Nagyot lépett előre a NEC Vector Engine gyorsítócsaládja

Az SX-ACE utódja ötször gyorsabb, de persze az is igaz, hogy bő öt év kihagyás után érkezett meg.

A NEC régóta fejleszti a Vector Engine nevű gyorsítócsaládot, amelyet kifejezetten a HPC-piacra kínálnak. A legutolsó verziónak számító SX-ACE generáció azonban még 2013-ban jelent meg, és azóta leginkább csak ígéretek vannak, de az utóbbi hónapokban már látni lehetett, hogy lesz utód, ráadásul nem is akármilyen. A hivatalos bejelentés alapján viszont már a konkrétumok is kiderültek, így az új Vector Engine sorozat három képviselője ott folytatja ahol az SX-ACE abbahagyta.

Az új sorozat alapja egy TSMC által gyártott, 16 nm-es node-on készülő lapka, amelyben nyolc darab vektormotor található. Ezek tulajdonképpen önálló magként funkcionálnak és három darab 32 bites operációt támogató feldolgozót tartalmaznak. Az igazi fejlesztés a memóriabuszt érte, ugyanis ennek a szélessége 6144 bitre hízott, köszönhetően a HBM2 szabványú memóriák alkalmazásának, amelyekből az interposerre hat darab került.

Az új Vector Engine gyorsítókból háromféle variáns lesz. A Type 10A 1,6 GHz-en üzemel, így egy mag számítási teljesítménye eléri a 307,2 GFLOPS-ot, ami nyolc magra levetítve összesen 2,45 TFLOPS-os tempót eredményez. A Type 10B variáns már csak 1,4 GHz-en dolgozik, vagyis az előbbi két paraméter rendre 268,8 GFLOPS-ra, illetve 2,15 TFLOPS-ra csökken. Mindkét említett modell 48 GB-nyi fedélzeti memóriát kap, amely 1,55 GHz-es effektív órajelen működik, így a memória-sávszélesség 1,2 TB/s lesz.

A Type 10C modell már sokkal gyengébb. Ugyan az 1,4 GHz-es órajel megmarad, vagyis számítási teljesítményben hozza a Type 10B képességeit, viszont a hat darab HBM2 memória helyett csak hármat kap, vagyis 3072 bitre csökken a memóriabusz szélessége, és a fedélzeti tár kapacitása is csupán 24 GB. Ezt kompenzálandó a memória effektív órajele 1,95 GHz lesz, ami 750 GB/s-os memória-sávszélességet eredményez.

Az új Vector Engine gyorsítók szokás szerint a NEC fejlesztőeszközeivel érkeznek, így zárt környezetű elérhetőséget biztosítanak, ami valószínűleg a potenciális érdeklődőket nem riasztja el, elvégre ez így volt a korábbi generációknál is. A csomag része ráadásul a NEC saját fájlrendszere (Scalable Technology File System) és a saját munkaütemezője (Network Queuing System V), amelyek a kiválasztott Linux operációs rendszerrel használhatók.

A gyorsítók mellé készül az SX-Aurora TSUBASA szerversorozat, amely kiépítéstől függően maximum nyolc darab, x16-os PCI Express 3.0-s csatolójú Vector Engine kártyát tesz beépíthetővé egy szerverbe, míg rackszinten maximum 64 darab építhető be.

A NEC az újdonságokat a szokásos tudományos és mérnöki munkára szánja, ahol kifejezetten hasznos a sok memória és a nagy memória-sávszélesség, de fontos célpiac a Big Data, illetve a gépi tanulás tréning szakasza is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés