Új hozzászólás Aktív témák
-
120-as seagate ST3120022A
120031473664 byte (de 2 partíció van)A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
clayman
aktív tag
> szesa írta:
> ''38.2 Gb = 40 055 603,2 byte''
Csak most nézem. Én ilyen vinyót nem vennék.
Mellesleg meg értelemetlen az egész topik. A vinyógyártók nagyon is jól tudják, meg te is, hogy
1 GB = 1 000 MB = 1 000 000 KB = 1 000 000 000 B
és azt is tudod, hogy
1 GiB = 1 024 MiB = 1 048 576 KiB = 1 073 741 824 B
A gyárak tudatosan GIGABÁJTban és nem GIBIBÁJTban adják meg a kapacitást, hogy az érték nagyobbnak hasson, és mégis kevesebb BÁJTot foglaljon magában. És nem parázni kell, hogy nem pontos, nagyon is pontos, csak nem szabad összekeverni a két mértékegységet. Örülhetünk is, hogy még néhány bájttal többet is kapunk.
Akinek nem világos, javaslom a http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html olvasgatását.
[Szerkesztve] -
pschio
őstag
GB eddig gigabyte volt szoval nem tudom mi a problema. a gyartok atertelmezhetnek/atirhatnak egy fogalmat csakhogy igy jobbnak latszodjon?
a GiB pedig ha jol tudom egy uj fogalom a gyartok atertelmezesenek kovetkezmenye.
le merem fogadni hogy valami f@szlama droid miatt van ez az egesz atvaltos baromsag. hogy o nekik egy kilobyte az 1000 byte. el nem tudta kepzelni hogy az biza 1024.
ha meg ''marketing'' fogas akkor gratulalok. mi lesz majd kesobb? 1 tera az mar csak 900giga lesz? vagy mi? es igy tovabb. minel nagyobbak leszenk a tarolok annal nagyobb lesz az elteres. nagyon el van ez b@szv@.
lehet nektek szorszalhasogatas de en szeretnem azt kapni a penzemert amit megveszek. azoknak akiknek ez nem baj remelem az se lesz baj ha a boltban majd 1000 forint helyet csak 500at kapnak vissza mert ok ''mashogy szamoljak''
vajon milyen szamrendszerrel jarnek a legjobban?''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''
-
Jégbor
tag
Jó lenne egy-két dolgot tisztázni.
A GB (Gigabyte) az 1.000.000.000 byte viszont a GiB 1.073.714.824 byte.
A gibi, kibi, mebi mind SI mértékegységek. Tehát teljesen hivatalosak. Ezeket azért alkották, mert a számítástechnikában a 2 hatványait használják és kellett erre valamilyen szabvány és mivel a váltószám csak 24-gyel tér el az 1000-től ezért a gigát gibire nevezték és így tovább...
Úgyhogy a vinyógyártók teljesen jogosan írják rá a vinyókra, hogy 120GB (gigabyte) mert az annyi is! Ha azt írnák rá ugyanarra a vinyóra, hogy 120 GiB akkor már hazudnának, mert az 128.849.018.880 byte lenne. Sőt, még az ISP-k is gigában mérik az adatforgalmat. Ha egy chello-st lekorlátoznak 30 GB-nál az a user szerint csak 27,9 (GiB) és ha ezért felelősségre vonja az ISP-jét, akkor valami hasonló válasz kaphat, mint ez.
Én is, Te is meg itt nagyon sokan a hétköznapi életben a gigabyte, kilobyte, megabyte kifejezéseket használjuk, de gondolatban mindíg 1024-gyel osztunk-szorzunk. Hibatalosan ez hibás, de ezt szoktuk meg.
[Szerkesztve] -
jakobkacsa
senior tag
na ezt fussuk at meg1x
a termeszettudomanyokban mar regota (ertsd: akkor nemhogy HDD, hanem aram sem volt, max villamban es mas termeszeti jelensegekben) hasznaljak a ''giga'' elotagot a 10^9 (1000000000, vagy milliard) szorzo/nagysagrend jelolesere - ugyanugy, mint a kilo-t az 1000, a mikro-t a 10^-6 (egymilliomod) resz jelolesere, stb.
azon ugye nem csodalkozol, hogy egy kilo kenyer nem 1024 gramm
de mivel a szamitastechnika kettes szamrendszerben mukodik, egyszer egy kedves informatikus ugy gondolta, milyen jo is az, hogy a 2^10=1024 az kb. 1000, vagyis a 2^10 byte-ot milyen jo lenne kilobyte-nak hivni (csak 2,4%-ot tevedunk)
ez el is terjedt, sot, elkezdtek hasznalni a ''mega'' elotagot (ami 10^6, vagyis 1000000) a 2^20=1048576 jelolesere (kozel 5% hibaval), majd jott a giga elotag a 2^30 jelolesere (7,4% hibaval)
es ha a terabyte-os eszkozok elterjednek, igenis majd' 10%-ot fog tevedni az, aki atvaltja az informatikai bytemennyisegre, pedig valojaban 10^12 byte-ot ertenek alatta
a HDD gyartok nem hazudnak, amikor 120GB-ot irnak, azon tenyleg 120*10^9 byte tarhely van
tehat idorendi sorrendben nezve a torteneseket inkabb kedves informatikusunkat kene okolni a kalamajkaval
es ahelyett, hogy buslakodsz amiatt, hogy ''kevesebb'' tarhely van a HDDden, inkabb orulj, hogy pl. egy 512MB-os RAM-lapkan nem 512millio, hanem 536870912 byte van, es az alaplapod BIOSa is ennyinek szamolja bootolaskor (tudod, kinek felig tele van a pohar, kinek felig ures)
volt ido megszokni az elterest, de mivel egy ujszulottnek minden vicc uj, erdemes gyakran mondogatni, es eszben tartani - de nem ertetlenkedni!
furthermore: mint mar irtam, az teljesen mas kerdes, hogy az egyes HDD tipusok eseteben nem pontosan 120*10^9 byte tarhely van a lemezeken, hanem kicsit tobb, vagy kevesebb
az elteres azonban (szereny velemenyem szerint) elhanyagolhato, es nincs ertelme szorozni rajta
plane, hogy egyeb fogyasztasi termekek [pl. tej terfogata a dobozban vagy WCpapir szeletek egy tekercsen] eseten is van egy hibahatar, amin belul meg elfogadhato az elteres - itt miert ne lehetne?
tehat szerintem ertelmes a ''120 gigas'' kategoria bevezetese, egyszerubbe es atlathatobba teszi a piacot
szerk: affene, mire begepeltem, megeloztek
[Szerkesztve]Dyslexia for cure found!
-
attila28
csendes tag
válasz jakobkacsa #57 üzenetére
Sziasztok!
Van egy 10Gigás Maxtor wincesterem mobil rack-ben. Hiába állítom be a BIOS-ban az UDMA módot, a rendszer a betöltéskor már csak PIO módban látja. Nemrég telepítettem újra az XP, nem emiatt. Mi lehet a gond?
Ati -
Gri
tag
válasz jakobkacsa #63 üzenetére
A 80 eres kabel udma szempontbol nem szamit, mert udma-33 modban a 40 eressel is mukodik. Kerdes, hogy egyaltalan tud-e tobbet a vinyo.
Mondjuk jelentos sebessegnovekedest nem hiszem, hogy tapasztalni fog.
(De ha mar szoba hoztad, akkor arra sem art odafigyelni, hogy a rack fiokjaban levo kabel is 80 eres legyen.)
Bizonyara belefert volna egybe is, de 3 lett belole.
De ha megkersz egy moderatort, valoszinuleg orvosolja a problemadat...[ POWERED BY 230V ]
-
Yaye
őstag
Előszöris tisztázzuk hogy pontosan mekkora az a vinyó! 10 giga vagy 10 gibi? Különben ekkora korú vinyónak már simán tudnia kell az udma66-ot, de ha szar a rack vagy 40 eres a kábel akkor is csak udma33-ra eshetne vissza, nem pio-ba. Bootoláskor meg kéne nézni a táblázatban hogy ott is pio-t ír, vagy ott még udma valahány. Utóbbi esetben win-ben kell beállítani, előbbi esetben a bios-ban és a kábelezés környékén kell körülnézni.
jakobkacsa: Szedesd ki két hsz-ből az aláírásképet
[Szerkesztve] -
Gri
tag
Melyik a leg optikaibb eger? Blah... Bocs...
[ POWERED BY 230V ]
-
_Volkovy_
nagyúr
Haverom új 120-as Seagate-je 120800 megásnak mutatkozik be.
-
Gri
tag
Na mi a helyzet ezzel az inteligencs kis topikkal?
[ POWERED BY 230V ]
-
jakobkacsa
senior tag
nah, beszereztem vegre az engem megilleto () 250es PATA Seagate-t
238475MB-osnak mutatkozott be, ami igen jo kozelitessel 250GiB (picit tobb is)
eleddig tetszik, teszteles folyamatban, rendszer csak jovo heten kerul raDyslexia for cure found!
-
neduddki
nagyúr
HI!
120-ban ha jool tevdek a samsung<maxtor<hitachi volt asorrend, a a samsung a 2M-es votl a maxtort nem tom /mod: pata/ a hitachi a 7k250 /pata mind/
160-nal a seagate<maxtor de jelntosen 7-8G a kulommmsege, a a seagate a pata-s 8M-es volt a maxtort enm tom /mod: de ez is pata/, es ez seagate <hitachi sata 8M-es 7k250 hogy a maxtro vs. hitachi mi aszt nem tom
udv
neduddki
[Szerkesztve]https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
-
jakobkacsa
senior tag
wow, 7-8G az mar 5%, na az mar tenyleg sok
viszont mondanam, hogy a Seagate annyival olcsobb is
btw. a most vasarolt Seagate-emre 3ev garanciat kaptam
tudom, Hitachi es Samsung mar reg bevezette, Seagate is, csak hozzank most ert el...
amik eddig voltak Seagate-ek, azok is eredetileg 3 ev garisok voltak, csak nem adta meg rajuk itthon egyetlen kereskedo sem
sot, a legujabb Seagate-ek asszem mar 5 ev garisok
szerk: es eme hozzaszolasommal senior tag lettem
koszonom, a viragot az oltozoben fogyasztom
[Szerkesztve]Dyslexia for cure found!
-
Motion_Blur
félisten
80GB-os Seagate Barracuda: 76315MB, ez ugye 74,5GB
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
Trak
addikt
válasz jakobkacsa #75 üzenetére
MAxtorra is 3 év van, de nálunk persze arra sem nagyon adják...
''Mielőtt megszólalsz, gondold végig, szebb-e, mint a csend, amit megtörsz vele...''
-
jakobkacsa
senior tag
válasz Motion_Blur #76 üzenetére
viszont 76315MB = 80022077440B = 80 milliard byte, vagyis stimmel a 80GB
(sot, 22MB extrat kaptal )Dyslexia for cure found!
-
jakobkacsa
senior tag
hat latod ezt sem tudtam, bar nem csoda, mert nincs maxtorom
igazan orulok, hogy vegre a Seagate-ekre is megadjak itthon a hozza jaro garit, sokan ezert nem vettek Seagate-et, pedig jo vinyok
es mostmar 3 marka van 3 ev garival (WD ugye meg nem 3 eves?), ideje, hogy valaki megadja az 5 evet, ami kovetendo pelda lehetne, es minden gyarto megadna vegul...Dyslexia for cure found!
-
Trak
addikt
válasz jakobkacsa #79 üzenetére
A 36 és 74GB-os 10.000 rpm-es SATA-s WD Raptorokra 5 év gari van, még nálunk is sok helyen
''Mielőtt megszólalsz, gondold végig, szebb-e, mint a csend, amit megtörsz vele...''
-
LineLord
tag
a fat, ntsf, stb is vesz a helyből...
nemcsoda ha 1-2 gb eltünik
[Szerkesztve]Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
LineLord
tag
válasz jakobkacsa #85 üzenetére
igen. de eleve nem pontos amit rairnak a hddre.
alt +()-4 5 gbNem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!
-
[pod]Diablo
őstag
eladó egy 80gigás vinyó,és szeretnék vveni egy 160-as at
kinek mi az ajánlata???????"Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, mégrosszabb idő, kibaszott Mary Poppins, LONDON!" // ...when i get sad.i stop being sad and be awesome instead...
-
flugi
tag
válasz [pod]Diablo #87 üzenetére
ennyire nagy eltérésnél már van értelme cserélgetni
-
forceberg
veterán
-
Neck
veterán
válasz [pod]Diablo #87 üzenetére
El ne add, többet buxx a helyből, a gyártók miatt...
Mivel olyan gonoszul adják meg a váltószámokat
Mellesleg ez a gibi, mebi hülyeség, és nem is mindenhova igaz.
A RAMra is 512MB van ráírva.
Nem 512MiB.
És mégis 1024 váltószámmal kell számolni. Hoppá.
Az volt a hülye, aki két mértékegységet vezetett be.
Maradhatott volna a Kilo = 1024,stb, igaz hogy nem stimmel az SI-vel, de a számítástechnikában amúgy is kevés törvényszerű dolog van... Pl Windows helyes működése miért függ össze egy üres rack bekapcsolásával?
Viszont így, hogy 2 mértékegység van, tuti összevissza kavargatja majd mindenki.An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
xTREem
tag
srácok, ennek a GiB, MiB stb dolognak pénz szaga van...
ez egy akkora marketing baromság, hogy azt az állatot, aki ezt az ideológiát
sztenderdé tette/teszi, a jó isten verje meg egy végtelen ciklussal,
amiben 64000 bájtot próbál 16 biten maradék nélkül elosztani!
és lefekszem, mielőtt a guta megüt...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest