Ugrásra kész az AMD Pumája

Az AMD ez év második negyedében kívánja bevezetni Puma kódnéven ismert mobil platformját – adták hírül a CES alkalmából. A platform részeként Turion Ultra márkanéven bemutatkozó, Griffin kódnéven emlegetett kétmagos processzor továbbra is K8-alapokra építkezik, azonban energiamenedzsmentjét jelentős mértékben továbbfejlesztették, integrált memóriavezérlőjét és északi hídját is a noteszgépek igényeihez szabták.

A korábban részletesebben bemutatott megoldás fontos eleme az RS780M lapkakészlet, amely a processzorral dinamikusan változtatott sávszélességű HyperTransport 3.0 kapcsolaton keresztül kommunikál, és integrált grafikus vezérlője mellé másik GPU-t is be tud vonni a munkába. A Hybrid Graphics Technology a két grafikus processzort egyszerre dolgoztatja, míg a PowerXpress eljárással menet közben, bootolás nélkül lehet váltani az integrált és a diszkrét GPU között – ez különösen akkor hasznos, ha épp nincs szükség komolyabb 3D-teljesítményre, viszont a videokártya kiiktatásával értékes percekkel nyújtható meg az akkumulátoros üzemidő. A tervek szerint azok a notebookok, melyek a Mobility Radeon HD 3000-es széria videokártyáival is felszerelkezve kihasználják ezeket az új képességeket, az egyszerűbb modelleknél valamivel később, az év második felében lesznek megvásárolhatók.

A K10-es processzorarchitektúra csak bő egy évvel később, 2009-ben jelenik meg a Shrike kódnevű platformmal. Ebben már a Swift chip fog dolgozni, mely magában egyesíti a CPU és a GPU funkcióit is. Amint egy korábbi elemzői konferencián elhangzott, a Swift már 45 nm-es csíkszélességgel fog készülni, de hogy mérsékeljék a kockázatokat, illetve gyorsan bevezethessék a piacra, csak azután kezdik meg termelését, miután a 45 nm-es chipek első generációja kapcsán megszereztek minden szükséges tapasztalatot és elvégezték a finomhangolásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés