Végleges a PCI Express 5.0 specifikációja

A PCI-SIG felgyorsította a fejlődést, így a PCI Express 4.0 nem lesz túl hosszú életű.

Hivatalosan még meg sem jelent az első, PCI Express 4.0-t támogató platform, máris itt az utód, ugyanis a PCI-SIG bejelentette hogy véglegesítették a PCI Express 5.0-t. Jelenleg már csak az 1.0-s specifikáció hitelesítési tesztjeinek tervezése zajlik, de ezzel a munkával is valószínű, hogy hamar végezni fognak.

A PCI Express 5.0 így szokatlanul gyorsan követi az elődöt, és ennek az a legfőbb oka, hogy a PCI Express 4.0 a 3.0-hoz képest sokkal többet változott, és számos nehézséget kellett orvosolni, ami a jövőben esedékes skálázásra is vonatkozott. Emiatt húzódott el a fejlesztése, amit a PCI-SIG most lényegében behoz. A PCI Express 5.0 egy nagyobb sebességű interfész lesz, így csatornánként 32 gigatranszfer/másodperces teljesítményt fog kínálni. Ez egy x16-os PCI Express 5.0-s port esetében egy irányban 64 GB/s-ot jelent, ami az összesített kétirányú kommunikációt tekintve, a kódolási sémát is beleszámolva, megközelítőleg 128 GB/s-os teljesítményt fog biztosítani. Magyarul a PCI Express 4.0 dupláját kínálja fel.

A gyártók csak később jelentik be a konkrét, PCI Express 5.0-t kínáló eszközeiket, de lényeges tudni, hogy ez a szabvány leginkább egy továbbfejlesztés, vagyis relatíve könnyű átállni rá a PCI Express 4.0-ról. Ennek köszönhetően a következő év második felére már lehetnek kompatibilis hardverek, de a váltás 2021-ben biztosan megtörténik, a szerverpiacot tekintve mindenképpen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés