Ténylegesen elérhetővé váltak a Xilinx forradalmi gyorsítói

A Versal AI Core és Prime sorozat már nagy mennyiségben is hozzáférhető a partnerek számára, de ha valami durvább kellene, akkor arra is van megoldás.

A Xilinx a 2019-es esztendő közepén kezdte el szállítani a Versal termékcsalád mintáit a partnereinek, és mostanra sikerült elérni azt, hogy a forradalmiként beharangozott fejlesztések nagy mennyiségben is elérhetők legyenek. Ez azért lényeges, mert eddig csak a cég kiemelt ügyfelei kaptak a jóból, és ezzel segítették a rendszer fejlesztését, de most már gyakorlatilag bárki, mindenféle korlátozás nélkül hozzáférhet a hardverekhez.

A 7 nm-es node-on készülő Versal dizájnok abból a szempontból különlegességesek, hogy nem egy klasszikus FPGA-nak számítanak. A vállalat ACAP, vagyis adaptive compute acceleration platform néven utal rájuk, mivel számos részegységet kombinálnak a heterogén gyorsítás általános alkalmazása érdekében. A Xilinx szerint ennek az előnye a kötetlen programozhatóság kombinálása a doménspecifikus hardveres gyorsítással. Ezzel a módszerrel alapvetően legyőzik az FPGA-k programozásának lényegi nehézségeit, miközben a hardver megőrzi azokat az igényelt sajátosságokat, amelyek miatt az FPGA-k népszerűek. Jelenleg a Versal AI Core és Prime sorozat tagjai vásárolhatók meg.

A Versal AI Core tipikusan a gépi tanulás dedukció szakaszához kialakított hardver. Ezekben egy kétmagos ARM Cortex-A72 lehet és egy kétmagos ARM Cortex-R5 társaságában, de nem szabad megfeledkezni a dizájntól függően 928-1968 feldolgozóval dolgozó DSP-motorról, illetve minimum 128, maximum pedig 400 feldolgozót használó AI-motorról sem. Ezek egészítik ki a hagyományosnak mondható FPGA részegységet, illetve több különböző típusú memória található a lapkában, benne egy új, Accelerator RAM nevű blokkal, amelyet az AI-motorok is elérnek.

A Versal Prime sorozat kicsit általánosabbra van tervezve, ugyanakkor az alapot továbbra is a kétmagos ARM Cortex-A72 és a kétmagos ARM Cortex-R5 adja. Az AI-motor viszont hiányzik az Accelerator RAM blokkal egyetemben, ugyanakkor a DSP-motorban 464-2672 feldolgozó lehet, továbbá az FPGA részegység erősebbre van tervezve.

Az egyes Xilinx Versal megoldások támogatják a CCIX-et, míg a PCI Express csatoló tekintetében minimum 4.0-s interfészhez lettek szabva a fejlesztések, ugyanakkor a Prime sorozaton belül vannak 5.0-s szabványhoz tervezett opciók is.

Ha ezeknél is combosabb rendszer kellene, akkor a későbbiekben ott lesz a Versal Premium. Ez egyelőre csak termékminta szintjén lesz hozzáférhető a partnereknek, viszont felfoghatók egy szteroidozott Versal Prime-nak. A skalár blokk itt is ugyanaz, kétmagos ARM Cortex-A72 és kétmagos ARM Cortex-R5 dizájnra lehet számítani, viszont a DSP-motor és az FPGA részegység sokkal jobban ki van gyúrva, előbbiben például 14352 feldolgozó is lehet. A Versal Premium már teljesen PCI Express 5.0-s szabványra koncentrál, és a CCIX mellett a CXL-t is támogatni fogja, plusz rendelkezik majd 112Gbps-os PAM4 adó-vevőkkel, 600 gigabites Ethernet vezérlőkkel, illetve 400 gigabites kriptográfiai motorokkal. Ezeket a fejlesztéseket a Xilinx a nagy teljesítményigényű feladatok kiszolgálására szánja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés