Változások a flash memóriák piacán

Az iSuppli piackutató vállalat most kiadott jelentése szerint a harmadik negyedévben jelentősen átrendeződött a flashmemória-gyártók ranglistája. A korábban piacvezető Intel a negyedik helyre esett vissza, míg a vezető helyet az összesített (a NAND- és NOR-gyártókat egyaránt magába foglaló) listán a Samsung vette át.

Az iSuppli adatai szerint a harmadik negyedévben a korábban második helyezett Samsung ugrott az élre: a dél-koreai vállalat a piac 20 százalékát mondhatta magáénak. A korábban csupán ötödik helyet megszerző Toshiba a második helyre lépett elő 17,3 százalékos piaci részesedéssel. A harmadik helyet az AMD és a Fujitsu vegyesvállalata, a FASL LLC szerezte meg, mely 13,8 százalékos piaci részesdést ért el, míg a korábbi piacvezető Intel a maga 13,5 százalékával a negyedik helyre esett vissza.

A flashmemória-eladások a negyedév során 3,1 milliárd dollárra rúgtak, ami 27 százalékos növekedés a második negyedéves forgalmi adatokkal összehasonlítva. A lapkák forgalma az iSuppli előrejelzése szerint tovább nő a jelenlegi, negyedik negyedévben, amely hagyományosan a legerősebb időszak az elektronikai termékek eladásait tekintve.

A két távol-keleti gyártó gyors előretörését a digitális kamerák és pen drive-ok iránti kereslet ugrásszerű növekedése magyarázza. A Samsung és a Toshiba ugyanis NAND memóriákat gyárt, melyeket elsősorban ezekhez hasonló eszközökben használnak. A NAND flash memóriák szekvenciális adatelérésre vannak optimalizálva, és így kiválóan alkalmasak multimédiás tartalom tárolására. A FASL és az Intel a főként mobiltelefonokban alkalmazott NOR memóriák gyártója.

Amint az ismert, az Intel idén januárban -- hivatkozva az erős keresletre -- 20-40 százalékkal emelte meg flash termékeinek árát. A rivális gyártók jelentős része azonban nem követte az akkori piacvezető lépését; részben ennek is köszönhető, hogy az Intel flash-forgalma az év eleje óta gyengébben alakul a vártnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés