A Western Digital megvette a HDD-piac felét

A Western Digital be akarja biztosítani az első helyét a merevlemezpiacon. A vállalat pont a 2010-es esztendőben törte meg a Seagate évek óta tartó uralkodását, és most bejelentették, hogy felvásárolják a Hitachi GST-t, vagyis a Hitachi merevlemezgyártással foglalkozó üzletágát. A 4,3 milliárd dollár értékű akvizíció a harmadik negyedév végére fejeződik be. A Western Digital 3,5 milliárd dollárt készpénzben fizet a japán vállalatnak, a fennmaradó részt pedig 25 millió saját részvénnyel egészíti ki, ami lényegében azt is jelenti, hogy a Hitachi 10%-os tulajdonrészt szerez a vezető merevlemezgyártóból.

A Western Digital nemrég a Seagate felvásárlásával is megpróbálkozott, de a hírek szerint a vállalat antitröszt eljárással nézett volna szembe, hiszen a két legnagyobb merevlemezgyártóról van szó. A Hitachi GST a piac harmadik helyét birtokolja, vagyis a felvásárlás valószínűleg végbemehet, bár a hatósági engedélyekre még várni kell. Az akvizíció egyik legnagyobb előnye, hogy a Western Digital felhasználhatja a Hitachi termékeit a vállalati szegmensben, ahol a Seagate termékskálája nagyon erős.

Az előrejelzések szerint a merevlemezek eladása az aktuális negyedévben 4%-kal fog visszaesni az előző negyedévhez képest, ahol a Western Digital 52,2 millió meghajtót szállított le, míg a Seagate 48,9, a Hitachi pedig 30,3 milliós eladást produkált. Az elemzők hosszútávon is HDD-k forgalmának csökkenését jósolják, vagyis a Western Digital célja az eddigi eladások fenntartása, ami a Hitachi beolvadásával megvalósítható.

A Western Digital a felvásárlást részben hitelekből fedezné. A tervek szerint a cég adóssága az akvizícióval 2,5 milliárd dollárra nőhet majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés