Magyarországon is kapható az Epson lézeres csúcs házimozi-projektora

Az Epson magyarországi képviselete az otthoni moziszobák építésével, teljes körű, tehát kulcsrakész kivitelezésével foglalkozó Dreamcinema három bemutatótermében prezentálta a sajtó képviselőinek vetítőiket, köztük a legújabb csúcsmodellt, az EH-LS10000 tudását.

Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk
Dreamcinema házimozi-termek, ahol az Epson projektorait kipóbálhattuk [+]

Az eredetileg tavaly piacra dobott, de itthon hivatalosan mostantól kapható, nem kevesebb mint 2,45 millió forintba kerülő készülék 18 kilogrammos tömegéből is látszik, hogy nem kispályás, hanem a komolyabb igényeket igyekszik kiszolgálni olyan technológiai újdonságokkal, mint a teljesen lézeres világítás, a 3LCD technológia reflexív kivitelben, valamint a 4K Enhancement.

 


[+]

Utóbbi egy optikai megoldás, ami az eredeti képtartalmat átlósan eltolva vetíti rá mégegyszer a képre, így próbálja – az érzékszerveket kicsit becsapós módon – javítani a felbontást. Noha nem hangzik túl biztatónak, élőben egészen használhatónak bizonyult, de lehet nélküle élni. Valószínűleg ezzel próbálták meg ellensúlyozni, hogy a vetítő egyébként (sajnos) nem 4K-s, hanem pusztán Full HD felbontású, ami kissé érdekes döntés a gyártó részéről, hiszen a 4K lesz a jövő. Még akkor is, ha jelenleg még a Full HD tartalom dominál, így joggal merül fel a kérdés, mit ér majd pár év múlva a most milliókba kerülő gép, amikor minden 4K-ban jelenik meg. Márpedig aki 30 000 üzemóra hitelesített projektort vesz (ennyit bír ugyanis papíron az Epson készüléke ECO módban, maximumon 14 000 óra a várható élettartam) az valószínűleg ezt az időkeretet nem fogja egyhamar kimeríteni. Full HD-ben egyébként mindent tud, ami ma elvárható, a 20 perces próba alatt nehéz lett volna a képminőségen kifogást találni, legalábbis komolyabb tesztelés nélkül.


[+]

A világítás tehát hosszú élettartamú, fényerőben viszont meg kell elégedni az 1500 ANSI lumennel, ami kevésnek tűnhet, de ahova szánják (teljesen sötét moziszobába) oda elég lesz a látottak szerint. Ennek előállítását egyébként két fényforrás végzi, ebből egyik a kék, a másik pedig a zöld és vörös színért felel. Mint említettük, a technológia 3LCD, ezzel kapcsolatos újítás, hogy egy tükör kerül az egyes panelek mögé, így a fény kétszer is áthalad rajta, ez pedig hatékonyabb a hagyományos megoldásnál. A specifikáció szerint 30-300" képátlójú kép megteremtésére van lehetőség, de a gyártó a 100"-et ajánlja, így a vetítési távolság 2,83-6,04 méter közé esik. Színtérlefedettségben a DCI-P3 nem okoz problémát, de sajnos a natív kontrasztaránnyal kapcsolatos értéket nem adott meg a vállalat.


[+]

Természetesen az olyan alapvető funkciók, mint a lencseeltolás (+/-90% függőleges és +/-40% vízszintes ), lencsepozíció eltárolás (tízféle), motoros nagyítás (maximum 2,1-szeres) és fókuszálás, natív 3D és a 3D konverzió támogatás sem maradtak ki a repertoárból, utóbbihoz pedig két szemüveg is jár. Nagy hangsúlyt fektettek a hűtésre, vagyis a zajszintre, amit a hőcsövekkel kiegészített blokkokkal sikerült 19 dB-re leszorítani Eco módban (28 dB normál módban).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés