AMD: a 90 nanométeres kérdés

Hirdetés

Az AMD megkezdte a 90 nanométeres csíkszélességű AMD64 processzorok gyártását drezdai üzemében, és az új chipek piaci megjelenése a harmadik negyedévben várható. Minderről Thomas Sonderman, a vállalat gyártástechnológiai igazgatója beszélt egy Münchenben tartott előadáson.

Mint elmondta: jelenleg a 90 nanométeres Opteron és Athlon 64 processzorok próbagyártása folyik, a gyártósorokon működőképes prototípusok készülnek. A gyártás során a vállalat jelenleg kilencrétegű – de később akár 11 rétegre is bővíthető – rézhuzalozást, alacsony k állandójú szigetelőréteget és silicon on insulator (SOI) technológiát használ. Ezeknek köszönhetően "jelentős fogyasztáscsökkenés érhető el" – fogalmazott a vezető. A SOI használatával a 45–55 wattos tartományba sikerült leszorítani a chipek fogyasztását 130 nanométeren, 90 nanométeren pedig még tovább csökken a processzorok étvágya. Sonderman egyben jelezte, hogy a jövőben alkalmazni fogják a feszített szilícium (strained silicon) technológiát is.

A gyártástechnológia váltás eredményeként az 1 MB másodszintű gyorsítótárral felszerelt Opteron processzorok magmérete 194 mm2-ről 114 mm2-re csökken.

Sonderman arról nem szólt, hogy mely processzorokat karcsúsítják elsőként, noha előadásában kizárólag a nyolcadik generációs chipekről – elsősorban a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteronról – beszélt. Csupán annyit árult el, hogy a hetedik generációs Athlonokat nem tervezik 90 nanométerre költöztetni.

Mindez alátámasztja azokat – az X-bit labson megjelent – értesüléseket, melyek szerint elképzelhető, hogy az asztali számítógépekhez gyártott, 90 nanométeres Athlon 64 chipek sorozatgyártása csak decemberben kezdődik meg, így az Athlon 64 4000+ és Athlon 64 FX-55 processzorok leghamarabb az év végén vagy a jövő év elején lesznek megvásárolhatóak. Ez pedig azt jelentheti, hogy a platform az idén nem gyorsul 2,4 GHz-es sebesség fölé.

Nem hivatalos források szerint a 2,4 GHz-en futó Athlon 64 processzorok bejelentése május végén, míg az Opteron 150, 250 és 850 modellek premierje júniusban várható. E chipek mindegyike 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés