Szállítja 65 nm-es mobil processzorait az AMD

Az AMD egy San Francisco-i rendezvényen jelentette be, hogy megkezdte új, 65 nm-es csíkszélességű technológiával készülő mobil processzorainak szállítását – a rájuk épülő noteszgépek még ebben a negyedévben piacra kerülnek. A kétmagos Turion 64 X2 processzorcsalád új tagjainak specifikációja még nem került fel a gyártó honlapjára, korábbi híradások azonban ötféle, 1,8–2,3 GHz órajelű, egységesen 2 x 512 kB másodszintű gyorsítótárral ellátott lapkáról számoltak be.

Az AMD a bejelentéssel igyekezett elébe vágni az Intel legújabb – Santa Rosa kódnéven emlegetett – Centrino platformjának, mely a várakozások szerint május első felében debütál, így nem véletlen, hogy nem annyira a friss Turionokat, sokkal inkább a köréjük épülő megoldásokat helyezte középpontba. Az AMD platformfelfogása – már csak adottságai folytán is – eltér az Intelétől, hiszen saját chipsetjei és grafikus vezérlői mellett az NVIDIA termékei is komoly arányban vannak jelen a notebookokban, a hálózati vezérlők pedig kivétel nélkül külső beszállítótól származnak. Az Intel Centrino márka sikerét ellensúlyozandó hívták életre a Better by Design programot, mely a mostani demonstráción is főszerepet kapott. A logót viselő számítógépek kétmagos AMD processzort és a Windows Vista Aero Glass felületével kompatibilis AMD vagy NVIDIA grafikus vezérlőt tartalmaznak. A vezeték nélküli hálózati modult jelen állás szerint az Atheros, a Broadcom, a Marvell, a Realtek vagy a Qualcomm szállíthatja – a beépített komponensekről matrica tájékoztatja a felhasználókat.

A most bemutatott rendszer egyébként az AMD nemrég elkészült, ATI Radeon X1200 grafikus magot tartalmazó M690 chipsetjével, illetve a Broadcomnak az IEEE 802.11n szabvány tervezetével kompatibilis Wi-Fi vezérlőjével futott. Bár pontos adatokat a gyártó nem közölt, annyi kiderül közleményéből, hogy az energiatakarékosság terén is fejlődés tapasztalható, ami az akkumulátoros üzemidő növekedésében mutatkozik meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés