Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz oAcido #1682 üzenetére

    Pár megjegyzés a tesztedhez. Ha jól látom, S21U Exynos 2100-al készült.

    Több dolog a feltűnt benne. Az egyik, hogy energiatakarékos módban jobb a "best" pontszám, viszont jobban tartotta a magasabb pontszámot, tehát mondhatjuk, hogy ez a 4300 körüli hosszú távon is működik. Kicsit torzítja a teszted, hogy az elsőnél 35C-ról, a másikiknál viszont 29C-ról indult a menet. Gondolom, hogy emiatt lett elsőre alacsonyabb a kezdő pontszám. Ami nagyon meglepő, és egy SD888-as tesztben is láttam, hogy magasabbra (46-47C) engedi el a hőmérsékletet. Az akkufogyasztásod 10-12%, ezt számoljuk át 5000-ről 4500 mAh-s akkura (a másik kettő az), így lesz 11-13% az adott session alatt.

    Ezek után jött leslien tesztje az S20FE SD 865-el.

    Itt feltűnt, hogy mennyire stabilan tartotta a teljesítményt, viszont csak 3800 pont körüli eredményt produkált (megnéztem több SD865 tesztet is, mindegyik ilyen értéket produkált). A melegedés csak 40C-ig ment fel, ami dícséretes, ami viszont még inkább, hogy az akku csak 9%-ot merült, ezzel meg is van a legjobb fogyasztás. Itt jól tetten is érhető, hogy mennyire jó a hőmenedzsmentje az SD865-nel, még ha ez valószínűleg a csökkent teljesítmény miatt is van. Jó lenne megnézni eddig "visszafogva" az Exynos-okat is, valószínűleg azok is hasonló eredményeket produkálnának.

    Utolsóként jött az én tesztem (második rész) az N20U Exynos 990-el.

    Azt már tudtam, hogy 42C körülig engedi el a melegedést throttling előtt, mert ezt már több programban kipróbáltam korábban. A tokot is azért hagytam rajta, hogy legyen korrekt használati eredmény, de az meglepett, hogy ilyen sokáig húzta, mielőtt beesett a teljesítmény (akkor viszont eléggé). A második körben, bekapcsolt energiagazdálkodás mellett nem melegedett fel annyira, hogy throttlingoljon, talán ez a jó balansz, hiszen így stabilan tartja a hőmérsékletet, még ha melegedett is a készülék (bár melyik nem). Az eredmény alapján az Exynos 990-en stabilan tartja azt a teljesítményt, amit az Exynos 2100 a stressz teszt végére (és gondolom onnantól) tud, tehát hosszú távon ugyanazt tudják, viszont a 990-es kevésbé melegszik. A fogyasztása viszont ennek a legmagasabb, 13-14% a teljes lefutás alatt (ami nyilván nem ugyanannyi ideig tart mindegyik készüléken).

    A tanulság valószínűleg az, amit pár napja már beszéltünk a topikban, mégpedig hogy ez itt a határ. Láthatóan az 5nm-es csipeknél jobban elengedték a hőmérsékleti határt, hiszen az Exynos 2100 és az SD888 is bőven 45 feletti értékeket produkál throttling előtt, míg az előző generációnál eddig nem mentek fel, gondolom mert oda még elég volt a "klasszikus" hűtés. Az új generáció teljesítménye viszont eléggé nagyot ugrott, és a fogyasztása is annyival csökkent, hogy az emelt teljesítmény mellett is kevesebbet fogyaszt, mint az előző generáció. Így viszont az "alap". kicsit terhelt fogyasztása jóval alacsonyabb. Ez dícséretes. A hőtermelésnél nincsenek csodák, pár éven belül játékra jönni fognak a gaming telefonok alu hátlappal, külső hűtéssel, mert a csip ugyan tudná, de a passzív hűtés már nem. Ja, és még valami: remélem idővel optimalizálják ezt a generációt is. Ha máshogy nem, komolyabb hűtésre cserélik a telefonban jelenleg alkalmazottat.

Új hozzászólás Aktív témák