Érdekesek a Micron tervei a GPU-kat célzó memóriák frontján

A GDDR5 és GDDR6 esetében a 16 nm is opció lesz, míg a GDDR5X csak annyit fejlődik, amennyit muszáj.

A Micron részletezte, hogy mi várható a részükről a GPU-kat célzó memóriák piacán, ugyanis a vállalat számára ez kiemelten fontos tényező. A legfontosabb továbbra is a GDDR5 szabvány marad, nem pont azért, mert ebben van a jövő, hanem azért, mert egy stabil pontot jelent az aktuálisan zajló váltás korában. Emiatt még jó ideig készülnek olyan GPU-k, amelyek ezt a memóriát igénylik, tehát bőven van indok a fejlesztésére. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az újabb fejlesztésű, 8 gigabites, 8 GHz-es effektív órajelű GDDR5-ös memórialapkák a következő évben érkező 16 nm-es node-on készülnek majd, így a gyártásuk olcsóbb lehet.

A következő nagy ugrást a GDDR6 fogja biztosítani, amelyről még az előző év nyarán beszélt a Samsung, és Micron is felvázolta a terveit még idén februárban – ezek azóta nem igazán változtak. A cég 12 GHz-nél nagyobb effektív órajelű memórialapkákkal készül, és el lehet menni 16 GHz-ig is, de erre 2019-ig várni kell. A GDDR6 esetében újdonság, hogy a Micron 8 és 16 gigabites lapkákat tervez, tovább mindkét esetében a 16 nm-es node lesz bevetve.

A GDDR5X egy kakukktojás, mivel a szabványosítás ellenére is csak a Micron gyártja, ráadásul a GDDR6 érkezésével szükségtelenné is válik. Emiatt a vállalat nem is foglalkozik a 16 nm-es node-ra való átültetésével, így marad a 20 nm-es node, amíg érdeklődés van rá. A 8 gigabites lapka is megmarad, és a tervek szerint az effektív órajelet 16 GHz-ig tornásznák fel, de erre is csak 2019-ben fog sor kerülni.

A Micron a 2.5D tokozású megoldások tekintetében továbbra is a saját HMC fejlesztésében hisz, így a piacon sokkal jobban terjedő HBM szabványra egyelőre nem kínálnak alternatívát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés