Vezetékgyilkos rádióchip az IBM-től

Az IBM kutatói bejelentették, hogy elkészültek egy olyan kisméretű és kedvező áron előállítható adó-vevővel, mely lehetővé teszi igen nagy sávszélességű rádiós kapcsolatok létrehozását. A nagyjából 30-tól 300 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban hatékonyan, nagy adatátviteli sebességgel lehet forgalmazni, ám az ehhez szükséges alkatrészek a mikroelektronika léptékeivel mérve eddig túl nagyok voltak, ami nagyobb előállítási költségekkel járt, és megnehezítette az integrációt más áramkörökkel. Az IBM szilícium-germánium félvezetőn alapuló megoldása nemcsak kicsi, de többféle tokozás használatára is módot ad.

A milliméter nagyságrendű hullámhosszal jellemezhető rádióhullámokat több területen is alkalmazzák, a jelenleg futó fejlesztési projektek közül az mmWave az egyik, amelyik kereskedelmi szempontból is ígéretesnek tűnik. Az 57-64 GHz közötti szabad hullámsáv nyomán csak 60 GHz-esként emlegetett technológia szabványosításával tavaly óta az IEEE 802.15.3c munkacsoportja foglalkozik. Az mmWave a Bluetoothhoz hasonló, maximum 10 méter hatósugarú WPAN-ok (Wireless Personal Area Network) létrehozására alkalmas, vagyis lakóterekben, irodai helyiségekben válthatja ki a vezetékeket.

A megcélzott adatátviteli sebesség 2 Gbps fölött van, opcionális eljárásokkal ez az érték 3 Gbps fölé emelhető, így nemcsak olyan kapcsolatok válhatnak feleslegessé, mint a FireWire, az USB vagy – kis távolságon – a Gigabit Ethernet, hanem még nagy felbontású videók vezeték nélküli továbbítására is alkalom nyílik.

A most bemutatott IC magában foglal egy adó- és egy vevőchipet, melyek saját antennával rendelkeznek, de külön-külön is ráépíthetők nyomtatott áramköri lapokra. Az IC-vel már több készülékgyártó kísérletezik, így nem kizárt, hogy az erre alapozó termékek első csapata még ebben az évben piacra kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés