Már megint új kezekben a SandForce – hamarosan új szelek fújhatnak az SSD-piacon

A friss értesülések és a hivatalos kommunikáció szerint a Seagate megvásárolta az LSI "Accelerated Components" és "Flash Components" divízióját, aminek részeként a vállalat kezébe kerül az LSI Nytro termékcsalád és az SSD vezérlők, köztük a címben említett SandForce is. Amennyiben minden engedélyezési eljárás simán megy, a 2014 harmadik negyedévében lezáruló tranzakció keretén belül a felsorolt részlegekért a Seagate 450 millió dollár készpénzt fizet a tulajdonos Avagonak. Mindez igen érdekes lépés az Avago részéről, hiszen alig telt el hat hónap azóta, hogy 6,6 milliárd dollárért megvásárolták a teljes LSI-t, mely tranzakció épp a hónap elején zárult le, máris túladtak a flashalapú tárolókat magában foglaló komplett csomagon. A gyors lépés talán annak tudható be, hogy az Avago sosem volt érdekelt az LSI flashalapú tároló üzletágában, és csak a többi részlegre tartottak igényt, de az Anandtech hírportál értesülései szerint közrejátszhatott az is, hogy az Avago nem volt elégedett a részlegek teljesítményével, hiszen a nagy felhajtás közepette beharangozott SF3700 vezérlők még mindig nincsenek piacon.

Ami a Seagate-et illeti, jól jártak a felvásárlással, noha egy kicsit többet fizettek, mint az LSI 2011-ben a SandForce magukba olvasztásáért. Akkor az LSI 370 millió dollárt fizetett (322 milliót készpénzben, a többit részvényben), ehhez képest a Seagate most 80 millióval többért jutott hozzá egy jóval nagyobb szelethez, amiben benne van a nagyvállalati termékskála és a hozzá tartozó technológiák, valamint az új generációs SandForce vezérlő, ami vélhetően nagyon fontos része lehet a Seagate stratégiának. Már amennyiben tovább folytatják a SandForce licencelési modelljét, továbbra is kiszolgálva azon vállalatok SSD-vezérlők iránti igényeit, akik nem rendelkeznek saját technológiával és rá vannak szorulva, hogy külső forrásból, harmadik féltől szerezzék be a chipeket – korábban a Seagate is hasonló helyzetben volt, a LAMD-től szerezte a vezérlőket. Minderről egyelőre nincs információ, így elképzelhető, hogy a SandForce-ot használó OEM-eknek más gyártó után kell nézniük.

A Seagate részéről egyébként borítékolható volt a felvásárlás, hiszen hasonló lépés nélkül aligha kerülhetnek komoly pozícióba a flashalapú tárolók piacán, csupán az volt a kérdés, hogy minderre mikor kerül sor. Mindamellett nem meglepő az sem, hogy a vállalat házon belül, minél kevesebb partneri függőséggel szeretné letudni a fejlesztést és a gyártást, hiszen az SSD biznisz komoly résztvevői közül mindegyik ezt a stratégiát követte az elmúlt években, de a merevlemezek terén legnagyobb ellenlábasuk, a WD is felvásárlásokkal erősít. A Seagate egyébként bizakodó, számításaik szerint az új piacok jelentős, éves szinten mintegy 150 millió dolláros bevételt hozhatnak a cég számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés