Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz L0g0sz #1737 üzenetére

    Nem tudom, mennyire vág a topic témájába, és nem is feltétlenül fogom tudni megmondani a tutit, de szerintem egy 2010-es 4-6 magos (8-12) szálas i7-nek bőven lehet létjogosultsága még ma is, ha már megvan vagy jó áron hozzá tudsz jutni és tudsz köré építeni megfelelő konfigurációt. A későbbi generációs procik elsősorban csíkszélesség (energia igény), utasításkészlet és órajel frekvenciában verik le az előd modelleket, de persze ennek megengedhetősége attól is függ, hogy milyen jellegű igénybevételt tervezel a gépnek. Pl.:

    - Sokat fogsz fordítgatni olyan környezetben, amihez jó ha van korszerű utasításkészlet?
    - ... amihez jó ha gyorsan lefut?
    - Olyan OS-t használsz, ami elvárja a modern processzort?
    - Nem jelent plusz költséget, ha a proci sokat fogyaszt? Kellőképpen le tudod hűteni?
    - Ha a prociban nincs iGP, tudsz mellé tenni egy alap VGA-t?
    - Lesz egyéb igénybevétel (pl. adatbázis kezelés)?

    Fejlesztéshez (ha nem grafikai fejlesztésről van szó), egyébként szerintem tök fölösleges dedikált VGA. A fent felsorolt gépeim mindegyike iGP-s, egyedül a játékgépben van egy GTX1050 (érthető okokból).

    70-120 eFt-ból én inkább építenék egy 4. gen. i5 alapú gépet, min. 16 GB DDR3 RAM-mal, aminek a prociját később ki lehet cserélni egy 8 szálas i7-re. VAGY ha opció az AMD vonal is, akkor már akár Ryzen 5 1600 is jó alap lehet (én nemrég bigdata analízisre alkalmas adatbázis szervert akartam ilyen köré építeni, csak még nem indult el a projekt) a maga 6/12 mag/szálával és 3,6 GHz-es órajelével, csak e mellé kell egy alap VGA is (az a GT730 tökéletes is a célra) és a RAM-okból is DDR4-et kér.

Új hozzászólás Aktív témák