőhangnak.

  A MI Community Redmi Note 7 fórumoldalai is sok információt tartalmaznak.

  A topik előzménye a mobilarénás teszt előtt indított topikban.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Fejhallgatóban alacsony hangerő orvoslása

  Ha a fejhallgatót használva kevésnek találod a maximális hangerőt, a régió európai uniós országon kívülire állításával (pl. Svájc) növelheted, mivel EU-n belül egészségvédelmi okokból lekorlátozásra került a maximális hangerő.

  A régióváltást így tudod megtenni: Beállítások => További beállítások => Régió.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  Elrejtett beállítási lehetőség megkeresése

  Ha valamely beállítást nem találtok, akkor a Beállítások-ba belépve a kereső ikon melletti sávra kattintva be lehet gépelni a keresett beállítás megnevezését (pl. hívóazonosító, hangrögzítés stb.), és a kis várakozás után megjelenő találati listából már közvetlenül kiválasztható a beállítási lehetőség.

  [ Szerkesztve ]

 • fa4hu

  Topikgazda

  MIUI 11 - változások

  pro

  - végre nem tűnnek el az értesítési ikonok az állapotsávból, végig ott maradnak
  - megjavult telefonhívás közben a proximity szenzor (közelségérzékelő), fülhöz tartva a készüléket, több pozícióban is kikapcsolja a képernyőt
  - az akku százalékos kijelzést ismét ki lehet tenni az aksijel mellé (nem csak bele), így kellően olvashatóvá vált

  kontra

  - a VoLTE hiába kapcsolható a ROM-ban, nem működik Telekom alatt (XIAOMI.EU-n működik)
  - nem lehet különböző SMS-értesítési hangokat beállítani két SIM-nél (XIAOMI.EU-n lehet)
  - a lebegő értesítések nem működnek
  - az akkugrafika nem mindig mutatja megfelelően a töltöttséget (a mutatott százalékos érték jó)
  - az összes programnak automatikus indulási lehetőséget biztosít, kézzel be kell állítani az összeset újra

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák