Szőröstül-bőröstül lenyelte a NetSpeedet az Intel

A felvásárlással jöhetnek az egyszerűbben tervezhető, egymással akár közös tokozásban is összeköthető rendszerchipek.

Bár a cégekre jellemző, hogy felvásárlást nem szoktak végrehajtani akkor, amikor nincs végleges döntés az elnök-vezérigazgató személyéről, az Intel mégsem várta meg ezt, így bejelentették, hogy megveszik a NetSpeed Systems néven ismert vállalatot. A legtöbben persze valószínűleg nem is halottak róla, de valójában stratégiai fontosságú lépésről van szó, ugyanis az Intel az elmúlt években nem különösebben koncentrált arra, hogy egyszerűen tervezhessék meg a rendszerchipjeiket, vagyis alapvetően időt vesztenek azzal, hogy a tervezés egy része nincs automatizálva.

A jövőben ez probléma lesz, illetve tulajdonképpen már annak mondható, hiszen az Intel jelen formájában nem csak szimpla processzorgyártó, hanem számos egyéb komponenst is terveznek, amelyeket valószínűleg idővel ha nem is lapkaszinten, de minimum tokozáson belülre fognak integrálni, ehhez pedig kézenfekvő lenne az automatizálás, ilyen módszerrel ugyanis elég lenne az IP (szellemi tulajdon) blokkokat fejleszteni, az összeillesztésük pedig kis túlzással a legózáshoz hasonlítana.

A NetSpeed Systems pont ezzel foglalkozik, és a NetStudio, illetve a SoCBuilder könyvtárak együttesen lehetővé teszik a megfelelően tervezett IP-k oly módon történő egymáshoz illesztését, amellyel az ehhez szükséges lépcsők egy része automatizálható. Végeredményben egy ilyen lapka fabric kommunikációs interfészt kap, amin keresztül a beépített IP-k elérhetik egymást, és ez a rendszer akár lapkán kívülre is vezethető, vagyis egy tokozáson több chip is összekapcsolható. Sőt, nem túl nehéz így megoldani a tokozáson kívüli kommunikációt sem, utóbbi leginkább fizikai tervezés kérdése, maga a protokoll biztosított.

A felvásárlással sejthető, hogy az Intel megy az AMD által megkezdett irányba, és maguk számára is jelentősen leegyszerűsítik a különböző IP blokkok fejlesztését, valamint beépítését, továbbá a chiplet modellnek is kifejezetten kedvez a NetSpeed megoldása. Arról sajnos nincs információ, hogy ezeket mikor láthatjuk a termékekben. Jellemzően 4-5 évet igénybe vesz az ehhez hasonló fejlesztések beépítése, de nem tudni, hogy az Intel ezt most kezdi-e el, vagy korábban esetleg már licencelték a NetStudio portfólióját, és a fejlesztések ebben az esetben hamarabb megkezdődhettek, a felvásárlás pedig pusztán egy üzleti lépés.

A NetSpeed Systems egyébként számos partnerrel rendelkezik már ma is, és az Intel úgy döntött, hogy a meglévő szerződéseket teljesítik. Ezeket leszámítva viszont a NetSpeed korábbi működési modellje megszűnik, így a frissen felvásárolt csapat az Intel fejlesztésein fog dolgozni.

Arról nincs információ, hogy az akvizíció milyen értékben hajlott le, a két érintett egyezménye szerint ez az adat titkos.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés