A kiterjesztett és a virtuális valóságra vonatkozó szabványokat ígér a VESA

A konzorcium egy speciális munkacsoportot hoz létre, hogy a gyűjtőnéven XR, azaz eXtended Reality megoldásokhoz biztosítsanak szabványokat.

A VESA konzorcium bejelentette, hogy a kiterjesztett és a virtuális valóság terjedését, illetve potenciális elterjedését figyelembe véve létrehoznak egy speciális munkacsoportot, amely az XR, azaz eXtended Reality gyűjtőnéven tanulmányozza a piacra kerülő eszközöket a szükséges szabványok megalkotása céljából.

Mint ismeretes hasonló céllal már létezik egy ilyen kezdeményezés OpenXR néven, aminek a fejlesztését a Khronos Group delegálja. Ez azonban kizárólak a szoftveres háttérrel foglalkozik, míg a VESA vizsgálná a szoftveres és a hardveres problémákat is.

Valamilyen szinten tehát lenne átfedés a két szabvány között, de a VESA munkacsoportjának a célja, hogy fel lehessen állítani egy hierarchikus struktúrát az AR/VR szolgáltatásokhoz, beleértve a fizikai összeköttetéséket, az adatátvitelre használt protokollokat, a szoftveres meghajtókat, illetve az alkalmazásrétegeket. Emellett fontos lenne meghatározni az alapvető kommunikációs adatstruktúrát és kommunikációs csatornát az eszközök között, továbbá a kapcsolódó technológiák és algoritmusok tanulmányozása, valamint szabványosítása is lényeges szempont. A VESA azt is kiemelte, hogy a munkacsoport vizsgálni fogja a jobb AR és VR támogatáshoz szükséges megoldások, aktuális meglévő VESA szabványokba való beépítésének lehetőségeit is.

A VESA egyelőre az érdeklődőket toborozza, hogy minél átfogóbb szabványosítást tudjanak biztosítani a célzott területen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés