Zöld zászló az új Wi-Fi-nek

Több hónapnyi pozícióharc végére került pont a múlt héten – a 802.11n technológiát támogató gyártói szövetségek végre sikeresen összehangolták javaslataikat, így az új adatátviteli technológia specifikációját beterjeszthették az IEEE elé, amely majd szabványként ratifikálja.

2005 agusztusában a rivális gyártói szövetségek megegyeztek abban, hogy elképzeléseiket összehangolják, hogy így gyorsítsák az új Wi-Fi technológia szabványosításának folyamatát. Ennek ellenére októberben az Intel vezetésével 27 nagyvállalat külön szövetséget alapított annak érdekében, hogy a beterjesztendő specifikáció minél inkább megfeleljen a szórakoztatóelektronikai és mobil felhasználásoknak. A megalakult Enhanced Wireless Consortium (EWC) tagjai még az Intel mellett az Apple, a Broadcom, a Cisco, a Lenovo, a Sony és a Toshiba.

Az immár hivatalos előterjesztést most a szabványosítást végző IEEE mérnökei szedik majd ízekre, és ahol szükséges, módosítják. A módosításokhoz a döntéshozók szavazatainak 75 százalékára van szükség. A folyamat várhatóan 2006 végére, 2007 elejére hozhat eredményt.

Az EWC tagjai azt remélik, a fogyasztói elektronikai gyártók már az engedélyeztetés lezárulta előtt elkezdenek hasznos eszközöket fejleszteni a 802.11n-re alapozva, és ebben a szövetség egyik tagja, a Broadcom igyekszik jó példával elöl járni. A gyártó Intensi-Fi WLAN családja hamarosan támogatni fogja az új specifikációt – ugyanakkor megtartják a szoftveres frissítés lehetőségét arra az esetre, ha az IEEE jóváhagyási folyamata során a jelenlegihez képest változna a későbbi szabvány. Az Intensi-Fi eszközök a fejlesztők adatai szerint a fizikai rétegben 300 Mbps sebességet céloznak meg, miközben a végleges 802.11n specifikáció kapcsán 540 Mbps maximális adatátviteli sebességet emlegetnek. Az új eszközök lefelé kompatibilisek a 802.11b/g szabványokkal. A sávszélesség növelésében a MIMO (multiple in, multiple out) technológiának is kulcsszerep jut, ez ugyanis lehetővé teszi több párhuzamos adatfolyam sugárzását és vételét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés