Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kali

    legenda

    válasz pakriksz #56 üzenetére

    téglából van, de akkor a lényeg nem ment át számodra; több tényező függvénye a wifi kapcsolat.

  • And

    veterán

    válasz pakriksz #56 üzenetére

    Pedig nagyjából igaza van: nem lehet általánosítani. Nálam például a panelban mindenhol van térerő, igaz nem túl nagy a lakás, de ezek vasbeton falak.
    "De még a szabadban is elég gyengén szerepel a wifi."
    Ha azt nézem, hogy rálátás megléte (!) esetén teljesen kommersz eszközökre teljesen átlagos kültéri antennákat kötve simán átlőhető pár kilométer, akkor ez nem igaz. Ha meg azt, hogy beltérre telepített saját / belső antennás routerre egy - általában vacak wifi-paraméterekkel rendelkező - okostelefon kültéren már 20 méterről sem tud felcsatlakozni, akkor igaz. Sajnos a fizika ilyen, de ez nem mindig a wifi hibája.
    #51: Onnan indultunk, hogy elhangzott: a 2,45 GHz-es mikrosütő frekvencia az valami fontos jellemző a víz elnyelési / dielektromos tulajdonságait illetően. Én erre azt írtam, szinte bármilyen mikrohullám ugyanolyan hatású lenne. A grafikon, amit ide tettél, 14..15 nagyságrendnyi frekvencia- vagy hullámhossz-tartományt fed le. Ebből a mikrohullám 'mindössze' három nagyságrendnyi (0,3...300 GHz-es) tartományú, és a források azt említik, hogy az elnyelési csúcs jóval a gyakorlatban alkalmazott 2,45 GHz felett van, de egyébként is elég széles tartományban 'kenődik', víztulajdonság- és hőmérsékletfüggő. Azt is írják, hogy azért került épp oda, ahová, mert - bár ma már elég szigorú szabályok vonatkoznak a szivárgásra - a kommunikációt eléggé képes szennyezni, egy nagyobb frekvenciájú ISM-sávban meg senkit nem zavar(t akkoriban). Tehát szigorúan a vizet tekintve akár nagyobb frekvencián is működhetne egy mikrohullámú melegítő szerkezet, de a frekvencia növelésével más problémába ütközünk, például egyre rosszabb hatásfokkal tudjuk előállítani a mikrohullámú energiát. Egy átlagos 2,45 GHz-es mikrosütő hatásfoka (leadott mikrohullámú / tápból felvett teljesítmény) 65..70% körül van, a frekvencia növelésével ez egyre rosszabb lenne. Mint a Wiki írja, a szövetekben, zsírokban, olajokban meg ugyan kevesebb mikrohullámú energia nyelődik el, mint a vízben, ugyanakkor ezek melegedése mégis fokozottabb lehet, mint a vízé, mivel a vízhez képest jelentősen kisebb a fajhőjük.

Új hozzászólás Aktív témák