Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    Igen de csak részben.
    A rovarok egy része ehető és energia hatékonyan állít elő proteineket. Az ízúk is bele fér az európai ízlésvilágba csak megfelelően kell tálalni.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Feketelaszlo #43 üzenetére

    "Erre egyébként van már valami tudományos állásfoglalás, hogy a feldolgozás rontja az élelmiszer minőségét (azonos tápanyagtartalom esetén)?"

    Nagyjából 1-2 éve a WHO adott ki állásfoglalást, az addig elvégzett kutatások és felmérések alapján.
    A vörös húsok emelik a rák kockázatát.
    A szárnyas húsok valamennyivel egészségesebbek.
    A legjobb tartósítás a levegőn szárítás a húsok esetében.
    A főzés és párolás, egészségesebb a sütésnél. (Azóta Európában csökkentették a megengedhető maximális sütési hőmérsékletet a vendéglátó konyhákban.)

    Általában a minél kevesebb fajta hozzáadott összetevő, annál egészségesebb az megvásárolható étel.
    Kerülni kell a már feldolgozott élelmiszerek további feldolgozását. Felesleges tartósítószert, színezéket,... keverünk az amúgy egészségesebb ételbe.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz philoxenia #76 üzenetére

    "Az alapanyagok már szennyezettek...."

    De ez nem mentség arra, hogy minden selejt ételt megegyünk.
    Szerintem az értelmes cél, hogy az elérhető minőségű alapanyagokból, lehetőleg a legegészségesebb és finom ételeket készítsünk illetve együnk.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz bambano #82 üzenetére

    "Mikroműanyagok? honnan enne mikroműanyagot? mert valamelyik klikkvadász újság azt írta? hozza a kis teszkós szatyrát meg a turmixgépét és porítja a műanyagot?"

    Mert amit nem látsz, az nincs.
    A folyékony szappanok, tusfürdők és tisztítószerek egy jelentős része mikroméretű műanyag golyókat tartalmaz a hatékony tisztításért és sima bőrért. A közlekedésben kopó autógumik és fékbetétek sem engedik az enyészetbe a lekopó anyagokat. Ezek a részecskék környezetbe ülepednek ki. Akár a tüdőbe akár tengerbe.Vagy a termőföldbe. Közvetve vagy közvetlenül.
    Ma már az élelmiszerekben is kimutatható a műanyag szennyezés. A szárazföldi élőlények apró méretben, a tengeri állatok nagyobb méretben is gyűjtik a műanyagot.
    Az élelem lánc csúcsán lévő élőlényekben halmozódnak legjobban a műanyag részecskék. Ja, hogy ezek mi vagyunk, szar ügy, hosszútávon.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Feketelaszlo #85 üzenetére

    ". Nekem azt mutassák meg, hogy ha van egy X típusú emberi táp, ami az üzemből egy csomó gyártási folyamat végén jön ki (mondjuk egy bébiétel) az egészségkárosítóbb, mint Y alig feldolgozott, majdnem nyers étel-csomag úgy, hogy egyébként 100g termékben megegyezik a fő tápanyag összetétel, a vitamintartalom, az ásványi anyagok, stb..... akkor melyik lesz az ajánlott. "

    Ugye, önmagában a tápérték nem elegendő az egészségesség meghatározásához.
    A rántotthúst nem bonyolult elkészíteni. Hús, liszt, morzsa, tojás, bors és só. Ha délben túl sokat sikerül panírozni, az este még süthető, de már nem lesz annyira ízletes a kabátja, mint délben. Ugyan ezt előkészítve is meg lehet vásárolni. Napokig süthető a félkész termék.
    Persze tojás helyett olcsóbb a tojáspor. Némi tartósító szer is kell a kabátba, hogy napokig eltartható maradjon. A színezék is jól jön a kész hús színéhez. Az állag- és ízjavító adalék sem hagyható el.
    A hozzávaló uborkasaláta percek alatt készíthető el. A készen vásárolt már kinézetre sincs teljesen rendben. Tartósítószer nélkül néhány órán belül bomlana az uborka, az ecettől.
    Nem gondolom, hogy a frissen készült bécsiszelet uborkasalátával és a félkészen/készen vásárolt változatuk beltartalmukban azonosak. Azonosan értékesek megállapítás bizonyosan nem állja meg a helyét
    A tartósítószerek bizonyosan nem egészségesek. Az állag és ízjavítók valamint a színezőanyagokat sem tekinteném feltétlenül egészségesnek, a többségük bizonyosan nem az.

    Sőt a nyers étel sem értékesebb minden esetben a pároltnál, ami talán a legkevésbé feldolgozott.
    A zsenge cukorborsót párolás nélkül nem ajánlatos megenni. Enyhén mérgező fehérje van a magok borításában. Rövid párolás megoldja a problémát.
    A burgonya főzéssel elveszíti a vitaminok és ásványi anyagok egy jelentős részét. Párolással sokkal kevesebbet. Ha héjában van párolva, a legtöbb értékes beltartalma marad meg.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Rive #92 üzenetére

    Párolást megemlítettem, amivel a veszteség jóval alacsonyabb. Héjában még kevesebb értékes tartalmat tud kimosni a gőz.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák