Hamarosan hozzáférhetők lesznek a Xilinx forradalmi gyorsítójának mintái

Az első Versal tízszeres előrelépést ígér teljesítményben és energiahatékonyságban is.

Az előző év októberében írtuk a Xilinx Versal termékcsaládjáról, amelynek különlegessége, hogy nem éppen egy klasszikus FPGA. A vállalat ACAP, vagyis adaptive compute acceleration platform néven utal rá, mivel számos részegységet kombinálnak a heterogén gyorsítás általános alkalmazása érdekében. A Xilinx szerint ennek az előnye a kötetlen programozhatóság kombinálása a doménspecifikus hardveres gyorsítással. Ezzel a módszerrel alapvetően legyőzik az FPGA-k programozásának lényegi nehézségeit, miközben a hardver megőrzi azokat az igényelt sajátosságokat, amelyek miatt az FPGA-k népszerűek.

A Xilinx ezen a projekten nagyon régóta dolgozik, mert tulajdonképpen az FPGA-k nagyon sok területre abszolút hasznosak hardveres értelemben, de a programozhatóság szempontjából annyira nehézkes sémát kínálnak, hogy sokan egyszerűen inkább lemondanak róluk. Az ACAP viszont tényleg egy arany középút, amelynek az első fejlesztése az az Everest kódnevű lapka, aminek a mintáit a cég hamarosan elkezdi szállítani az érdeklődőknek. Utóbbiból pedig nincs hiány, ugyanis a Xilinx szerint a korai hozzáférést biztosító program tekintetében száznál is több partnerrel számolnak.


[+]

Maga a 7 nm-es node-on készülő, Everest kódnevű lapka sem gyenge, mivel 37 milliárd tranzisztorból áll, és a Xilinx szerint tízszer nagyobb teljesítményt és energiahatékonyságot tesz lehetővé számos területen a korábbi megoldásokhoz képest. Ez a monolitikus chip ráadásul nem a csúcsmodell, biztosan lesz nagyobb verzió, de első körben erre épül majd a Versal sorozat.

A megjelenés továbbra is a következő év során esedékes, és nagyon lényeges, hogy ez a fejlesztés már CCIX-et használ, tehát a teljes erejét olyan szerverplatformokban lehet kihasználni, amelyek támogatják ezt az interfészt. A cég szerint a host CPU architektúrája mindegy, tehát a CCIX-szel megtámogatott Versal gyakorlatilag használható AMD, ARM vagy IBM processzorok mellett is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés