Ontják magukból a Blu-ray lemezeket a Sony gyárai

Gőzerővel zajlik a préselt, műsoros Blu-ray lemezek gyártása a Sony DADC üzemeiben, ezzel együtt az előállítási folyamat fejlesztésével a kezdetek óta sokat javult a kihozatal is – adta hírül a vállalat. A cég három termelőegységében (Terre Haute, Salzburg, Shizuoka) eddig összesen több mint ötvenmillió Blu-ray Disc készült, a gyárak maximális havi kapacitása pedig mára meghaladja a 21 milliós előállítási darabszámot.

A vállalat tegnap kiadott közleményének apropóját a kétrétegű, 50 gigabájt maximális tárolókapacitást nyújtó, BD50 jelzéssel ellátott lemezek gyártásában elért mérföldkő adta. Az Indiana államban található Terre Haute-i üzemben elkészült ugyanis a tízmilliomodik BD50 adathordozó, rajta a Pókember 3 című mozifilm Blu-ray változatával. A DADC gyáraiban mindazonáltal nem csak filmes kiadványok készülnek; kizárólagosan ezek az üzemek állítják elő a PlayStation 3-hoz kiadott játékok adathordozóit is – igaz, ez utóbbiak szinte kivétel nélkül egyrétegű lemezeken érkeznek.


A DADC Salzburg melletti gyára

A DADC közleményében hangsúlyozta, hogy a termelés hatékonysága minden várakozást felülmúlóan fejlődött a gyártósorok beindítása óta. Mike Mitchell, a cég egyik alelnöke elmondta, hogy az egyrétegű Blu-ray lemezek (BD25) kihozatala mára elérte a 85 százalékot, miközben a kétrétegű adathordozóknál ugyanez az arány 75 és 79 százalék közt mozog. Mitchell azt is hozzátette, hogy a kétrétegű lemezek előállítási ideje mindeközben drasztikus mértékben csökkent, amitől a kihozatali arány további javulását várják a cégnél.

Bár a préselt lemezek gyártása jó ütemben halad, egyelőre korántsem mondható el mindez az asztali felvevőkben és a PC-s Blu-ray írókban használatos nyers adathordozókról. Hétfői hír, hogy a nagyobb tajvani nyerslemez-gyártók egyelőre egyetlen darab írható Blu-ray lemezt sem termeltek, és addig nem is akarnak változtatni ezen a politikán, amíg a gyártással kapcsolatos költségek nem csökkennek, ezzel együtt nem élénkül a technológia iránti kereslet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés