H​ir​detés

2017. november 24., péntek

Hozzászólások

(#1) rum-cajsz


rum-cajsz
(őstag)

Motorola DEFY - MÉLYVÍZ

Belépés csak úszóknak!

Ezt a fórumot azért hoztuk létre, hogy akik szeretnének a telefonjukba mélyebben belenyúlni, azok könnyebben tudjanak keresni az információk között, valamint ne zavarják azokat, akik még csak most ismerkednek a telefonnal, vagy akár az Android rendszerrel.

Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy a Motorola Defy annyira átkozott jó és sokrétű telefon, hogy immár 3 különböző topic foglalkozik vele. A 3 topic témája ELTÉRŐ, szépen kérünk, sőt, könyörgünk, mi több, térden állva könyörgünk, hogy vedd figyelembe a hozzászólásod témáját és annak megfelelően válassz topicot, ahol azt megejted.
Az első topic Motorola DEFY - ez aztán döfi! - Ebben a topicban a telefonnal kapcsolatos általános kérdéseknek, beállításokkal, hardveres hibákkal, gyári alkalmazásokkal kapcsolatos hozzászólásoknak van helye.
A következő topic motorola defy felhasználók és felhasználni kívánók off topicja - Ide írhatod a telefon belvilágához nem szorosan kötődő kérdéseket, pl. szükséges-e rá fólia, ha igen, milyen típust, honnan, kell-e rá tok, autóstartó, milyen más töltővel töltheted, milyen pótakkut vegyél és hasonlók.
Az utolsó pedig a MÉLYVÍZ, ahová csak az úszni tudókat várjuk. Itt már nem foglalkozunk fóliával, facebook accounttal, mobilnet kikapcsolással és egyebekkel. Ez a topic a buherátorok topicja, arról szól, hogy cserélj ROM-ot a telefonon, hogyan cseréld le a rendszer betűtípusait, hogyan hajtsd túl a processzort (vagy éppen hogyan vegyél vissza a feszültségből biztonságosan) és egyéb, a telefon szoftverével és hardverével kapcsolatos buherálások.

A fórumozás során jó, ha tisztában vagy alapfogalmakkal, amiket megpróbálunk itt ebben a hozzászólásban összegyűjteni. Fontos tudni, hogy a ROM-okkal kapcsolatos az infók akár naponta, vagy még sűrűbben változhatnak, mielőtt belenyúlsz a telefonodba mélyebben, és nem vagy biztos a dolgodban, olvass utána máshol is, és kérdezz!
Inkább egy felesleges kérdés, mint egy hónapi várakozás a szervizre!

Tartalom:
Alapfogalmak
Mielőtt belevágsz...
Rootolás
ROM cseréje
Recovery használata
A telepített telefon testreszabása
Gyakori kérdések, hibák
Ajánlott oldalak

Alapfogalmak

ROM-ok, rootolás, moddolás, over- és underclock

-Hol folynak a fejlesztések?
Több külföldi fórumon is vannak “hobbi” Defy fejlesztők, ezek közül a legnépszerűbb az XDA-Developers fóruma, ahol majdnem biztos, hogy találsz angolul minden kérdésedre választ, mi is innen informálódunk először.

- Mi az a rootolás?
Pongyolán megfogalmazva: a rootolás segít hozzáférni az alapértelmezésben rejtett rendszerfájlokhoz és szolgáltatásokhoz, kibővülnek a lehetőségek a használat során, kvázi rendszergazdai jogosultságot kapunk a telefonunk felett. Kapcsolódó cikk: Mire jó a rootolás?

- És ez a rootolás nem veszélyes? Vissza tudom állítani a telefont utána, hogy ne maradjon nyoma?
Nem veszélyes, hiszen te határozod meg, hogy mely program kap superuser jogosultságot. És igen, visszaállítható, csak törölni kell azt a három fájlt, amit a rootolás során a telefonra másol a program. De nem kell félni, nem jár a garancia megvonásával, ha rootolva van a telefon.

- Mi az a bootloader mód?
A bootloader az a hely, nagyon leegyszerűsítve, ahol a telefont szerviz módba teszed, és itt tudod feltelepíteni a kiszivárgott gyári ROM-okat az SBF fájlból. Belépni úgy tudsz, ha a kikapcsolt telefont a HANGERŐ FEL és a BEKAPCSOLÓ gombokat együtt nyomva tartod, amíg a képernyő háttérvilágítása fel nem villan.

- Mi az a recovery mód?
A recovery az utolsó mentsvár baj esetén, ez a telefon vészvisszaállító helye. A gyári recoveryvel nem lehet sok mindent kezdeni, ezért szokás egy custom recoveryt (pl. Clockwork) feltenni. Ezzel már lehet biztonsági mentést csinálni/visszaállítani, flashelni custom romokat. Oda kell figyelni, hogy nem szabad bármilyen recoveryt telepíteni, csak azt, amit Defy-ra készítettek!
A gyári recovery módba úgy tudsz belépni, ha a kikapcsolt telefont a HANGERŐ LE és a BEKAPCSOLÓ gombokat együtt nyomva tartod, itt verziótól függően vagy a képernyő jobb alsó sarkát, vagy a hangerőszabályzó gombokat egyszerre kell megnyomni az androidos figura megjelenésekor.

- Mi az a wipe?
Wipe data/cache az, amikor mindent személyes adatot és beállítást törölsz a telefonból. A recoveryből elérhető a wipe/factory reset menüpont alatt. Hatása megegyezik a telefon Setting/Privacy menüpontja alatt található Factory data resettel.

- Mi az a flashelés?
Flashelés alatt azt értjük, hogy felteszünk egy ROM-ot, vagy egy bármilyen módosítást amit csak így flashelve lehet feltenni.

- Mi az a bootloop?
Ha valami probléma történik flasheléskor, vagy valami olyat flashelünk amit nem kéne, vagy nem úgy kéne, akkor jön elő ez a jelenség. A telefon rendszere nem tud felállni, betöltéskor megáll a betöltő képernyőn, villan majd újraindul, és újra, és újra...

- Mi az az overclock?
Röviden, amikor a telefon processzorát átállítod, hogy nagyobb órajelen működjön, mint ahogy a gyártó beállította. Ez egy odafigyelést igénylő művelet, mert a durva túlvezérlés a processzor halálával is járhat. Viszont a kis méretű állítása gyorsabb telefont eredményezhet.

- Mi az az underclock?
Az előző ellentéte, amikor a processzor órajelét a gyári órajel alá állítjuk. Ez akkor jó, ha szeretnénk az akkumulátorral takarékosabban bánni.

- Hogy tudom javítani a kamera minőségét és felbontását?
Kétféle kamerával forgalmazzák a telefont: BAYER és SOC modulossal.
Nagy általánosságban: ha zöldes színű a lencse, akkor az legtöbbször SOC - de néha Bayer - modulos, a Bayer modulosok pedig általában pirosak, de van közöttük zöld és sárga lencsés is.
A modul típusának meghatározásához olvasd el ezt a leírást: Motorola Defy: Milyen színű a kamerám?

A SOC kameramodul nem vehető rá 720p videofelvétel készítésére, de a BAYER igen. Erre sajnos nincsen univerzális patch, bizonyos ROM-ok esetében csalható elő ez a funkció (XDA fórum ajánlott információ szerzésre). Ugyanakkor létezik egy olyan patch, amelynek a segítségével mindkét kameratípus képes teljes képernyős (WVGA: 848x480-as) videót rögzíteni. Sajnos ez csak Froyo alatt működik, és az a hátránya, hogy WVGA videó mellett nem működik a vaku. A BAYER sajátossága még, hogy alacsonyabb tömörítésű, ezáltal jobb minőségű képeket készít, de szerencsére a SOC képminőségének javítására is van lehetőség.
Rootolt telefonokon átállítható a SOC modulos kamera tömörítése, így azok is nagyobb méretű és jobb minőségű képet készítenek. A legegyszerűbb megoldás, ha egy root jogokkal rendelkező fájlkezelővel lecseréled a mot_ise_imager_cfg.bin-t. Vállalkozó kedvűek ezen lépéseket végrehajtva is eredményre juthatnak.

- ROM cserével lehet függetleníteni a telefont?
Nem lehetséges a szoftver cseréjével a függetlenítés.

- Hogyan tudok ROM-ot (szoftvert) cserélni?
Alapvetően két lehetőség van: stock ROM (hivatalos, gyári) cserélgetése, vagy custom ROM (főzött, házi barkács) felrakása. Az előbbihez az RSD Lite nevű program kell alapvetően, utóbbihoz a custom recovery. Erről bővebben a MÉLYVÍZ témában lesz szó.

- Mi az a főzött (custom) ROM?
Háromféle romot lehet megkülönböztetni:
1. Motorola update programmal (vagy OTA frissítéssel) az a verzió, amit a gyártó számodra (a telefonod gyártási régiója szerint) engedélyezett a frissítésre. Ezeket hivatalos (angolul: stock) ROM-nak nevezzük.
2. A hivatalosan kiadott és a hivatalos fejlesztőktől megszerzett romokat le lehet menteni, és ezt mások közkinccsé tették sbf fájl formájában azok számára, akik más régióban élnek, vagy nem érkezett még a készülékükre frissítés. Ezek ugyanúgy hivatalos forrásból származnak, de hogy megkülönböztessük az előzőtől, ezért a nevük kiszivárgott (angolul: leaked) rom.
3. A hobbi (nem Motorola) fejlesztők által készített egyedi kialakítású romokat nevezzük főzött (angolul: custom) romnak. Ezek nem függenek a hivatalos romoktól, bár a zárt bootloader miatt hivatalos kernelt használnak. Az igazi főzött ROMoknak jelenleg kettő fő vonulata van: a CM (Cyannogen Mod 7, 9, 10) és a MIUI (és alfajai, pl. WIUI). Vannak még ezek módosulatai (pl. CM7 - White Rabbit, MIUI Pikachu Edition) illetve a CM7-re épülő, de már lényegesen eltérő főzött romok, pl. a Mokee OS, Lezo... és ki tudja még hányféle.
Ezeken felül van még egy “fél kategória”, amelyek lényegében a hivatalos ROM-ok egyedi átszabásai. Nagyon durván úgy kell elképzelni, mintha csinálnék egy mentést a saját programjaimról és beállításaimról, és ezt tenném közkinccsé. Ezek nem igazi "főzött" romok, de az egyszerűség kedvéért sokan idesorolják.
Ezeknek az általános jellemzőjük, hogy egy konkrét hivatalos rom verzióhoz kötődnek, és általában nandroid backup formájában kell telepíteni őket (nagyon oda kell figyelni a készítő előírásaira telepítéskor). Sok ilyet találhatsz az XDA oldalon. Ezek közül a legismertebb az MS2Ginger.

- ROM csere esetén megmaradnak a korábbi beállításaim/telepített programok?
Igen, feltéve, hogy nem csináltál Factory resetet, vagy wipe data/cache-t a custom recoveryben. Egyébként ha lehetőség van rá, ajánlott frissítés előtt a Factory data reset elvégzése a telefon Settings/Privacy menüpontjából, mivel így az esetleges misztikus hibák megelőzhetőek. Bővebben lásd lejjebb az “RSD Lite-hoz ABE atombiztos módszere” pontot.

- Mit jelent a deodexed?
Akit a nyers magyarázat érdekel, olvassa el ezeket: magyar és angol leírás, vagy keressen rá guglival. Röviden megfogalmazva a lényeg számunkra: egy deodexed (odex mentesített) ROM-nál lehetőség van belenyúlni a kezelőfelületbe, új kinézetet alkalmazni (pl. más színű statusbar, más rendszerikonok, stb.), esetleg egy-két apró új funkciót berakni (pl. újraindítás a power menüben). Általában a főzött ROM-ok ilyenek, tehát a módosítást általában ezzel kezdik, hogy egyedivé alakíthassák. A másik lehetőség, amikor pl. az XDA-n közzé szoktak tenni egy adott stock ROM-hoz tartozó deodex update-et, amit custom recoveryből lehet telepíteni, így házilag is neki lehet fogni a személyreszabásnak. Figyelem: az ilyen deodex update zip-ek mindig egy adott ROM-hoz valóak, tehát érdemes XDA-n az adott ROM topikját meglesni, hogy közzé lett-e téve ilyen zip fájl.

Mielőtt belevágsz...

Az alább leírtakat csak saját felelősségedre próbálgasd!

Figyelem!
1. A ROM-ok csere-beréjét mindenki saját felelősségére végezze, ha valamiben nem biztos, kérdezzen, vagy ne is álljon neki a dolognak. A leírtakat többen is végrehajtottuk már a fórumban, tehát kipróbált dolgok, s habár nem egyszerű elrontani a telefont, senki nem vállal felelősséget azért, ha mégis károsodik a készülék. Fontos, hogy bármilyen ROM cserének csak feltöltött akkuval álljunk neki, ugyanis a ROM csere/lementés nagyon szívja az akkut, és nyilván senki nem akarja, hogy a folyamat közben adja meg magát a cucc.
2. A hackeléssel kapcsolatos információk elég gyorsan változnak, és nincs mindig lehetőségünk frissen tartani ezt a leírást a változásokhoz. A saját érdekedben kérdezz, keress, olvass mielőtt belevágsz!
3. Ezt a rész érdemes akkor is végigolvasni, ha más készülékeken már szereztél jártasságot a custom romok telepítésében

- Mit tegyél ha elért a "Romcsere Pánik"?
Vizes Tomi jótanácsa. link

Mottó: “Csak akkor cserélem, ha úgy van, és általában úgy van, lenn megtalálsz a Clockworkban...” :D

Rootolás

- Hogyan tudom rootolni a telefont?
Ha 2.51 alatti a telefonod szoftverének verziója:
Innen letölthető a z4root nevű program, ezt egyszerűen a memóriakártyára kell másolni, telepíteni, majd a programot elindítva a permanent root opciót kell választani. Előtte a Setting/Applications/Developement menüben az USB debugging opciót be kell jelölni, illetve engedélyezni kell a letöltött programok telepítését (pipa az unknown sources ponthoz). Ha végzett, újraindul a telefon, és kész is a művelet.

2.51 és ez feletti verzió esetén (így Froyo használatakor is) a SuperOneClick (SOC) programmal tudod rootolni a telefont. A menete: a telefon menüjében kikapcsolod az USB debuggingot, rákötöd Phone Portal módban a gépre a készüléket, elindítod a SOC-t, és rányomsz, hogy root. Amikor kidobja, hogy waiting for device, a telefon menüjében ismét bekapcsolod az USB debugot. Pár másodperc, és a készülék rootolva van, már csak egy újraindítás kell (ez is szükséges lépés).

- Hogyan tudom a rootolást visszacsinálni?
Ha z4root-al rootoltad a telefonod (mert a ROM verziód ezt megengedte), akkor elég egyszerű a dolgod, csak indítsd el az alkalmazások közül a z4root programot, és bökj rá az unroot gombra.
Ha SuperOneClikkel rootoltál akkor itt egy leírás: [link]

ROM csere

- Nem érkezett még a telefonomra hivatalos 2.2-es frissítés, de én szeretném mégis felrakni. Lehetséges ez?
Igen, két lehetőséged van:
- Letöltesz egy full sbf fájlt, és a következő pontban leírt módon az RSD Lite programmal telepíted. Ebben az esetben nagy valószínűséggel nem fogsz tudni visszatérni a 2.1-es verzióra (pontos infókért lásd lejjebb a visszalépési listát).
- Letöltesz egy nandroid backup fájlt és mellé egy fixed sbf fájlt, és AtomCity leírását követve telepíted. Olvasd el hozzá a kiegészítést is, mert az első leírás néhol hiányos!
Ezt a módszert választva, ha jól csinálsz mindent, valószínűleg vissza tudsz térni a 2.1-es verzióra.

- RSD Lite használata (gyári ROM-ok cseréje):
Az RSD Lite tulajdonképpen egy szerviz szoftver, ennek segítségével lehet számítógép segítségével újratelepíteni a telefon szoftverét, ami .sbf formátumban elérhető. Innen letölthetőek az eddigi stock ROM-ok (van köztük kiszivárgott és végleges is), mindegyikben van angol nyelv. Fontos tudni, hogy az egyes verziók között visszafelé általában elég nehezen lehet közlekedni (lásd lejjebb).
A letöltött sbf fájlokat az RSD Lite nevű programmal lehet felrakni Windows alatt, de előtte még szükség lesz a Motorola Handset driverekre is. Első lépésként fel kell telepíteni a drivereket és az RSD Lite-ot. Ezután be kell lépni a telefon bootloaderébe (akku ki, akku be, hangerő növelő gomb és bekapcsoló gomb nyomva tart egyszerre, míg felvillan a képernyő világítás), majd az USB kábellel a géphez kell csatlakoztatni a telefont. Ha a Motorola driverek rendesen telepítve lettek, akkor a Windows benyögi, hogy ilyen-olyan eszközök sikeresen telepítve. Szóval ezután jöhet az RSD Lite, érzékelni fogja, hogy a telefon csatlakoztatva van. Ki kell választani a letöltött ROM-ot, majd start. Elszöszöl vele pár percig, a végén automatikusan feláll a rendszer, és ennyi. Ha esetleg azt írná ki, hogy manuálisan indítsd újra a telefont, akkor sem kell megijedni, 1-2 perc, és átvált ez az üzenet passed-re (addig ne húzd le a kábelt).
Figyelem!
A félreértések elkerülése érdekében: a stock ROM-ok számozása (2.21, 2.34, 2.51, stb.) nem az Android rendszerverzióját jelenti, hanem a Motorola saját jelölése! Nem szabad összekeverni őket, ugyanis az előbb említett számozások mind 2.1-es Android rendszert takarnak. A Froyo-k jelölése 3.4.x kezdetű.
Az RSD Lite-os gyári rom telepítéshez érdemes elolvasni szabof1 szervizes leírását is.

- RSD Lite-hoz ABE atombiztos módszere:
Ha bármilyen ROM-ot cserélek, nálam az alap az, hogy mindent legyalulok (ha valamit nagyon le akarok menteni, pl. SMS-ek, játékok, azt megteszem külön programmal). Szóval sosem hagyok meg semmit a régi ROM-ból, se beállításokat, se telepített programokat, semmit. Igaz, így mindent újra kell telepíteni és beállítani, de talán ezért is van, hogy nem találkozom misztikus hibákkal, mert biztosra megyek. Tudom, kényelmetlen procedúra, de a többség úgysem cserél naponta szoftvert.
Szóval fogom magam, első lépésként belépek a gyári recoverybe, és nyomok egy wipe data/cache-t. Ezzel legyalultam az aktuális ROM-on történt módosításokat. Ezután RSD-vel felrakom a kívánt sbf-et, majd ha felállt a rendszer, a settingsben tolok a szemének egy factory resetet, hogy a frissen felrakott szoftver is istitutibizti alaphelyzetbe álljon. Ezután jöhet a rootolás, meg amit akarok, de a lényeg, hogy ezzel a módszerrel stabil, tiszta alapra tudok építkezni.

- Mit tegyek, ha az RSD Lite nem ismeri fel az sbf-et, “FAILED” üzenettel kilép?
Ha az RSD Lite nem ismeri fel az .sbf-et, (start gomb szürke és nem lehet rányomni), illetve indítás után azonnal kilép, FAILED.... üzenettel:
1, Töröld az RSD Lite-ot, majd a mappáját is töröld.
2, Tedd fel a legújabbat (most 5.3.1-es verzió) [letöltés]
3, A flesselni kívánt, hosszú nevű xyz.sbf fájlt nevezd áz valami rövidre (pl. x.sbf) és másold a C: meghajtó gyökérkönyvtárába, és azt próbáld flesselni. Ilyenkor szokott működni (saját tapasztalat)
4, Amennyiben mégse, nézd az rsd lite könyvtárában a hiba logot, és esetünkben az x.sbt-et nevezd át akkorára, amennyi karakter az error logban volt, például, ha az error log ahzrtze, akkor az x.sbf legyen xahzrtze.sbf (xda forrásból)

- Custom ROM telepítése (nandroid backupból):
A menete attól függ, hogy milyen formátumú ROM-ot töltesz le, a lényeg, hogy a custom recovery a kiindulási alap. Amivel én (szerk: ABE) találkoztam, ez a ROM volt, ennek a menete: zip letölt, könyvtárba kicsomagol, az sdcard/goakprev/backup-ba (az újabb clockwork recovery esetén a clockwork/backup az alapértelmezett mappa) bemásolni a kitömörített mappát. Wipe data/cache, majd az előbb említett mappából custom recovery menüben: visszaállítás (restore), és végezetül ismét wipe data/cache, végül újraindítás.

- Custom ROM telepítése (zip fájlból):
Ennek a telepítése kicsit könnyebb, mint az előzőé. töltsd le a zip fájlt, és másold az sd kártya egyik könyvtárába (nem szabad kitömöríteni!). Indítsd el a custom recoveryt. Először csinálj egy wipe data/cache-t, majd válaszd az “install zip from sdcard” menüpontot, majd keresd meg az odamásolt zip fájlt. Végül újraindítás.

- Vissza lehet-e térni korábbi verziókra?
Nagy vonalakban kb. így áll a helyzet:
- kínai és koreai Froyo csak 2.21-re vagy 2.34-re telepíthető, és visszaléphetők ugyanoda, de ugye ezek már "elavult" ROM-ok, nem nagyon használatosak, és nem is ajánlottak, mert van akinél hardver hibát okozott nem kínai kiadású telefonra telepítve.
- 2.21-re és 2.34-re egyéb esetben csak nandroid backuppal van lehetőség visszalépni
- 2.51-ről nincs visszalépés 2.21-re és 2.34-re, csak előre lehet menni, és ide is csak akkor lehet visszalépni froyo-ról, ha a 2.2-es romot nandroidként raktad fel (illetve van a vazzz féle leírás, ami elvileg működik egyéb esetben is)
- a 3.4.x verziószámú sbf froyokról abszolút nincs visszalépés, csak egymás között lehet cserélgetni
- 2.2 froyo nandroid csak úgy működik 2.1 eclairre rakva, ha vagy a devtree.sbf, vagy az adott ROM fixed sbf-e fel van rakva, különben nem bootol be.
- CM7 csak valamilyen froyo (2.2-es) romra települ (ez lehet sbf vagy nandroid telepítésű egyaránt)
- főzött ROM-oknál mindig érdemes megnézni a leírást, hogyan tanácsolják ők a felrakást.
Megjegyzés: Most hogy már a 2.2-es hivatalos romokat elkezdték kiadni, talán ez a visszatérés lehetősége nem annyira lényeges, mert csak a hibázás lehetőségét szaporítja.
Az itt leírt lehetőségeket ne vedd 100%-nak. Ha visszatérni szeretnél, mindig olvass utána a megfelelő ROM verzióknál, mert nem vállalunk semmilyen felelősséget az itt leírtakért!
A téma alaposabb megértését segítheti a következő cikk (fordítás): All-in-One Defy útmutató kezdőknek

- Vissza tudok térni az Android 2.2-es ROM-ról 2.1-es verzióra, ha nem fixed ROM-ot telepítettem?
Olvasd el vazzz leírását, és tegyél egy próbát, hátha sikerül. De előtte gondolkodj el, hogy tényleg szükség van-e a visszatérésre.

- Flesseltem egy 2.3-as Defy+ romot, és szeretnék visszatérni 2.2-re. Megoldható ez valahogy?
Figyelmesen olvasd el szabof1 írását, amely segít(het) orvosolni ezt a hibát és kövesd a tanácsait PONTOSAN! Downgrade Froyóra téves Defy+ gyári rom telepítés után. Egyes 2.3-as Android verziójú romokról garantáltan nincs visszatérés!

- Milyen főzött romok vannak Defy-ra?
Gingerbread (GB, Android 2.3.x) alapú főzött romok:
- CM7.2 - gyakorlatilag hibátlan, hivatalos “stable” (stabil) változat érhető el, lelkes fejlesztők még mindig adnak ki frissítéseket hozzá.
- MIUI - gyakorlatilag hibátlan, a fejlesztés már leállt (legutolsó verzió: MIUI v2.4.20), de az erre épülő WIUI romból még mindig jönnek ki új verziók.
- Mokkee OS - CM7.2-re épülő, de elég alaposan átdolgozott gyors és gyakorlatilag hibátlan rom. Eredetileg csak kínai és angol nyelven tud, de somi52 kolléga lelkes munkájának hála magyarul is elérhető.
- Lezo - CM7.2-re épülő, de elég alaposan átdolgozott rom. Eredetileg csak kínai és angol nyelven tud, de somi52 kolléga lelkes munkájának hála ez is elérhető magyarul.

Az alábbi ICS (4.0.x) illetve JB (4.1.x) CM és MIUI romok folyamatos fejlesztés alatt állnak, előfordulhatnak bennük hibák, csak azok telepítsék fel, akik utána olvastak, és ismerik ezeket a hibákat!
Ice Cream Sandwich (ICS, Android 4.0.x) alapú főzött romok:
- CM9 - már használható, de kisebb hibákat tartalmazó stádiumban van, de leállt a fejlesztése, mert időközben beindult a CM10 (JB, 4.1.x) fejlesztése és a fejlesztőink már csak arra koncentrálnak.
- A MIUI - WIUI romoknak is volt ICS változata, de a MIUI vonal is átállt a JB (4.1.x) vonalra.
Jelly Bean (JB, Android 4.1.x) alapú főzött romok:
- CM10 - Defy MB525-re kétféle verzió érhető el. 2012. szeptemberig a gyári Froyo kernelre épülő változatokat érhettük el, de októbertől már az egyesített ún. “2ndBoot”-os (curtom kerneles) változatokra van frissítés, mert a fejlesztő Quarx már csak ezekre koncentrál. Mindennapos használatra alkalmas, de még van benne néhány hiba.
- A MIUI JB (köztük a WIUI JB romok is) kissé elmaradva, de már a mindennaposan használható kategórába tartoznak.
Az ICS és JB CM romokhoz (CM9 és CM10) a linkek szabof1 telepítési leírásában taláhatók meg.

Néhány gyári rom “átalakítás”:
Ms2Ginger [fórum]
Pays-ROM [fórum]
Barebones [fórum]
EphuNord [fórum]
xd1 [fórum]

- Hallottam ezt a Cyanogen Modot, amivel 2.3-as androidot tudok használni, magyarul. Mi ez, és hogy kell telepíteni?
A CyanogenMod egy Google-től független fejlesztőcsapat saját ROM-ja, akik a hivatalos Android forrást próbálják meg minél használhatóbbá tenni, és elérhetővé tenni azok számára is, akik a gyártótól még nem kapták meg ezeket a verziókat. Ezt a Modot kezdte el egy Quarx nevű lelkes programozó Defy-re átültetni, és most ott tart, hogy tökéletes 2.3-as és egy napi használatra alkalmas 4.0-ás illetve 4.1-es romot tudsz telepíteni a telefonodra.
A telepítéssel kapcsolatos instrukciókat rum-cajsz itt írta le: [link]
Igen, ebben van tényleg magyar nyelv...
Ha a képes útmutatókat szereted, ezeket olvasd el:
- Felkészülés a a CM7 illetve a MIUI telepítésére kezdőknek (SBF telepítés, rootolás, 2ndInit /Custom Recovery/ telepítés),
- CM7 telepítése kezdőknek
- CM9 illetve CM10 telepítése kezdőknek

- Hallottam ezt a Miui romot, amivel 2.3-as androidot tudok használni, magyarul. Mi ez, és hogy kell telepíteni?
A MIUI egy kínai fejlesztőcsapat által fejlesztett rom, ami sokféle változatban elérhető, mert többen is próbálják optimalizálni az alap, kínai Miui romot defyra.
Egy remek képes útmutatót olvashatsz itt a telepítésről:
- Felkészülés a a CM7 illetve a MIUI telepítésére kezdőknek (SBF telepítés, rootolás, 2ndInit /Custom Recovery/ telepítés),
- MIUI telepítése kezdőknek

- Érdemes-e felszenvedni a kiszivárgott 2.3-as GB ROM-ot?
Röviden a válasz: nem biztos.
Ezek olyan fejlesztői verziók, ami lényegében alkalmatlan a napi használatra, mert tele van hibákkal, s várhatóan nem fog készülni belőle publikus kiadás. Ha nem vagy ROM fejlesztő, akkor csak magadat szívatod ezzel a verzióval, inkább nézz utána a Cyanogen Modnak. Ha ezt akarod telepíteni, nagyon figyelj oda, mert nem minden esetben van visszatérés 2.2-re!
Az időközben megjelent Defy+ telefonokra készült gyári romokat sem érdemes telepíteni, mert garanciáztatás esetén nincs visszaút és jó eséllyel a garancia megvonását vonja maga után.
A SOC kamera modulos (zöld lencsés készülékek általában SOC modulosak) Defy telefonok esetében van még egy ok, amiért nem javasolt a Defy+ romok telepítése: nem fog működni a kamera!

- Használhatom-e a kínai 2.2-es ROM-ot?
A kínai telefonok hardveresen kicsit különböznek, így abszolút ellenjavallott a használatuk, fizikai károsodást (vaku halála) is okozhatnak. Szintúgy nem ajánlott az USA ROM-ok használata, érdemes EU szoftvert használni. Ha mégis az említett szoftverek valamelyikét használod, szükség lehet az eltérő hálózatok miatt a [Baseband Switcher] használatára.

Recovery használata

- Hogyan léphetek be Recovery módba?
- A gyári recovery menübe a hangerő le és bekapcsoló gomb együttes nyomva tartásával tudsz belépni. Ha sikerült, akkor egy sárga háromszöget látsz. Ha 2.34-es a romod, akkor a képernyő jobb alsó sarkát tartsd nyomva erősen, amíg megjelenik a menü. Ha 2.51, vagy nagyobb a verziód, akkor a hangerő fel és le együttes megnyomására jelenik meg a menü.
- Az ősi módszer szerint telepített custom recoverybe, az alkalmazást a menüből elindítva és a “recovery boot” gombra nyomva léphetsz be. Mindenképpen ajánlott már a 2ndInit használata (MArketről is letölthető), kényelmesebb, biztonságosabb módszer, bővített funkcionalitással.
- A 2ndInittel és bootmenuvel telepített custom recoverybe úgy tudsz belépni, hogy bekapcsolod a telefont, és amikor még a motorola logo látszik, felvillen a led kék színnel. Ekkor nyomd meg a hangerő le gombot.

- Custom Recovery telepítése:
Jelenleg három módon lehet Recoveryt telepíteni, de csak rootolás után tudod megtenni.
Az “ősi” verziót ABE így írta le:
Rootolás után lehetőség van olyan recoveryt felrakni, ami segítségével bármilyen Defyhez készült egyedi ROM felrakható a telefonra. Innen letölthető a Clockwork MOD recovery, kártyára másolás után szimplán telepíteni kell, majd a programba belépve lehet választani, hogy ebbe a recoverybe bootoljon a telefon. Azt tudni kell, hogy a telefon saját recoveryjét (lásd az előző pontot) nem írja felül, tehát biztonságos a használata.

A fenti leírás most is működik, de a hackerek találtak egy egyszerűbb, és biztonságosabb módját a custom recovery használatának. Egy custom Boot menüt kell hozzá telepíteni amibe be tudsz majd lépni közvetlenül akkor, amikor bekapcsolod a telefont.
Két módszer van ennek a telepítésére, az egyszerűbb egy a Marketen is fennlévő alkalmazás a 2ndInit, a másik a kézi telepítés terminálból (vagy ADB-n keresztül): 2ndInit
Megjegyzés: Jelenleg úgy néz ki, hogy a Marketen lévő 2ndInit nem működik együtt a Cyanogen Moddal illetve a régebbi update zip-ekkel, így egyelőre az 1.4.2-es verzió használata ajánlott. Letöltés

- Custom recovery használata:
Billentyűkombináció nélkül, közvetlenül a telepített programból lehet belelépni, de itt az érintőképernyő már nem működik. A hangerőszabályzó gombokkal lehet fel-le lépegetni, és a bekapcsológombbal lehet belépni egy-egy menübe. Lehetőség van az aktuális ROM lementésére a backup menüpont alatt, biztos ami biztos alapon ajánlott.
2ndInit használata esetén a telefon bekapcsolását (vagy újraindítását) követően felvillan 1-2 másodpercre a kijelző fölött a kék LED, ekkor azonnal meg kell nyomni a hangerő csökkentő gombot, és máris válogathatunk, hogy hova szeretnénk belépni.
A Recovery menüjének bemutatása: [link]

- Hogyan tudok lementeni/visszaállítani egy ROM-ot?
A custom recoveryben a Backup & Restore/Backup menüpont alatt lehet létrehozni „mentési pontot” (ez az úgynevezett nandroid backup). A recovery ezeket a mentéseket a goapkrev/backup (újabb verziónál a clockworkmod/backup) könyvtárban tárolja, innen visszaállítható Backup & Restore/Restore menüpontból. Visszaállítás előtt ajánlott a wipe cache majd wipe data elvégzése, és közvetlenül ezután (tehát újraindítás ne legyen) jöhet a visszaállítás. Ha a visszaállítás sikerül, akkor már jöhet az újraindítás.

A telepített telefon testreszabása

- Szeretném kitörölni a számomra felesleges gyári programokat, hogyan tehetem meg? Miket távolíthatok el?
A gyári alkalmazáskezelővel erre nincs lehetőség, de rootolt telefonhoz letölthető Marketről pl. a Titanium Backup nevű program, amivel le lehet törölni ezeket. Próbálkozásokat követően egy felületes lista, hogy mit lehet büntetlenül eltávolítani: [link] Ez csak egy rövid iránymutató, ROM-tól is függ, hogy konkrétan mi van a szoftverben, és igényeken/bátorságon is múlik, hogy mi kerül kigyomlálásra.
Figyelem! Mielőtt belefognál a végleges gyomlálásba, először fagyaszd le (freeze) a programokat, és teszteld a rendszert, hogy rendben működik-e. Habár ehhez a Titanium Backup fizetős változata kell, de mindenképpen megéri, ugyanis a rendszeralkalmazásokról készített backupot nem tudja visszaállítani a program. Készülj fel rá, hogy egy megfontolatlan törlés miatt teljesen megzuhanhat a rendszer, vagy egyes funkciók nem fognak többé működni. Tehát csak ésszel, megfontoltan, óvatosan törölj! Mielőtt nekiállsz kísérletezni, mindenképpen ajánlott egy nandroid backup mentési pont létrehozása, hogy komolyabb probléma esetén vissza tudd állítani a rendszert.

- Szeretném lementeni a telepített programokat, hogyan tehetem meg?
Erre szintén a Titanium Backup a legjobb megoldás (az ingyenes verzió is megteszi), a memóriakártyára elmenti a programok telepítőjét és az adatokat is (tehát nem vesznek el a játékok mentései sem), így később könnyen visszaállíthatóak. Ha nem rootolt a telefonod, akkor a Marketről szintén letölthető az Appmonster nevű program ajánlható, ez ugyan csak a programok .apk telepítőfájljait menti ki, de így később manuálisan is telepíthetőek a Marketről letöltött szoftverek.

- Lehet a CPU-t babrálni?
Igen. Ha biztosra szeretnél menni, akkor a SetVsel programot érdemes használni, ezt a Marketen is megtalálod.
Az alap órajelek a mi telefonunkhoz 300/600/800, a hozzájuk tartozó alap feszültség értékek 33/48/58
Ha a feszültség vagy órajel értékét csökkented, akkor beszélünk undeclockingról, ha növeled (az órajellel együtt) overclockingról. Nagyon úgy néz ki, hogy gyárilag vissza van fogva a telefon processzorának órajele, és a gyártó (Texas Instruments) 1000 MHz-re tervezte (58-as vsel mellett). Tehát nem lehet nagy gond, ha erre állítod be a legmagasabb értéket. Egészen 1200MHz-ig el lehet menni biztonságosan (persze megfelelően magas vsel értékkel), de ennél magasabb órajelet nem ajánlunk, értelme se nagyon van.
Megjegyzés: A hivatalos 2.3.3-as béta Defy romban a Motorola fejlesztői is 1000 MHz-re állították a legmagasabb órajelet, a feszültség érték náluk 58.
Az órajelen s feszültség értéken kívül lehet még állítani a threshold értékét is. Ennek jelentése: hány százalékos CPU terhelésnél vált magasabb órajelre. Alacsonyabb érték: gyorsabb rendszer, magasabb érték: lassabb rendszer, de akkukímélőbb.
Az overclockingról Vadafene írt egy nagyon részletes összefoglalót: CPU állítgatások
SetVsel - fórum

- Milyen SetVsel értéket érdemes beállítani?
Talán kiderült a fenti írásból, hogy ezt a saját szokásaidhoz neked kell megtalálnod. De azért leírunk ide néhány ajánlott beállítást:
ABE beállításai (ezek az értékek a telefonok nagy részénél még stabil működést biztosítanak): 20-300/30-600/40-800, vagy 55/1000, vagy 75/1200.
DeadMeat: 19-300/25-500/28-800.
premete: 24-300/34-600/52-1000.
RadyR: 18-300/33-600/43-800, Threshold: 90%.
Titi76: 20-300/34-600/56-1000 és 20-300/34-600/48-800.
Zoc!: 20-300/34-600/56-1000.
tzl: 24-300/34-600/68-1200
A Cyanogen Mod fejlesztőjének ajánlata: 30-300/46-600/58-1000
Egy akku kímélő beállítás az XDA-ról (CM7-hez tesztelve): 24-300/34-600/54-1000; threshold 95%, limit to vsel1 while screen is off, limit to vsel2 on battery <=40%; set up_threshold to 99% on battery <=20%
Egy másik XDA ajánlás: 18-300/33-600/64-1200
egy jótanács a babráláshoz
A fórumozók ebben a táblázatban gyűjtik a saját beállításaikat: [link]

- Hogyan tudom megmérni, hogy gyorsult-e a telefonom?
A Marketről letölthető Quadrant és Linpack tesztprogramokkal. Quadrantban általában az első mérés valamivel alacsonyabb eredményt ad, így "egy mérés nem mérés" alapon, 3-4 egymás utáni futtatás javasolt.

Gyakori kérdések, hibák

- Nem reagál semmire a telefon / nem áll fel a rendszer / hülyeséget ír ki. Megöltem?
Első lépésként próbáld kivenni majd berakni az akkut, hátha ettől észhez tér. Ha többszöri próbálkozásra sem reagál semmit, akkor az RSD Lite-os sbf telepítéssel szinte biztos, hogy vissza lehet hozni a telefont az élők sorába. Ha még ez sem működik, akkor minden bizonnyal totálisan lemerült az akku, próbáld előbb feltölteni. Előfordulhat, hogy valamiért olyan állapotba került a telefon, hogy nem tölti fel az akkut, ebben az esetben máshol töltsd fel valahogy az akkut, vagy szerezz egyet kölcsönbe.

- MIUI alapú ROM (MIUI, MIUI.US, WIUI stb.) látható ok nélkül újraindul (hotboot)
Bizonyos alkalmazások nem tudnak megfelelő jogosultságot kérni a Superuser programtól, amennyiben a telefon nyelve magyarra van állítva. Jellemzően ezek a gyáritól eltérő SMS-kezelő appok (pl. Handcent SMS, GoSMS, Viber) vagy híváskezelő alkalmazások (pl. GoContacts) vagy más, sms-t küldő, fogadó alkalmazások (pl. Parkolóóra), de találkoztunk a problémával SetVSel esetében is, úgyhogy látszólag ok nélküli hotboot esetén mindig érdemes ezzel a megoldással próbálkozni. A probléma megoldása egyszerű, angolra kell állítani a telefon nyelvét, majd elindítani az alkalmazást. Így már felugrik a Superuser engedélykérő menüje, ahol engedélyezni kell az appot (ne felejtsd el kipipálni, hogy mindig engedélyezze). Utána a telefont vissza lehet állítani magyar nyelvre.

- A Motorola logónál nem jut tovább a rendszer betöltése. Mit tehetek?
Valószínűleg elrontottad a ROM telepítését. Próbáld ki, hogy belépsz a gyári recovery menübe, és csinálsz egy factory resetet. (wipe data, wipe cache). Ha ez nem megy, akkor elgondolkodhatsz egy ROM flesselésen, de előtte fel kell tölteni az akkumulátort.

- Nem merek belevágni, veszélyesnek tűnik ez a csere-bere, módosítgatás dolog... Nem is tudom, hogy szükségem van-e erre.
Amennyiben követed az itt leírtakat, minimális az esélye, hogy gond legyen, ugyanis szinte csak szándékosan, vagy ezeknél durvább módosításokkal lehet kinyírni szoftverese a Defyt. Ha elégedett vagy a mostani rendszereddel, és nincs meggyőző indoka a cserélgetésnek, akkor használd a telefont, ne a frissítgetéssel törődj. Egy dologgal lehet teljesen hazavágni a telefont, ha egy magasabb verziójú szoftverre megpróbálsz egy kisebb verziójú szoftvert ész nélkül feltenni. Ilyet csak bizonyos korlátok között lehet csinálni.

- Basszus, nem áll össze a fejemben ez a ROM csere dolog, el tudnád magyarázni lépésről lépésre?
Íme → Motorola DEFY személyre szabott ROM - ahogy ABE csinálja
Megjegyzés: Ez a leírás elsősorban azoknak szól, akik 2.51 alatti (2.21, 2.34) verziószámú szoftvert használnak, ráadásul időközben megjelentek újabb ROM-ok, újabb recovery, így a leírtak frissítésre szorulnak, de a metódus miatt érdemes lehet elolvasni. Amint kijön a CEE Froyo, frissített leírás érkezik.

- Nagyon elrontottam valamit, bekapcsoláskor se kép, se hang...
Gratulálunk! Sikerült a telefonod szoftveresen tönkrevágni. Utolsó esélyként próbáld meg ezt a leírást alaposan elolvasni, és értelmezni, vagy fordulj a szervizhez: Slew leírása a klinikai halálból való újraélesztésre, avagy a „McGyver hack”.
CSAK ELEKTRONIKÁBAN JÁRTAS ÉS ERŐS IDEGZETŰ SZEMÉLYEKNEK JAVASOLT!
Egy kis magyarázat ehhez: ha a telefonban van az akku, akkor a töltését az oprendszer vezérli, hiszen MicroUSB-n jön az áram, ami átmegy az alaplapon, majd ugye tovább az akkuhoz, ezért a töltéshez kell egy működő oprendszer. (Ezért van, hogy sem bootloader, sem recovery módban nem töltődik az akksi.) Ha pl. flashelés közben megsérül a rendszer (nincs feltöltve eléggé az akku, abbamarad a frissítés...), akkor következik be, hogy a teljesen lemerült akku nem töltődik már ebben a készülékben. Ezen próbál segíteni a McGyver hack, hogy a szoftvert megkerülve direktben tölt.
Ha van esélyed máshol feltölteni az akkut, előbb azt próbáld meg, és utána ismét ugorj neki a frissítésnek, immáron feltöltött teleppel.
Megjegyzés: igen, tudom, hogy nem McGyver, hanem MacGyver, de az angolok hülyék, és az első néven fogjátok megtalálni az xda fórumán, ha keresitek :)

Ajánlott oldalak

Ha tudni szeretnéd a legfrissebb információkat: XDA-Developers DEFY fórum
Egy nagyon hasznos Logout cikk az androidos adattárolásról
Android terminál gyorstalpaló
További Defy leírások, tanácsok, útmutatók - magyarul

Túl vagyok a ROM-cserén, üres az életem, mit tegyek?

- Tudok-e készíteni saját ROM-ot, amiben az én alkalmazásaim vannak?
Pemete írt egy rövid leírást erről, csak azoknak ajánlott, akik tudják mit jelentenek a felsorolt eszközök, és értik is mit miért kell így csinálni! [link]
[link]

Az élet nem áll meg a ROM-csere után, erről bővebben itt olvashatsz. Vagy menj el egy kocsmába és szedj fel egy csinos lányt... :)

Szerzők: ABE, rum-cajsz, tzl
szabof1

Utolsó módosítás: 2012.01.26.
A tévedés joga fenntartva

Az első hozzászólással kapcsolatos észrevételeket ide írjátok meg!
Köszönöm. szabof1

[ Módosította: philoxenia ]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#2) rum-cajsz


rum-cajsz
(őstag)

Rögtön egy jó hírrel kezdeném.
Quarx bejelentette, a CM7 RC0 megjelenését és nekiállt sbf fájlt készíteni, hogy önállóan, RSD Lite-al is telepíthető legyen a Cyanogen Mod.

[ Szerkesztve ]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#3) szabof1 válasza rum-cajsz (#1) üzenetére


szabof1
(őstag)

Üdv.
Követni fogom ezt a topicot és ígérem, telepítés előtt rákérdezek, hogy biztos jó lesz-e, amit elgondoltam. :D

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

(#4) CoolBoy323 válasza rum-cajsz (#2) üzenetére


CoolBoy323
(PH! nagyúr)

először is köszi a topikot!!!

másodszor annak a kis "taknyos" zseninek köszönjük a CM7et :)
irigylem, h ilyen okos ilyen fiatalon... (érdekes, h minden nagy android guru ennyire ifjú... hmmm)

(#5) premete válasza CoolBoy323 (#4) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Pontosabban a CM7 Defy-ra faragott változatát, nem csökkenteni akarom érdemeit, mert az "eredeti" CM7-nél jobb az ő változata, és folyamatosan fejleszti, azt hiszem, az éjféli nightly után az RC0 következik.

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#6) Wajk válasza rum-cajsz (#2) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

whaooo, ezzel hírrel meg is érte nyitni a topikot :)

na ma tesztelem a Chainfire drivert, általános felhasználásban, pl, hogy az OpenGL-es cuccok gyorsabbak lesznek-e tőle, pl a Fast 5 az akad, de megy, meglátjuk mit produkál a driverrel :K

[ Szerkesztve ]

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#7) Tex válasza szabof1 (#3) üzenetére


Tex
(senior tag)

Köszi hogy összefogtad a "mókolókat"! :R
Jó híreknek mindig örülök! :C

Mostanában azzal szívat a béta6 hogy fórum olvasás közben sűrűn FC-zik, a gyári böngészőn és a Miren-en is. Járt más is így?

[ Szerkesztve ]

"Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük." Máté (7:12)

(#8) Wajk válasza Tex (#7) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

flash be van kapcsolva? ha mindegyik FC-zik, akkor valami olyan lehet a ludas amit mind2en használnak.

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#9) rum-cajsz


rum-cajsz
(őstag)

Mivel érdeklődtek nálam privátban, innen szedtem a "bejelentést":

[link]

@Quarx: I want fix Widesrceen photo(http://forum.xda-developers.com/show...postcount=4680)... and we can RC0

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#10) premete válasza rum-cajsz (#9) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Tudsz esetleg az .sbf by Quarx témáról valami bővebbet? Mert ha sbf-ben lesz a rom, akkor át kell szabnom a csomagot, amit az Eclair-ről CM7-re összeraktam mindenestől (rsd lite 5.31, motodrivers, nordic.sbf, Superoneclick, sndinit, szignáló könyvtár, cserélhető apk-k, stb).

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#11) RootRulez válasza rum-cajsz (#9) üzenetére


RootRulez
(PH! félisten)

Az a saját sbf fájl azt jelentené, hogy 2.1-re is egyből fel lehetne tenni? Vagy más? :F

═══════════════════════════════════════════════════════     Magyarított Android alkalmazások: http://www.hunapk.hu/     ═══════════════════════════════════════════════════════

(#12) Zolás


Zolás
(őstag)

Vigyázzatok a mélyvízzel, csak egy méterig vízálló a telefon :DDD
Ezekután valószínüleg ezt a topikot fogom olvasgatni, a másik kicsit unalmas :))

Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve

(#13) premete válasza RootRulez (#11) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Ha már .sbf, akkor minden bizonnyal így lenne, egyébként értelmetlen.

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#14) Speed limit


Speed limit
(tag)

Köszönöm én is hogy kicsit összefogtad a kísérletező lelkűeket. :))

Irigylem kicsit én is Quarx-ot hogy ilyen fiatal és ennyire okos ami nekünk nem baj mert legalább van aki alkot nekünk ilyen kiváló romokat.
Kíváncsi leszek mit alkot most.

(#15) Narxis


Narxis
(PH! nagyúr)

Figyuzzatok skacok.

Nektek kellett már formázni a memóriakártyát CM7 beta6-on? Egyszer meg akartam nyitni a beépített fájlkezelővel, hogy telepítsek egy appot de csak töltött és töltött a fájlkezelő, nem tudta behozni a kártyát, kivettem az akksit, bekapcs és kiírta, hogy formázni kellene, formáztam és jó lett(kopp-kopp), nem volt olyan nagy probléma mert le van mentve minden fontos cucc gépre, de előfordult ilyen már mással is? Esetleg hibás a kártya? XDA-n nem olvastam ilyet, már amióta nyomon követem(beta3 vagy 4 óta).

(#16) Tex válasza Wajk (#8) üzenetére


Tex
(senior tag)

Flash megy persze, és el is indul olvasok egy 5-10 hozzászólást azután szokta kezdeni.
Próbáljam meg a gyorsító tár törlését (mondjuk a mirenben 0 kb)?

"Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük." Máté (7:12)

(#17) Wajk válasza Tex (#16) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

úgy gondoltam, hogy pl a flash-t tiltsd le, mert pl azaz amit min2 böngésző használ, hátha az a ludas pl. cache törlések mindenképpen megérnek egy próbát. :K

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#18) Wajk


Wajk
(PH! addikt)

Quarx: Get done working SBF c SM7 inside. And the bootloader does not swear on the digital signature (thanks tpruvot form explain)
The next version will be in the format of SBF and update.zip

:C :C :C

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#19) premete válasza premete (#13) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

[link]
Ennek alapján rootolatlan és bootmenü nélküli cuccra is fel lehet tenni a cm7.sbf-et, rsd lite-tal, és a következő lesz .zipben és .sbf-ben is.

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#20) Wajk válasza premete (#19) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

jaj, de akkor azt jelenti, hogy egyszerűen RSDLite-al ráhúzzuk a ROMot, nem kell "annyit" görcsölni mint eddig? Az király lenne :K

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#21) CoolBoy323


CoolBoy323
(PH! nagyúr)

van már 2.2 a DE-seknek? ???

(#22) Wajk válasza CoolBoy323 (#21) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

az már nem éppen mostanában szivárgott ki...

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#23) RootRulez válasza premete (#19) üzenetére


RootRulez
(PH! félisten)

És bűvölni kell a visszalépéshez? Bár kijönne már a nekem való 2.2 és nem kéne ilyeneken görcsölnöm... Ördög meg nem alszik, garis eset bármikor lehet...

═══════════════════════════════════════════════════════     Magyarított Android alkalmazások: http://www.hunapk.hu/     ═══════════════════════════════════════════════════════

(#24) Narxis válasza CoolBoy323 (#21) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Ennek kellene a háttérképe!

(#25) Wajk válasza RootRulez (#23) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

arra még szerintem nincs válasz, de ha Quarx jól csinálja meg az sbf-et, akkor mint a Nordicnál vissza lehet somfordálni :K

a nagy lépés szerintem így megvan, aztán meglátjuk mi lesz még.

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#26) RootRulez válasza CoolBoy323 (#21) üzenetére


RootRulez
(PH! félisten)

Minden reggel meglesem (ha nem felejtem el) És ma sem volt még. :N

═══════════════════════════════════════════════════════     Magyarított Android alkalmazások: http://www.hunapk.hu/     ═══════════════════════════════════════════════════════

(#27) lmisi


lmisi
(senior tag)

Köszi a Topic-ot és az alapos első hozzászólást.
Lehet más is észrevette a CM7 alatt a copy-paste egy álom (2.1-hez képest mindenképp), én legalábbis nagyon használom.

Na megyek nézem is az xda-s fórumot.

Narxis
Milyen márkájú az sd kártya?

[ Szerkesztve ]

(#28) CoolBoy323 válasza RootRulez (#26) üzenetére


CoolBoy323
(PH! nagyúr)

azt hittem, az már a végleges... jó sokat tökölnek vele, meg a CEE-vel is...

remélem annyival jobb is lesz :P

(#29) Narxis válasza lmisi (#27) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Silicon Power 16GB Class 6

10 év gari van rá.

(#30) szabof1


szabof1
(őstag)

rum-cajsz:
Ez az új topic még nincs belinkelve az eredeti topic 1. hozzászólásába. Nem lenne érdemes beletenni? Vagy már folyamatban van?

Narxis:
Én pont a napokban vettem egy ilyet és nem sikerül nekem se rendesen beüzemelni, egy ideig használja, aztán elszáll írási hibával. (Nordic 177 van fent.)

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi4c --- Defy és Defy+ leírások linkjei a LOGOUT blogomban --- Érdemes megnézni: tiszigyongy.blogspot.hu

(#31) lmisi válasza Narxis (#29) üzenetére


lmisi
(senior tag)

Az elvileg tényleg OK.

McGuyver Hack-hez annyit, szűk 3 ezer ft eBay-en külső akkutöltő és pótakkuval.
Gondolom az aksi a ráírt 1500 helyett 1000, de de talán hack helyett működik, ha az aksi merülés a hiba.

(#32) Narxis válasza szabof1 (#30) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Nekem is Nordic 177 sbf lett fel flashelve, amit CM7 FAQ-ban ajánlanak xda fórumon, lehet ez az oka?

