"Szpemekért" a vádlottak padján

A faxokat küldő fax.com-nak egy kaliforniai bíróság előtt kell majd felelnie a szövetségi államban honos törvények megsértéséért. Bill Lockyer ügyész álláspontja szerint minden egyes kéretlen faxért vagy lejátszott telefonüzenetért 500, a tudatos és szándékos hasonló tettekért pedig egyenként 1500 dolláros bírságot kellene fizetnie a társaságnak. A most megállapított összesített bírság elérheti a 15 millió dollárt.

A fax.com és más hasonló cégek ellen már tavaly is folyt egy eljárás, akkor a perek tárgyát képező összes bírság elérte a 2,2 milliárd(!) amerikai dollárt. A vállalatot azonban akkor még felmentették. Ám úgy fest, a cég továbbra is rossz úton jár. A bírság (főleg a tavalyi..) nagysága ugyan irdatlan összeg, de a fax.com - saját weboldalán feltüntetett adatok szerint - különböző faxakciókkal (például eltűnt személyek után kutatva) évente mintegy 250 millió dolláros forgalmat bonyolít.

A cég adatbázisában jelenleg 16 millió faxszám található, amit ráadásul rövid úton meg akar duplázni. Ennyi faxszám esetén pedig "nyilván" vétek lenne lemondani a számok reklámcélokra való felhasználásáról.

Előzmények

Hirdetés