Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz MaCS_70 #10 üzenetére

    a különbségek sokszor abból is jöhetnek, hogy a gyártó megpróbál olcsósítani... valamit kicserél a receptben, a fogyasztók meg, ha észre is veszik a különbséget, akkor beletörődnek. Aztán több hasonló iteráción át a végére marha nagy különbség lesz az eredetihez képest. Egyébként a legfrisebb hasonló tapasztalatom a baba samponnal van. Új megjelenés és valószínűleg teljesen más recept (máshogy habzik, más az illata... mintha valami kommersz termék lenne)

    Nálunk az sem működik, hogy a nagyobb kiszerelés gazdaságosabb lenne, mert sokszor még arányosítva drágább is a nagy. Az édességek terén láttam, hogy németeknél nem nagyon van noname utánzat a csokikra, mint itthon, hanem ugyanaz a márkás termék kapható nagy kiszerelésben a diszkontokban is. Pl knoppers 8 - 10 - 15 ös kiszerelésben. Itthon 3as a legnagyobb és annak az ára van a kinti 8as közelében. Ja meg itt 8-asként a tortabevonós olcsó utánzatot kapni knuspi néven talán. A csomagolt sajtoknál a trappista utánzat helyett tucatnyi féle normálisabb és szerintem még olcsóbbak is voltak kinn, amellett hogy persze voltak kifejezetten drágább, innyencebb fajták is.

    A "magyar" konzervek a 10 évvel ezelőttihez képest is óborzalom szinten vannak. A hamé (a globus is az) egyszerűen csak moslék. Meg lehet nézni például egy lidle-ben, hogy ott a saját márkás, német konzerveik menniyre más szintet képviselnek. Felismerhetők az ételek és normálisabb ízük van. De más instant kajáknál is meg lehet találni a különbséget. Persze ügyesen más ízűként nevezik általában, hogy ne legyen ugyanaz. Itthon nem kapni az ottaniakat, helyette a más ízként valami hasonló szemetet. De volt, amiből találtam itthon is, csak a keletiből kihagyták a húst például (maggi 5 percces bolognai).

    Tejtermékekből is nagyon kicsi a választék itthon, annak is a többsége a gyengébb minőségű, de nem sokkal olcsóbb kommersz. A felvágott és szalámifélék is korlátozottak és drágábbak, mint kinn - kivéve azt a szintet, amit emberi fogyasztásra nem kínálnak nyugaton.

    Persze az itteni német diszkontok is csak gyenge árnyékuk a kintieknek, mert sokkal kisebb a választék (de nagyobb mint a tipikus tesco, coop és társaiknak). Meg a minőség is gyengébb, mint kinn - gyakran látni pl a savanyúságokban selejtet, ami kinn megengedhetetlen. De még az is magasan veri a mindenhol jelen lévő 1-2 tipikusan itthon kapható gyártót.

    A nébih és újságírós szubjektív teszteknél sokszor úgy tűnik, hogy nagyon kontraszelektáltak a tesztelők. Legalábbis gyakran az összetevő lista alapján vagy saját tapasztalatom szerint is gyengébbet mondják jobbnak. A minimálbéres konyhában edződött, adalékanyagokból álló, ócska szemetet ismerik, szeretik, nem a valódi és természetes ízvilág rögzült be náluk. Persze, akinek van lehetősége rászokni a jóra, az visszasírja utána, ha nem jut hozzá.

    Szóval lehet benne valami, hogy az ilyen szubjektív teszteken, ha csak a semmiből egyszer csak rendes ételt tesznek az ember elé, akkor fintorog, mert nem azt az ízt érzi, amihez hozzászokott. Ez kapóra jön az indoklásokhoz.

    Valószínűleg a vásárlóerő is közrejátszik. Itthon a nagyobb kiszerelést nem biztos, hogy ki tudná fizetni a bevásárláskor, az egyik napról a másikra élő többség. Pár forint miatt is a szemetet választják inkább, akkor is, ha arányaiban táplálóbb vagy jobb lenne a minőségibb. Így ki is kopott a kínálatból sok helyen... ahol megmaradt a minőségi, ott meg a minimális forgalom miatt marha drága. Nyugaton a magasabb minőség a kommersz, mert nem úgy élnek, hogy évtizedek óta mindig meg kell húzni a nadrágszíjat, hogy majd akkor egyszer talán jó lesz. Ezért nem is életképes itthon sok vállalkozás, ami virágzik nyugaton.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák