Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Fotonhámozó

  senior tag

  Kétszer estem át rajta, egyik tükrözés sem tartozik a kedvenc emlékeim közé. Az, hogy mennyire kellemetlen, nagyban az orvostól függ és a beavatkozás típusától (hol, mit, merre néznek, mintavétel történik-e) és érzéstelenítenek-e vagy sem. Abban az intézményben (megyei kórház), ahol én voltam, alapból nem szokás sem leszedálni, sem érzésteleníteni. Első esetben semmilyen segítséget nem kaptam, mire felfogtam, hogy nem lesz lidokain spray, addigra a doktornő az endoszkópot már le is vezette a gyomromba. Hozzátartozik a dologhoz, hogy semmit nem viselek el a számban, még a háziorvos által végzett spatulás nyelvlenyomós vizsgálat is erősen megöklendeztet. A vizsgálat lassan haladt, a doktornő erőszakosan mozgatta a csövet. Amikor a doki a gyomorból átvezette a kamerát a patkóbélbe, akkorát döfött-forgatott-nyomott a csövön, hogy a torokmandulámtól kezdve a gyomromig reflexszerűen megfeszültek az izmaim, rátapadtak a csőre, iszonyúan fájt az egész bemeneti traktus a torkomtól a gyomorig. Közben nem tudtam levegőt venni, mert annyira ráfeszítettem a csőre. Ez hosszú-hosszú másodpercekig tartott, miközben egyre nagyobb légszomjam lett, szerintem kékülhettem is. Már vártam a filmekből ismerős fény az alagút végén jelenetet. Nagy nehezen túlestem ezen, mintavétel megtörtént a patkóbélből (érezni, nem fáj, kellemetlennek sem mondanám). Végül úgy jó 10 percnyi kínzás után a doktornő végre kihúzta a kamerát. Egyik legrosszabb orvosi élményem volt ez a vizsgálat.
  Következő alkalommal már rutinos voltam, előre kértem a lidokain sprayt torokba. Így a cső nem birizgálta a torkomat, nem ingerelt, nem öklendeztem vagy fulladoztam. Ennél a második alkalomnál egy tapasztalt orvos végezte a vizsgálatot, rendkívül ügyesen szétnézett bent, levette a mintát, pár perc alatt túl is estem a vizsgálaton. Nem lehet az első tükrözéshez hasonlítani, annyira nagyon kellemetlennek sem mondanám így visszaemlékezve rá.
  Amire figyelj türközés közben - és ha fel tudsz belőle előre fejben készülni, az jó - csakis orron keresztül vegyél levegőt, lehetőleg lassan és mélyeket lélegezz. Tükrözés után 1-2 napig olyan kaparó-szúró érzés lesz a torkodban, mintha kezdődő torokgyuszid lenne.

  [ Szerkesztve ]

  A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

 • Fotonhámozó

  senior tag

  válasz Carlytoo #24 üzenetére

  Igen, idehaza általános az altatás kerülése. Viszont miután túl leszel az endoszkópos vizsgálaton, te is azt fogod mondani, hogy ezért felesleges lett volna altatni vagy bódítani (ha alulról kameráznának... , akkor azonban ajánlott lenne a bódítás). Nem kellemes, de az altatás kb. annyira eltúlzott gyomortükrözés során, mintha fogászaton a gyökérkezelést altatásban végeznének. Kérjél lidokain sprayt a torkodba - utána pár óráig nem ehetsz-ihatsz -, és egészen elviselhető lesz, ha a korábban említett orron át történő légzést jól csinálod végig a vizsgálat alatt.

  Kitartást holnapra!

  [ Szerkesztve ]

  A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

 • Fotonhámozó

  senior tag

  válasz Carlytoo #30 üzenetére

  Ezek szerint lassan már ehetsz is a lidokain spray után. Kérned kellett vagy kérés nélkül érzéstelenítettek?

  A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

Hozzászólok Aktív témák