Na mindegy, ha még egyszer előfordul majd akkor foglalkozok vele tüzetesebben.

(#33) Titi76 válasza rum-cajsz (#1) üzenetére


Titi76
(senior tag)

Na végre. Nem kell sok-sok értelmetlen mindíg felmerülő kérdéseket végigolvasni. Mostanában csak emiatt (friss rom, CM7, etc...) olvasom már a Defy fórumot.
Nagy pirospont az új topikért.

(Lenne még egy javaslatom: Nem lehetne belinkelni a használható custom romok hivatkozását is? Tök jó lenne hogy elolvasom mi a helyzet a topikba, majd irány az 1.hsz és ott 1 klikk és tűz pl.: az XDA-s CM7 topik...)

[ Szerkesztve ]

iPhone 7 Black 32GB, Asus WL-500gp with tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-116-Big-VPN

(#34) Titi76 válasza Titi76 (#33) üzenetére


Titi76
(senior tag)

Ú látom ott van a végén az XDA link, de kiszaladtam az 5 percből. (nem szóltam...)

iPhone 7 Black 32GB, Asus WL-500gp with tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-116-Big-VPN

(#35) sub71


sub71
(tag)

Sziasztok!
Gratulálok a "Defy2" topikhoz! Érdekelne, valaki már próbált beletenni, vagy kivenni programokat a CM7.zip-be mielőtt instalálta volna? Ha tudtok erről valami leírást belinkelni azt megköszönném!
Üdv Sub71

(#36) rum-cajsz


rum-cajsz
(őstag)

1. Premete csinálét egy update fájlt, esetleg leírhatná a többieknek a lépéseket ... :DDD

2. És igen, a sima fórum első hozzászólását is módosítom hamarosan...

3. Nálam CM7-nél eddig egy hiba jelentkezik, hogy fényképeztem párat, majd kiírja, hoyg nem találja az SD kártyát. Pedig a többi program látja.
Ha újraindítom, akkor jó újra a kamera.

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#37) premete válasza rum-cajsz (#36) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Vasárnap este feltolom valahová, addig nem vagyok olyan netközelben, ahonnan ezt az 500 MB -os .zip fájlt újra feltölteném, a most fenn lévőben pedig tévedésből benne felejtettem a megvásárolt programjaimat is. Ha addig lesz CM7 RC0, akkor már azzal, természetesen.

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#38) rum-cajsz válasza premete (#37) üzenetére


rum-cajsz
(őstag)

szerintem elég lenne, ha leírnád, hogy mivel lehet ilyet csináln, és hogyan.... ;)

De köszi szépen!

[ Szerkesztve ]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#39) Z0C!


Z0C!
(PH! addikt)

Grat az új tápighoz.
erre az új CM-re kíváncsi leszek. :)

----- www.zociracing.hu -----

(#40) Wajk


Wajk
(PH! addikt)

egy kis alapfogalom tisztázást ha adna valaki az jó lenne.
Eddig WinMO telefonom volt, HTC, itt még nem tiszta pontosan hogy épül fel a ROM.

a HTC-n volt radioROM, osROM, bootloader, az utóbbit kellett kicsit hekkelgetni, aztán utána csak simán lehetett fleshalni (next-next-next :) )

Az kavarta meg bennem a dolgokat, hogy Quarx azt mondta, hogy amit készít sbf ahhoz hogy azt feltegyük 2.2-nek lennie a készüléken.
Akkor az SBF az nem a ROM-nak felel meg? Szóval ha felteszek egy SBF-et az mit ír felül?

Esetleg egy rövid szösszenet lehet röviden az 1 hsz-ben, hogy mi micsoda, szeretem érteni is amit csinálok :)

köszi

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

(#41) morfondőr válasza Wajk (#40) üzenetére


morfondőr
(őstag)

egy ilyen leírásnak én is örülnék! Nekem is WinMo-s HTC-m volt, ahol roppant egyszerű volt a romcsere, nem kellett rootolgatni, meg recovery-t indítgatni stb. Defy-n még nem próbáltam custom romot, pedig WinMo-n kéthetente cserélgettem és teszteltem az újdonságokat.

Steam/Uplay/Origin: racka_HUN -nyugodtan jelölj!

(#42) rum-cajsz


rum-cajsz
(őstag)

Az első hsz-ban próbáltuk ezt leírni. Két módja van a romcserének:
1. sbf formában
2. nandroid backup (és update zip) formában.

A gyári romok sbf formában szivárognak ki. Ha ezt telepíted, felülírja a boot és data partíciókat egyaránt. A nandroid csak a data partíciót írja. (ezt most eléggé leegyszerűsítettem, de a lényeg talán érthető)
Nandroidot (és update zip-et) csak custom recoveryből lehet telepíteni, amit rootolás után tudsz feltenni.
Ha sikerül quarxnak megoldania az sbf update-et, akkor nem lesz szükség a rootolásra, és a telepítés is jóval egyszerübb lesz.

Azért van itt ennyire elbonyolítva, mert meg kell kerülni a bootloader védelmi eljárását, amit a Motorola beletesz minden készülékébe.

Remélem nem írtam túl nagy pontatlanságot, és azért érthető maradtam.

Szerk:
Na a lényeg kimaradt. Quarx nem tud teljes sbf-et csinálni, mert vannak részei a gyári romnak, amihez nem lehet nyúlni. Ha csináltál már sbf telepítést, akkor láttad, hogy "stage"-enként tellepít. Quarx romja nem teljes sbf lesz, hanem csak bizonyos stage-eket tartalmax. Pont a fixed sbf ellentét szintjeit.

[ Szerkesztve ]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#43) tzl


tzl
(senior tag)

ROM-csere után, ha még nem elég a mókolásból

A telefonon nem csak ROM-ot lehet cserélni, de a ROM-ba is bele lehet mászni, akár egészen meglepő mélységekig is. Ehhez három dologra van szükség. Legelőször is az Android SDK-ra, ami letölthető innen

Másodszor szükséges hozzá az ASH shell bizonyos szintű ismerete, harmadszor pedig némi elszántság.
Az Android a csillivilli JAVA felület alatt ízig-vérig linux, ezért nem árt megismerkedni néhány linuxos alapfogalommal.

Az első, és legfontosabb infó az, hogy a gyökér itt nem sértés :) Gyökérnek hívják a fájlrendszer kezdő mappáját (mint windows alatt a C:\ vagy D:\). A különböző meghajtók és azok partíciói nem kapnak egyedi azonosítót (mint win alatt a C:\ vagy D:\), hanem egyetlen struktúrába kerülnek csatolásra (mountolás). Például, ha van egy 200 gigás hdd-d és azon két partíciód, az egyik a rendszernek (50 GB), a másik az adataidnak (150GB), akkor win alatt lesz egy 50 gigás C:\ és egy 150 gigás D:\ meghajtód. Linux alatt ez úgy fog kinézni, hogy lesz egy 50 gigás / (azaz gyökér) és azon belül lesz egy 150 gigás home könyvtár /home. És igen, itt a következő fontos dolog, a könyvtárakat nem backslash (\), hanem sima per (/) választja el egymástól. Tehát ami win alatt: C:\Documents and settings\Júzernév\Dokumentumok, az linux alatt /home/Júzernév/Dokumentumok. A következő fontos infó, hogy a rendszer “case-sensitive”, vagyis, a windowssal ellentétben a C:\programok és C:\Programok nem ugyanazt a mappát jelöli, hanem két különbözőt. Ez mindenre igaz, tehát a fájlokra és parancsokra is! A használható parancsokat egyébként a /system/bin könyvtárban lehet megtekinteni.

És akkor most a sok elmélet után csapjunk bele a lecsóba!

Az első teendő az időközben letöltött Android SDK telepítése. A telepítés után az android-sdk mappában lesz egy platform-tools nevű mappa, ebben található az ADB azaz az Android Debug Bridge, ami lehetővé teszi, hogy a telefonban levő parancssoros felületet elérjük számítógépről. (A parancssoros felület elérhető a telefonról is, ha telepíted az Android Terminal Emulator appot a marketről, de mennyivel egyszerűbb a számítógép billentyűzetén pötyögni, mint a telefonon).

Mielőtt a telefont csatlakoztatnánk a számítógéphez, be kell kapcsolni az USB Debugging opciót, ez a Settings - Applications - Development menüpont alatt található.
Miután a telefont csatlakoztattuk a számítógéphez, nyitni kell egy parancssort (win - Start menü, futtatás és oda be kell írni, hogy cmd, linux - nyiss egy terminált), majd a parancssorban elnavigálni a fentebb már említett mappába (win - pl: C:\Program Files\android-sdk-windows\platform-tools\ | linux - /home/usernév/android-sdk-linux/platform-tools/).
A megfelelő mappában adjuk ki a következő parancsot:
win: adb devices | linux: ./adb devices
A továbbiakban nem írom le külön a linux verziót, aki linuxot használ, írja be az adb elé mindig, hogy ./

Ha ezt látjuk a parancs kiadása után:
List of devices attached
123456cd7891 device

Akkor az ADB látja a telefont.
Ha mégsem látná, ellenőrizzük, hogy bekapcsoltuk-e az USB debugging módot, továbbá win esetében, hogy a motorola driverek megfelelően telepítve vannak-e.

Az ADB használatáról bővebb információt itt találtok, pl. a push és pull használatáról , úgyhogy ezt nem részletezném, koncentráljunk a telefon parancssorának elérésére.

adb shell parancsot kell kiadni (linux, emlékeztek, ./adb shell), amire válaszul a képernyőn megjelenik egy $ jel (vagy egy #). Ez azt jelenti, hogy már a telefon parancssorában vagyunk.
Amennyiben $ jel jelent meg, írjuk be, hogy su,
ezzel kérünk rendszergazdai jogosultságot (ehhez természetesen rootolt telefon kell)
$su
#

És már garázdálkodhatunk is a telefonon.

Ha rendszerfájlokat akarunk módosítani, (pl. betűtípust cserélni), akkor a rendszermappát írható módon kell újracsatolnunk, mert alapból csak olvasható módon van.

#mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system

a mount parancs felcsatolja a meghajtót, a -o az opciókat jelenti, azaz rw, mint read-write, és remount, tehát a felcsatolt meghajtót csatolja újra a megváltozott jogosultsággal. -t, azaz tipus, yaffs2, yet another flash file system 2, ez a meghajtó fájlrendszerének tipusa, mint win esetében a fat vagy az ntfs, a /dev/block/mtdblock3 az a partíció, ami a rendszerfájlokat tartalmazza, amit a /system mappába csatolunk fel.
És akkor innentől extrém óvatosság és körültekintés kötelező, mivel közvetlenül a telefon romjában dolgozunk, ha valamit törlünk, nem lehet utána visszaállítani (hacsak le nem mentettük előtte, lásd a linkelt leírás adb pull részét).

És hogy mire jó a parancssor? Például könnyen lecseréllhető a telefon által használt betűtípus más, szabadon választott betűtípusra.
Keresni kell egy neked tetsző Sans betűtípust, majd a sima ttf-et átnevezni DroidSans.ttf-re, a bold változatot pedig DroidSans-Bold.ttf-re (kisbetű, nagybetű fontos, számít!)
Ha ez kész, akkor a két ttf-et rá kell másolni az sd-kártyára egy fonts nevű mappába (vagy ahová akarod, csak akkor módosítsd az elérési útvonalát megfelelően).
Miután rámásoltad, átállítod az usb-módot csak töltésre (ez fontos, hogy a telefon lássa az sd-kártyát), majd jöhet az adb shell, ott a su és ha már #-et látsz, akkor ezek sorban:

mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system
chmod 4577 /system/fonts/DroidSans.ttf
chmod 4577 /system/fonts/DroidSans-Bold.ttf
dd if=/system/fonts/DroidSans.ttf of=/sdcard/fonts/DroidSansBackup.ttf
dd if=/system/fonts/DroidSans-Bold.ttf of=/sdcard/fonts/DroidSans-BoldBackup.ttf
dd if=/sdcard/fonts/DroidSans.ttf of=/system/fonts/DroidSans.ttf
dd if=/sdcard/fonts/DroidSans-Bold.ttf of=/system/fonts/DroidSans-Bold.ttf
reboot

A mountról már beszéltünk, a chmod a fájl jogosultságait állítja át, hogy felülírható legyen. A dd a bemeneti fájlt (if=input file) másolja a kimeneti fájlba (of=output file), vagyis először a ttf-ről csinálunk egy mentést backup néven, ebből később bármikor visszaállítható az eredeti betűtípus, majd az új ttf-eket az sdkártyáról bemásoljuk a rendszer megfelelő mappájába, ezzel felülírva az eredetit. A reboot parancs pedig újraindítja a telefont.

Vagy másik példa, a zöld lencsés defy kicsit túltömöríti a képeket. A tömörítés mértéke csökkenthető, ha ezt a fájlt lecseréljük a rendszerben. A letöltött mot_ise_imager_cfg.bin fájlt felmásoljuk az sd-kártyára, aztán adb shell:

#mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system
chmod 4577 /system/etc/mot_ise_imager_cfg.bin
cp /system/etc/mot_ise_imager_cfg.bin /sdcard/mot_ise_imager_cfg_backup.bin
cp /sdcard/mot_ise_imager_cfg.bin /system/etc/
mount -o ro,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system
exit
exit

a cp az másol, kiváltható vele a dd. a második mount azért kell, mert nem indítjuk újra a telefont, ezért a system könyvtárat újra fel kell csatolni csak olvasható (ro - readonly) módon.

Ugyanez a feladat egyébként megoldható shell nélkül is az adb pull és push parancsokkal.

Samsung Galaxy S3 JB 4.2.2 / Motorola Defy JB 4.1.2 - CMX 2ndboot

(#44) vazzz


vazzz
(őstag)

Na végre, létrejött az új topic.
Köszönöm :R

(#45) rum-cajsz válasza tzl (#43) üzenetére


rum-cajsz
(őstag)

két megjegyzésem lenne a linuxos részhez.
1. Ha telepíted az sdk-t, akkor alánlja, hogy add hozzá az sdk könyvtárát a $PATH környezeti változóhoz. Ha ezt megteszed, nem kell a ./ ;)

2. jogot kell adni az usb-n lévő eszközre, ennek leírását itt elolvashatjátok: [link]

Más:
Valamint itt is elmesélném, hogy aki szintén linuxot használ, annka van egy jó hírem. A SuperOneClick-ből kibogarásztam a szükséges fájlokat, és csináltam egy rootoló scriptet. Nekem működött, ha valaki ki akarja próbálni, innen letöltheti: [link]

=Kilroy was here============================ooO=*(_)*=Ooo=======

(#46) premete válasza rum-cajsz (#45) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Windows esetén szintén járható a környezeti változó hozzáadása, amit még egyszerűbben megoldhatunk, ha telepítjük az Android Commandert, az felajánlja nekünk ennek beírását. Sőt, az asdk telepítését is megúszhatjuk, elegendő az asdk/tools mappát a gépre másolni valahová.
Nálam így néz ki (ez lesz a feltöltött cuccban is):
d:\android\asdk\add-ons\
d:\android\asdk\platforms\
d:\android\asdk\platform-tools\
d:\android\asdk\temp\
d:\android\asdk\tools\
d:\android\asdk\SDK Manager.exe
d:\android\asdk\SDK Readme.txt
d:\android\asdk\uninstall.exe

illetve:

d:\android\defy\MotoAndroidDepacker-1.2alpha3\
d:\android\defy\SignTools\
d:\android\defy\SuperOneClick\
d:\android\defy\2.51CEE_for_downgrade.sbf
d:\android\defy\firmware.sbf
d:\android\defy\Motodrivers131.exe
d:\android\defy\nordic.sbf
d:\android\defy\RSDLite5.3.1.msi
d:\android\defy\SndInitDefy.apk

Valamint, ahol a .zipek személyre szabása és szignálása történik:
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\jdk1.7.0\
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\Jordan_0526.zip
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\Sign.bat
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\signapk.jar
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\testkey.pk8
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\testkey.x509.pem
d:\android\defy\SignTools\Sign ROM\update.zip

Ide kerül a letöltött zip, átnevezve update.zip névre, ebben a kívánt változtatások után a Sign.bat kiad egy update-signed.zip fájlt, amit átnevezek valamire, hogy tudjam, melyik is.

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#47) tzl válasza rum-cajsz (#45) üzenetére


tzl
(senior tag)

Ubuntu mavericken és nattyn nem kell külön jogot adni neki, simán megy nélküle is.

Samsung Galaxy S3 JB 4.2.2 / Motorola Defy JB 4.1.2 - CMX 2ndboot

(#48) tzl válasza tzl (#43) üzenetére


tzl
(senior tag)

Felmerült kérdésként, hogy miért van # a Mount előtt néha. Azért írtam elé, hogy egyértelmű legyen, hogy root joggal kell csinálni, tehát nem kell eléírni, csak figyelni kell, hogy ez legyen a sor elején és nem $.

Samsung Galaxy S3 JB 4.2.2 / Motorola Defy JB 4.1.2 - CMX 2ndboot

(#49) premete válasza tzl (#48) üzenetére


premete
(PH! nagyúr)

Linux alatt ez úgy fog kinézni, hogy lesz egy 50 gigás / (azaz gyökér) és azon belül lesz egy 150 gigás home könyvtár /home.
Ez biztos így van? Nem vagyok egy linux-guru, azért kérdezem...

Eladó laptop-tablet és kiegészítők: http://goo.gl/VPuKDH

(#50) Wajk válasza rum-cajsz (#42) üzenetére


Wajk
(PH! addikt)

na, az utolsó bekezdés után már kezdek világosodni, köszi.
így már értem miért kell 2.2-nek lenni, mielőtt majd felteszük az ő sbf-jét.

köszönet :K

iPhone SE 64GB - iOS 10.3.3 | WDR3600 - suste@0.4 - M3 2TB

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.