Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #2183 üzenetére

    Először is nekem nincs CNC marógépem, mert nincs fölösleges 10-20-40-100millióm.
    A cégnél ahol dolgozom viszont van és idővel megtanultam rá prg.-t írni.
    Valójában az esetek 95% a programírás kimerül a korrekciók,ki-be lépesek, mélységek,kés típus stb. megadásánál. Ezeket mind számmokkal adjuk meg egy előre elkészített prg-om belül. Maga a programírást amibe én utólag belenyúlok és a fentebb említett dolgokat beállítom a Xilog nevezetű prg-m készíti el előre megrajzolt vonalakból 2D-s síkon, amit az ACAD-dal csinálok. Részben ez is egy ok(csak hogy kicsit visszakanyarodjak az ACAD vs. SU vitánkhoz),hogy egyelőre ACAD párti vagyok.(mag lusta gyakorolni SU-ra, időhiány miatt) Viszont az tény, hogy aki előtte nem rajzolt soha ACAD-dal csak az SU-t érti(mint te is sztem) ezek után sem kell megtanulnia az ACAD-ot ha Xilog-gal szeretne CNC prg-t csinálni, mivel az SU kezeli az ACAD fájljait. Azt nem tudom most így hirtelen hogy SU-ba lehet e dwg-ként menteni és ha igen azt hogyan kezeli utána a Xilog de legrosszabb esetben is átlehet az SU fájljait vinni ACAD-ba majd onnan a Xilogba és remélhetőleg működni is fog.
    Remélem érthető.:)
    Biztos van más CNC-prg. is de mi a Xilog-ot kaptuk a géphez.

    Mennyi idő alatt bírod rá a CNC mütyürkédet, hogy faragjon neked egy ilyesmit.

    Kb. míg én megrajzolom és megcsinálom rá a prg.ot, de a marókés még nem ért hozzá az anyaghoz, addig sztem te egy léc mellett kimarod az első nútot. Viszont míg átrakod a megfelelő helyre a vezetőlécedet hogy kimarad következő nútot addig a CNC marógép befejezi mindkét oldal marását(feltételezve hogy egy dobozról beszélünk aminek két oldala van nútokkal egymás alatt és felett)Ezután még megemlíthetem azt hogy mondjuk 20 egyforma CD tartóra van szükségünk összesen 40 oldallal.
    Ez egy egyszerű cd tartó sima nútokkal amit meglehet csinálni otthoni körülmények között is egy egyszerű kézi felsőmaróval.
    Viszont ha tovább lépek és elmondom azt hogy a kollégám egy komplett bölcsőt CNC-zet a lányának a bölcső két végén pedig belegravírozva malacka és Micimackó körvonalait ahogy vígan ugrálnak...hát?? lehet gyakorolni egy ideg mire micimackót és malackát gravírozunk a fába kézi felső maróval. Gombóc Artúr még lehet menne mert ott kellene egy nagy kör amiből kiáll két vmi ami a szárnya a nagy kör felett meg egy kis kör ami a feje, de hát nem tetszhet mindenkinek Gombóc Artúr.
    A bölcső alkatrészeit megrajzolni meg a Micimackós képet átkonvertálni úgy hogy az használható is legyen nem két perc, mert itt már több óráról beszélünk,de ha mondjuk 1nap alatt kész a program meg fél óra alatt ki van marva már csak csiszolni kell meg felületkezelni és kész a bölcső. Kézzel ezt több napon keresztül csinálod mire az íveket kivgáod kiraszeled meg megcsiszolod és meg sem közelíti azt a minőséget amit egy CNC marógép tud. Ezek után meg megiunt megemlíteném azt hogy ha szükségem van egy bölcsőre akkor csak egy zöld gombot kell nyomni és fél óra múlva már csiszolhatom micimackóval és malackával a bölcsőn.
    Nagyon jó dolog a CNC marógép csak qrva drága még és tudni kell a lehetőseit és rá kell állni az agynak hogy ha eddig vmit kézzel így csináltam akkor azt CNC maróval úgy kell csinálni.
    Majd hígul a piac és idővel lejjebb mennek az árak és elérhető lesz az átlag asztalosnak is de az még 10 év. Meg lehet látni videókat home made CNC marókról amiknek az asztaluk 1mx 1m-es,sztem első körbe ezek törnek majd be a piacra mint "hobby CNC marógép" Nem mondom kétszer sem hogy 10 év és a praktikerbe fogunk "hobby CNC marót" venni.:)

    Na röviden ennyi....

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák