- Mini-ITX
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
-
PROHARDVER!
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
válasz werszomjas #44006 üzenetére
Nkon.nl-ről letöltött pdf szerint 1475 mA a töltőáram. De a discharge rate characteristics ábrán 1675 mA-rel töltötték 4.2 V-ig, ahol már csak 67 mA ment bele CC-CV töltéssel.
[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Ha jól látom ma még vannak akciós armytek lámpák a www.armytek.comon, aki ilyet szeretne, most 30 $ alatt is talál. Az Armytek Tiara A1 v2 XM-L2 (White). Silver. 22.5-ért pl. hasonló a Siklhunt H03-hoz, tir lencse, nagy szórás, 1 AA, 450 lm, 48 g akku nélkül. Nem tudom van-e szállítási költség, ja látom, 100 $ fölött free, alatta 10 $
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Jó lenne nekem egy forward clickys lámpa AA/14500 akkuval, nem kell nagy fény, lakáson belüli botorkáláshoz, keresgéléshez. Egy lámpámat kivéve mind reverse clicky, pedig gyorsabb, egyszerűbb félig benyomni ha pár másodpercig kell világítani.
Tudtok ilyet mondani 10 $ alatt?menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz FBLLMAG #44069 üzenetére
Sajnos ezek kiesnek a keretből. Meg a kézben tartós fotókon elég nagynak is látszanak. Nem tudom, hogy egy ilyen egyszerű dolog miért csak a drágább lámpákat gyártóknak jut eszébe.
Közben eszembe jutott, hogy az elektronikus kapcsoló is csak egy nyomás, de nekem olyanból csak 18650-es van. Talán valamelyik keychain lámpa jó lehet, a Nitecore tube be is fér 10 $ alá, Fenixet láttam 11 körül valahol. Ezekben gondolom kis nyomógomb van a gumi borítás alatt, de valószínűleg nem tudják a momentary-on funkciót.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44173 üzenetére
Én is hallottam pattogást, de már nem tudom, hogy a Lii500-zal vagy a Zanflare C4-gyel, a melegedésnek tudtam be, amikor a nor tesztben kisüt, akkor kicsit melegszik.
-
gyapo11
őstag
válasz Masooo #44175 üzenetére
Kívülről tapogatva kicsit volt meleg, szóval semmiképpen nem tönkremenősen, de műanyag ház már tud pattogni ekkora hőlépcsőtől. Azt én nem vettem észre, hogy az akkuk kivételével összefüggés lenne, mivel a kisütés után még jön egy töltés szakasz, ami alatt le tud hűlni. Próbáld ki sima charge módban, akkor alig melegszik, hogy van-e pattogás, illetve tapogasd körbe mindenhol töltés közben, hogy nem melegszik-e a kelleténél jobban valamelyik alkatrész. Nem tudom hol van benne az elektronika, ha neten lehet találni szétszedős képeket/videót amin látszik hogy hol van, akkor ott érdemes tapogatni.
Legjobb lenne talán szétszedve a házat csinálni egy nor tesztet, ha nincs összecsavarozva, akkor biztosan nem tud hőtől pattogni, ha mégis pattog, az már érdekes.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
Ha világítani, akkor egy fejlámpa, pl. Boruit XQ-150, zoomos főfény és mellé két terítős cob, egyszerre is tudnak világítani.
Ha jól néz ki célra kell, akkor nem tudom, ez nálam nemigen szempont. De pl. a HKV T6-ost pont 15 $ körül vettem pontozva, igazi self defense eszköz, nem kell hozzá beacon fény, anélkül is megtalálod, 28.6 cm hossz, 5.5 cm átmérőjű fej, 3x vagy 2x18650, jobb lenne 26650, de azok már sokkal drágábbak.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
-
gyapo11
őstag
Attól függ mit értünk több alatt. Nagy híve vagyok az olcsó lumen vásárlásának, de nem csak lumenből áll egy lámpa. Van formája, mérete, súlya és sok más tulajdonsága, ami vásárlásra késztethet egy lámpakedvelőt. 15 $ alatt rengeteg lámpa kapható, és nagyon sokban van valami, ami a többiben nincs, vagy nem olyan, és vagy valamilyen területen jobban használható, vagy valamilyen tulajdonsága különbözik, vagy jobban tetszik. Szóval nem mondanám fölöslegesnek olyat venni, ami fényerőben nem tud többet a meglévőknél. És mivel csak két lámpát említett, S2+ és C8, még óriási területek felfedezetlenek számára. Csak mivel mi nem tudjuk mi tetszik neki ezen a kettőn kívül, így nehéz ajánlani, mert pusztán fény szempontjából ez a két lámpa is nagy területet lefed. Vagyis a tetszési faktor fog dönteni. Fej és kulcstartó lenne új terület, de ezek nem hozzák lázba, illetve az igazán nagy fényerő, de az meg nem fér bele a keretbe.
-
gyapo11
őstag
válasz HardSanyeee #44331 üzenetére
Ez a nem látszik annyira nagy ugrásnak igaz, de azért a kétszeres fény 1.4-szer olyan messze hoz létre ugyanolyan megvilágítottságot, és ha ez a látáshatár fölött van, míg a fele fénnyel meg alatta, akkor pont a nem látom-látom a különbség, ami meg már eléggé jelentős. Vagy pl. a színlátás is elég hamar megszűnik kis fényben, és ha nem látom a turistajelzésen, hogy piros vagy zöld, akkor lehet, hogy 100-200 m-rel közelebb kell mennem a fele fényű lámpával, hogy meglássam a színt. És azon a 100 m-en lehet patak, árok, autópálya, kerítés stb. Akkor bizony nagyon jól jönne a dupla fény.
-
gyapo11
őstag
válasz Masooo #44339 üzenetére
A fényképezőgépek is elektronikus kapcsolósak, ezért kikapcsolt állapotban is merítik az akkukat, ha túlmerül, az gond. A távirányító is meríti folyamatosan, persze kis árammal, és nem jelzi ha már alacsony a feszültség. Ettől függetlenül működik, mikor éppen nem volt elemem, akkor én is akkukat tettem bele.
Hogy mibe tedd? Nálam gps-ben, fényképezőgépben, lámpában, számológépben vannak AA akksik, lámpában, mérlegben, infra hőmérőben, luxmérőben vannak AAA akksik. Korábban voltak még walkie-talkieban és külső-belső hőmérőben is AAA-k, de előbbiek megpusztultak, utóbbi meg két hét alatt leszívta, meguntam töltögetni.
A vérnyomásmérőben nem tudom mi van, mert tizenéve vettük, és azóta az van benne ami. Évente pár mérés van.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz #07813632 #44365 üzenetére
A koppanás van 0.9 V-nál, az alá nem ajánlott.
Memória effektus az NiMH-nél már nincs, bármikor bármennyi rátölthető, nem jegyzi meg a szinteket, mint a NiCd.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Tékozló #44361 üzenetére
Ebbe a grafikonba még a pillanatnyi akkufeszt kellene beletenni, és minden világos lenne. Mondjuk leginkább a gyártótól és még vásárlás előtt.
Mennyit kajálhat turbón? Hasraütéssel legyen 70 lm/W, az 228 W (kb. gyerekökölnyi bádogospáka), az 4 db 18650-ből 3.5 V-on 65 A, cellánként 16.25 A. US18650VTC5-re találtam ábrát, 2600 mAh 20 A terheléssel az idő nagy részében 3.5 és 3 V között megy, a végére 80 fok közelébe melegszik, és 16.25 A-rel számolva 9.6 perc alatt kifogy a szuflából. Tehát egy rövid számolással látszik, hogy nem bírhatja turbón 1.5 órát.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz gyenesmartin #44394 üzenetére
Nem tud 2500-at csak 2200-at, nem 3-4-szerest, hanem csak másfélszerest lehet elérni a 3400-assal.
-
gyapo11
őstag
válasz gyenesmartin #44407 üzenetére
Akkor az hamisított lehetett, kínaiak szoktak trükközni. De azért egy hamisított Panasonic 3400-ast ha kifog valaki, attól a Panasonic még nem rossz akku, csak a jó Trustfire-hez képest drágább a mAh belőle.
TF: 322 Ft/1000 mAh Pana: 535 Ft/1000 mAh
Mindenki azt veszi, ami szimpibb neki.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44412 üzenetére
Ha az egy cellából kivehető üzemidő a fontos, akkor természetesen minél nagyobb kapacitású cella kell. Mindig mondom: kinek mi a fontos paraméter. De azt az érvet, hogy csak a legdrágább és legnagyobb kapacitású lehet a legjobb, nem fogom elfogadni, mert Ft/Ah-ban nem a legjobb.
-
gyapo11
őstag
válasz FBLLMAG #44419 üzenetére
A gyártási minőségről nem tudunk semmit. Az élettartam meg függ a használattól, terheléstől, a töltési ciklusok számától. Nálam Ultrafire akkuk vannak kb. 10 évesek, és 4-ből 1 pusztult meg. A jövőbe nem látok, ha a Trustfire is tud ennyit, az nekem jó, a megmaradt pénzből meg inkább lámpát veszek.
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44420 üzenetére
Ez jó ár, 151 Ft/Ah, de a 40 db nekem kicsit sok lenne, sok csak állna a fiókban, vagy cserélgethetném is, de a lényeg, hogy az élettartam alatt 40 ára használódna föl, így meg mondjuk 10.
21200 Ft Sanyo vs 6150 Ft Trustfire. Ha 530-ért lehetne venni darabonként, na az már jó lenne, de az már inkább 6-7 $.
Másrészt lámpában jobban szeretem a védett akkukat. És elsősorban nem a robbanástól való félelem miatt, hanem az odafigyelés elhagyhatósága miatt, ami a túlmerítést illeti. Mert az bosszantó lehet, hogy az ember megveszi a drága akkut, és a lámpában túlmerül, és gyenge lesz, megnő a belső ellenállása, csökken a kapacitása, és csak szidja a drága akkut, hogy milyen vacak.
Vagy meg kell jegyezni, hogy mennyit ment már és milyen terheléssel, ezeket összeadni, és akkor mindig tudja, hogy éppen mennyi van még az akkuban, mikor kell tölteni.
Vagy állandóan rátöltöget, és akkor a 3.5 Ah-ás akkuja olyan lesz, mintha 1-2 Ah-ás lenne.
Vagy lehet venni csak olyan lámpákat, amik időben kikapcsolnak, de akkor sokkal több pénz megy el a világításra.
Nekem bevált az olcsó lámpa - figyelés nélkül - védett akku hármas.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Gargouille #44432 üzenetére
Vásárlásnál elvi kérdés, hogy minden ismerhető paramétert figyelembe kell venni, súlyozni, és aszerint dönteni, hogy melyiket vesszük meg. Az Ah is egy paraméter, a maximális terhelőáram is egy paraméter, a védettség is meg az ár is. Ezek közül kell súlyozni, ha nagy kapacitás kell, akkor följebb megy az ár, ha nagy terhelhetőség kell, akkor lejjebb megy a kapacitás stb. És amik megfelelnek, ott jön az ár, és miért ne a legolcsóbbat válasszuk? Milyen ok lehet két azonos szolgáltatást nyújtó akku közül a drágábbat választani? Márkanév pl. lehet, akit az érdekel, az vegyen olyat. Egy darabnál valóban kicsinek nevezhetjük a különbséget, de egy halom lámpánál és akkunál soktízezer, akár százezer Ft nagyságrendű a különbség. Gondolom azt mindenki be tudja lőni, hogy egy adott hobbyra mennyit hajlandó költeni. Azon a korláton belül választhat, hogy kevesebb drágább lámpája lesz drágább akkukkal, vagy több olcsóbb lámpája olcsóbb akkukkal.
-
gyapo11
őstag
válasz FBLLMAG #44436 üzenetére
A kisebb kapacitású akku több töltési ciklust fogyaszt igaz. Ez engem azért nem érint, mert nem egy lámpám van, és ha 10 évnek vesszük egy akku élettartamát, akkor ennyi idő alatt nem a töltési ciklusok túl nagy száma miatt fog tönkremenni. Kb. 20 lesz ez a szám, és 300-500 ciklust azért bírnia kell egy akkunak. Városi vagyok, nem dolgozom lámpával, nem túrázok sötétben, semmi olyat nem teszek, ami sok lámpázást igényelne, tehát ahol sokat kellene tölteni az akkut.
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44447 üzenetére
Ez teljesen OK, megbízhatóságról és biztonságról annyit tudok, hogy a 10 éves Ultrafire akkuk megbízhatóan és biztonságosan működnek, és nálam az elsődleges szempont a Ft/Ah szám. Azután a kapacitás, és hogy védett legyen, mert az biztonságosabb. És nem érdekel a töltési ciklusszám, mert úgyse érem el, nem érdekel a maximális terhelhetőség, mert bőven fölötte van az igényeimnek.
Most ebből mit tudtunk meg? Hogy nálam is világítanak a lámpák, nálad is, csak én olcsóbb akkukat használok.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz HardSanyeee #44457 üzenetére
Az olcsó lámpa kérdést már kitárgyaltuk kb. 1 hónapja, akkor is felhördülés volt, hogy azok vackok, nem szabad csak drága lámpát venni. Olyan érvekre emlékszem, hogy a gagyi kínai lámpának kék a fénye, hogy műszaki csemegék vannak a drágább lámpákban, meg hogy egy Fenixet mégis csak jobb fogni mint egy olcsó lámpát.
Most meg az akkuval ugyanez. Az olcsó az rossz, nem szabad venni, csak a drágákat. Nekem mindegy, én elfogadom, ha valaki arra költi a pénzét, csak fölöslegesnek érzem, pénz kidobásnak. Nem világít jobban.Az S2+ nem csak villog de nem kapcsol ki? Mivel a műszaki világban általában az ember a leggyengébb láncszem, ezért ez kevés, mert ha nincs nálad pótakku, akkor hiába villog szegény, nyomatni fogod tovább és szétnyúzod a védelem nélküli akkut. Jobb mint a semmi, de az igazi az, ha kikapcsol, vagy a lámpa vagy az akku.
-
gyapo11
őstag
válasz FBLLMAG #44458 üzenetére
Most ezen a fórumon magyarázzam, hogy miért veszek több lámpát?
Spórolás azt jelenti, hogy vagy nem veszek valamit, vagy olcsóbban veszem. Tkp. mindkettőt megteszem, mert a nagyon nagy lápakínálatból csak kis töredéket veszek, és a hasonló lámpákból is az olcsóbbat veszem meg.
De, a lámpákban tárolom az akkukat. A fizikai kapcsolósok leválasztják az akkut az elektronikáról, tehát pont olyan, mintha egy fémcsőben tárolnám. Az elektronikus kapcsolósokat megmérem mennyit vesznek föl kikapcsolva, ha kicsit, akkor benne, ha többet, akkor vagy kiveszem vagy lecsavarom kicsit a zárósapkát, hogy megszakadjon az áramkör.
Milyen problémát okoz az akkuk lámpában tárolása?menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Vertigo18 #44460 üzenetére
Nem tudom linkelni, vagy a dx-en vagy a Kaidomainen vettem, de egyiken sincsenek meg már a korábbi vásárlások, dx-en van három, de nem az akkuk.
-
gyapo11
őstag
válasz Gargouille #44461 üzenetére
Nem érted. Van egy halom lámpám és akkum, ha ezek mind Fenixek, Nitecore-ok stb. lennének a drágább akkukkal, akkor lehetne akár 100 ezres nagyságrend a különbség. És ugyanúgy világítanának.
Nem az akku ára az elsődleges szempont, hanem a Ft/Ah mérőszám.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44474 üzenetére
Ha valóban az a led van az olcsó lámpában, amit írnak rá, és az
ugyanaz, mint az 50 $-os drágább lámpában, akkor mi lenne a fényük
között a különbség? Ha mindkettő ugyanazon a teljesítményen megy, nem
ugyanaz a fény jön ki? Vagy a tükör meg az üveg annyira gagyi az olcsó
lámpában, hogy csak pislákolni tud?
A minőségi lámpák gyártói is elkezdték valamikor, senki nem ismerte a
nevüket, mégis voltak akik megvették, de ha mindenki ezt gondolná,
hogy ááá gagyi kínait nem veszünk, akkor tönkrementek volna már az
elején. Aztán kiderült, hogy tudnak jó lámpát csinálni. Miért ne
derülhetne ez ki más gyártókról is? Csak azért mert olcsó?
Ha ugyanazt a fényt megkapom olcsóbban, ugyanakkora méretben, akkor a
drágábbat fölösleges kifizetni. Az nem érdekel, hogy ki mire mennyit
költ, ez nekem nem érv. Nem a mások cigijéhez vagy italához mérem a
lámpákat, hanem a másik lámpákhoz.
Egy lámpa nem horribilis, 20-30 ezer Ft, sok lámpa sokszor ennyi. De
az összegek nagyságának megítélése szubjektív, ezen nem érdemes
vitatkozni.
Ha a Panasonic vagy Sanyo akku gyullad ki, akkor mit mondasz? Mi közöd
lehet neked vagy nekem ahhoz, hogy egy akku kigyullad-e? Semmi. Nálam
nem gyulladt ki 10 év alatt egy akku se, ebből tudok kiindulni.
Másoknál kigyulladtak az Iphone meg S8 akkuk, akkor az Iphone meg S8
egy vacak, nem ajánlható cucc?
Nálam jó a Boruit, 0.006 mA-t fogyaszt kikapcsolva, és azt írtam, hogy
vagy kiveszem vagy félig letekerem. A Boruitból ki kellene venni, de
szerencsére az enyém nem fogyaszt sokat.
Nagy tévedés, hogy 3 gagyi kell hogy egy működjön. Ezeket nem tudom
honnan veszitek. Nincsenek ilyen lámpáitok, és mindenféle mendemondát
benyaltok? Ez hülyeség, felejtsétek el. A gagyi lámpáknál vannak
kockázatok, hogy hazudnak az eladásnál, és nem igaz adatokat írnak,
illetve pár százaléknál vannak komolyabb minőségi problémák, vagy
egyáltalán nem működik, vagy problémás, hunyorog, nem jól működik a
kapcsoló stb. Nekem is van ilyen lámpám, de pár százalék az sokkal
kisebb veszteség, mint leperkálni darabonként a 30-100 $-t csak azért,
hogy ne legyenek ilyen minőségi gondok. És itt írta FBLLMAG, hogy 10
Imalent HR20-ból 4 rossz volt, és az 50 $ körüli lámpa, szóval a
föntebbi árkategóriában sincs biztosíték, hogy nem lesz hibás.
Lehet, hogy a vízállósággal igazad van, nem tudom, nem használom
vízben a lámpákat, sose teszteltem, nem érdekel, mert nem érint. Ha
valakinek ez szempont, akkor nyilván olyat kell választani, ami bírja
a vizet.
Az alkatrész utánpótlás sem érdekel, nincs rá szükségem. Nem mondom,
hogy 5 évente esetleg nem jönne jól egy kapcsoló, mert eddig csak
ilyen kopási hibával találkoztam, de az olcsó lámpáknál más a
megoldás, 'eldobom' és veszek egy másikat, és lehet, hogy még mindig
kevesebből megúszom, mint egy drágább lámpánál megvenni az alkatrészt,
és még szerelnem se kell.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz FBLLMAG #44476 üzenetére
Ott hiába van farokkapcsoló rendes, mégis van készenléti áramfelvétele, nem is kevés.
Hát azt meg hogy csinálja? Valami helyzetjelző fény van? Az én fizikai kapcsolós gagyi lámpáim 0 mA áramot fogyasztanak kikapcsolva.
Nem gyűjtöm, a gyűjtőknek mindenféle olyan szempontjai vannak, amik nekem nincsenek. Használom én is mindet, csak keveset. De különben meg hogy ki miért vesz lámpát, ha nem egy konkrét használati célra, ez megint olyan mint az ízlés, nem érdemes róla vitatkozni, vegy elvárni, hogy az én mintám legyen a követendő. Teljesen természetes, hogy valakinek a hátsó kapcsoló jön be, másnak az oldalkapcsoló, harmadiknak a folyamatosan állítható fényerő. Ebből semmire nem lehet következtetni.NiCd akkukkal kezdtem, majd NiMH és 10 éve LiIon is, végigjártam a lépcsőket, nem ma kezdtem. Nem mintha számítana, de papírom is van róla, hogy konyítok az elektronikához.
Ha lenne valami statisztika a kigyulladt akkukról, hogy ennyi márkás ennyi xxxfire, akkor lenne miről beszélni. Most csak azt látom, hogy a drágábbakat biztosnak tartjátok, az olcsóbbakat meg kigyulladósnak, veszélyesnek. Én azt mondom, hogy nem tudom mekkorák a számok, nyilván a használati körülmények is fontosak, nekem nem volt ilyen gondom még akkuval. Tehát abban a környezetben, azokban a lámpákban, olyan módon használva, ahogy én teszem nem volt gond semmi. Akkor miért kellene a ti biztonságérzetetek miatt drágább akkukat vennem? Nem mutattatok számokat, méréseket, csak úgy érzitek, hogy biztonságosabb a drágább akku. Én meg nem érzem úgy empirikus tényekből kiindulva.Az olcsóbb akkumulátor (mindegy, hogy NiMh vagy Li-Ion) hajlamos váratlanul, hirtelen merülni, vagy egyszerűen nem képesek elegendő áram leadására, mert megnőtt a belső ellenállásuk. Így jóval gyengébben lehet használatukkal világítani.
Ezt honnan veszed? Az olcsó akku is folyamatosan öregszik, és veszíti el a kapacitását, nő meg a belső ellenállása. Te találkoztál ilyennel, hogy hirtelen megrogyott? Nálam már elég sok NiMH akku lecsoffadt, már a R2U technológiások is kezdik, amik már pár évesek, de egyáltalán nem hirtelen halnak meg, hanem folyamatosan gyengülve. Egyébként meg nem is ez számít a lámpának, hanem a pillanatnyi állapot. Ha megvan a mAh és a mΩ, akkor világít vidáman, és nem érdekli, hogy mennyibe került az az akku. Hogy hány évig bírják arra nincs adatom, érzésre a NiMH-k gyorsabban lekonyulnak mint a LiIonok. Vannak drágább akkuim is (30Q és HG2), de azokat nem lámpában használom, hanem elektromos cigarettában, az meg nagyon más terhelés és töltésszám, tehát nem szabad összehasonlítani.
Én se akarok megbántani senkit, csak nem értünk egyet. Se a lámpákban, se az akkukban. Mint amikor a Mercis lenézi a Zsigulist, hogy miért vesz valaki ilyen szutykot, amikor vehetne Mercit is. Nekem semmi bajom azzal, ha valaki többszörösét költi valamire, mint szükséges lenne. De ha fölmerül a téma, hogy milyen akkut, és ez rendszeresen föl fog merülni a jövőben is, akkor miért ne ajánlhatnám azokat, amiket megvettem, teszteltem, használom, és működnek? Mert mások félnek, hogy húú ki fog gyulladni? Azt is megírtam, hogy mit ne, mert hatalmas hazugság a kapacitása. És amikor azt kérdezik, hogy milyen lámpát, akkor miért ne ajánlhatnám a kipróbált, jól működő olcsó lámpát? Előfordulhat, hogy másnak nem jön be a fogása, mérete, fénye, de ez ugyanúgy előfordulhat egy 100 $-os lámpával is. Vagy az autós példával, nem ajánlhatom a 3 milliós autót, mert az gagyi, és csak a 10 milliós a jó? Rengetegen veszik a 3 millióst is és használják, és megfelel nekik. Miért ne lehetne ez a lámpákkal is más számokkal?
-
gyapo11
őstag
Szerintem is elmondta mindenki amit szeretett volna az olcsó lámpa vs drága lámpa ügyben, álláspontok maradtak, senki nem győzött meg senkit, ezért lépjünk tovább. Van olyan lámpám is, amit a drágább csoport is elismer, van mihez hasonlítani, de biztos rosszul látom a fényt.
Az összehasonlításnál érdemes a hasonlókat hasonlítani. Tehát egy hamis led fénye meg egy Cree fénye bár összehasonlítható, de nem egy csapatban játszanak. Ha ugyanaz a led, de a gagyi lámpa drivere kevesebb áramot nyom át rajta, azt is össze lehet hasonlítani, de nem lesznek egyformák.
Még az is lehet, hogy a gagyi lámpa a gagyi tükör és üveg miatt x %-kal kevesebb fény tol ki azonos led és áram mellett, majd egyszer megmérem, de szerintem ez nem tud jelentős mértékű lenni.
Vetítési képen nem látom, hogy bármi gond lenne az olcsó lámpákkal, zoomosnál előfordul, hogy a széleken van világosabb fénykör, ami nem kellene oda.
Ami igazán gagyi, és nálam is tapasztalható hibák jöttek elő, azokat persze nem is ajánlom.
A drágább lámpáknál lehet jobb a gyártástechnológia, a tesztelés, a konstrukció. Ez érhet plusz pénzt valakinek, de ezek nem látszanak a fényen. Ott csak a led, az áram, a tükör és az üveg számít. Ne keverjük a két dolgot. Tkp. csak a tükröt lehet támadni, fogalmam sincs hogy lehetne lemérni egy drágább lámpa és egy gagyi lámpa tükre közötti különbséget, és hogy ez hány % fénycsökkenést tud okozni. Ti mondhatjátok, hogy sokat, én meg mondhatom hogy keveset, nem tudjuk eldönteni.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Kecsotam #44499 üzenetére
Ajánlott a C/10 áram, 2000 mAh-ás akkunál 200 mA, 2500-as akkunál 250 mA stb. De pl. az Ipc-1, ami elég jó töltőnek számít 200 mA-nél kevesebb árammal AA akkut nem tud tölteni, és beállítható 1000 mA-re is, és régebben voltak 2000 mAh alatti kapacitású akkuk is, mégis jól feltöltötte azokat is, szóval nem kőbe vésett szabály a C/10. 500 mA-rel már kicsit melegednek az akkuk, nem bírja mindet tárolni, följebb meg még jobban, van is a töltőben hőszenzor, ötven valahány foknál lekapcsol.
Külön témakör volt a hűtve gyorstöltés, nem tudom mi lett a disputa vége, hogy jó-e az akkunak vagy sem, utána kell járni. Alapvetően azonban kicsit hasonlít a sütéshez, ha föltekered a hőfokot, akkor a külseje megég, de belül nyers marad a süti, nem lehet siettetni. A leggyorsabb út a teljes töltéshez a részleges gyorstöltés, amikor 70-80 %-ig gyorsan töltjük, nálam ez 500 mA-t jelent, a végén meg kis árammal a teljes töltöttségig.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Ezekkel a műszakilag alacsonyabb színvonal észrevételekkel igazad van, jó párszor meg lehet figyelni ilyeneket az olcsó lámpákon. Szerintem ezzel tudnak főleg az olcsóság irányába mozdulni. Rosszabb gépekkel, rosszabb munkaerővel, kevesebb beruházással, kevesebb minőségellenőrzéssel lehet lent tartani az árakat. Meg a márkanév hiányával, mert azért sok sznob ugrik a divatos nevekre.
A küklönbség köztünk abban van, hogy másképp értékeljük ezeket a hibákat, vagy színvonalbeli hiányosságokat. Nekem nem annyira fontos, elsősorban a fényt nézem. Ha egy lámpából nem jön megfelelő fény, akkor az egy vacak, legyen bármi a neve. Ha viszont jó fény jön, akkor baromira nem érdekel, hogy ki gyártotta és hol. Persze működő lámpáról beszélek, ami nem hunyorog, működik a kapcsolója, tekerhetők a menetei.
A flame-et én is lezártam, az olcsójánosozás meg fillérb..-zás nem vezet sehova, de műszaki kérdésekről és lámpákról továbbra is szívesen beszélgetek.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Tükör sokféle van, a lámpákban parabolatükör van, aminek elvileg a fókuszpontjában van a led. Foncsornak azt a réteget hívjuk, ami a hordozón a tükröző felületet adja, régebben higanyos amalgám volt. Tehát a foncsor az önmagában nem létezik, csak valamire felrakva, az általános tükör esetén üvegre.
"higany ötvözet, melynek számos felhasználási területe van, de legismertebb a tükrök hátoldalán lévő foncsor (más néven vas amalgám, vagy ezüst amalgám)" (https://idegen-szavak.hu/foncsor)menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Masooo #44521 üzenetére
Jól mondod.
Charge egyből tölt, és közben méri a betöltött mAh-át.
Fast test először kisüt, de nem méri, majd tölt és méri hogy mennyi megy bele.
Nor test először feltölt, majd kisüt és méri a mAh-át, majd feltölt.
Ha valaki nagyon tudni akarja, hogy mennyi van az akkuban, akkor fast testet kell indítani, és nézni az időt, ami a kisütés kezdetétől a töltésre váltásig eltelik. Az idő szorozva a kisütő árammal megmondja, hogy mennyi volt benne.
Ez a Lii500-ra és a C4-re is igaz.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Több dologtól függ: mennyi volt az akkuban a töltés kezdetén, mekkora árammal töltöd, és milyen állapotban van az akku belső ellenállás és kapacitás terén.
Ideális akkunál üresen indítva 3200/töltőáram mA-ben a képlet, tehát 500 mA-rel 6.4 óra, 1 A-rel 3.2 óra stb.
A valóságban valamennyivel többet kell beletölteni, mint amit majd ki lehet venni belőle. De a valóságban nem is 0 maradék töltéssel indítunk jobb esetben, tehát az 1 A-rel 3 óra az jó közelítés.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz DAni198 #44619 üzenetére
Még nem mértem egyik töltőn se, de simán lehet úgy ahogy írod.
Elvileg a CC CV konstans áramot és konstans feszültséget jelent, vagyis nem kellene csökkenteni az áramot egészen a 4.2 V eléréséig. De lehet, hogy direkt olyan kapcsolást használnak, ami csökkenti az áramot (bár ekkor már nem lenne igaz a CC), mert az akkunak lehet hogy ez kell a teljes töltés eléréséhez.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Úgy látom szép lassan emelkednek az árak. Ha még kell valakinek töltő, most 18.99-ért Lii500 BILAKOSBLF13.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz HardSanyeee #44687 üzenetére
Fogsz egy szürke lapot, pl. ezt, lefotózod a lámpa fényével raw-ban, ezt betöltöd a photoshopba, az megnyitja a camera raw pluginben, és rákattintasz a színhőmérséklet pipettával a képen a szürke lapra, kiírja a színhőmérsékletet.
-
gyapo11
őstag
Azzal nem lehet mit kezdeni, hogy sokféle lámpa és sokféle akku van. Ha valaki egy konkrét lámpára keres adatokat, akkor már kezelhetőbb a google. Meg kell nézni mekkora hely van az akkunak, belefér-e a button top protected. Ha nem, akkor már csak a flat top unprotected akkukat kell nézni. Az akkunál van a kapacitás, ez tiszta. De van a belső ellenállás is, és minél több áramot fogyaszt egy lámpa, annál fontosabbá válik a kis belső ellenállás. A protected akkuknál nem csak a belső ellenállás játszik, hanem a fet(ek) csatorna ellenállása is hozzáadódik, ezért alapból nagy áramra az unprotected ajánlott.
Jó példa az ecigi, ahol akár 10 A fölötti áramok is előfordulnak, csak unprotected akkuk az ajánlottak.
De ha egy lámpa 6 A-t eszik, akkor egy 100 mΩ-os akkuval 0.6 V lesz a feszültség csökkenés, míg egy 10 mΩ-ossal csak 0.06 V. Ha a lámpa elektronikája nem tudja ezt kompenzálni, akkor csökkenni fog a fényerő. De vannak olyan lámpák, amik fix fényerőt tudnak egészen az akku lemerüléséig, az ilyen lámpákban a nagyobb belső ellenállású akku is ugyanakkora fényt ad, de a veszteség az akku belső ellenállásán nagyobb, ezért rövidebb ideig fog működni.
Tehát elképzelhető még az is, hogy egy 3500 mAh-ás de nagyobb belső ellenállású akku sem világít tovább, mint egy 3000-es, de nagyon kis belső ellenállású. A veszteséget az áram négyzete és a belső ellenállás szorzata adja, pl. 100 mΩ 6 A-nál 3.6 W, 10 mΩ-nál 0.36 W. A 6 A-t a 3500 mAh-ás akku 0.58 óráig bírja, ezalatt a veszteség 2.1 Wh. A 3000-es akku 0.5 óráig bírja és a veszteség ezalatt 0.18 Wh. Mivel a 3500 mAh-ás akku 12.95 Wh-ás, a 3000-es meg 11.1 Wh-ás, a kivehető hasznos energia a 3500-asnál 10.85 Wh, a 3000-esnél meg 10.74 Wh. Tehát nem csak a kapacitás fontos, hanem a belső ellenállás is, meg hogy protected-e.
Ennyi tudás kell:
R=U/I, P=U*Imenyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Masooo #44887 üzenetére
Ezek gyári adatlapról (unprotected):
LG HG2 3000 mAh <= 20 mΩ
Sony US18650VTC5 2600 mAh 13 mΩ
Samsung INR18650-30Q 3000 mAh 19.94+-2 mΩ
Az első kettőt csak AC 1 kHz-re adták meg, az utolsó DC 1 és 10 A közötti terheléssel.
A lámpákban fene tudja milyen a terhelés, de full fényerőn közel DC-nek vehető.CPF fórumról:
Sony US18650V1 - 35 mOhms
AW IMR 18650 - 44 mOhms
Panasonic 3400 NCR18650B - 56mOhms
Panasonic 2900 NCR18650 - 85mOhms
Solarforce 18650 2400 (unprot.) - 92mOhms
Samsung 18650 2800 - 95mOhmsrcgroups fórumról:
Panasonic NCR18650B 3400 mAh protected 40 mΩ[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz ZozzV6 #44890 üzenetére
Nem tudom ezt mire írtad, a maximális áram és a belső ellenállás két dolog. A belső ellenállás sokkal nagyobb áramot is lehetővé tenne, de az akku egyéb szerkezeti elemei, a kémiai fölépítése és a melegedés kevesebbet.
Jellemző a 10-20 A max áram és a 20 mΩ belső ellenállás. Utóbbival számolva 3.7 V-on 185 A folyna rövidzárban, de ekkor a kivehető hasznos teljesítmény 0. A maximális teljesítményt úgy lehet kivenni, hogy a terhelés ellenállása megegyezik a belső ellenállással, ekkor 92.5 A folyna és 1.85 V lenne a kapocsfeszültség, 171 W-ot adna le, de ezt nem bírja több ok miatt. Pl. 171 W fűtené a cellát, amivel forrasztani lehetne pár másodperc után. Vagyis le kell menni az árammal de nem a belső ellenállás miatt, és a 10-20 A tartomány az, amit még el tud viselni a cella.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest