Imation: kívül kicsi, belül nagy

Az Imation ezekben a napokban dobja piacra legújabb USB-s tárolóját; a kis eszközben ezúttal nem flash chip, hanem egy 0,85 colos merevlemez kap helyet. Az USB Micro Hard Drive praktikusan behajtható csatlakozót kapott – az USB 2.0 szabvánnyal való kompatibilitás ellenére azonban nem dicsekedhet adatátviteli sebességével, hiszen ez íráskor 3 MB/s, és olvasáskor is csak 5 MB/s. Összehasonlításképpen: a Buffalo nemrég jelentett be olyan flash memóriás pendrive-okat, amelyeknél 32 MB/s, illetve 27 MB/s értékeket találunk, de az Imation Swivel Flash Drive sorozatában is van olyan modell, amely 29 MB/s-os tempóval képes olvasni, és 24 MB/s-mal írni, s a sort még lehetne folytatni.

Ráadásul a hordozható tárolóknál erősebb fizikai igénybevétellel is számolni kell, ámbár e tekintetben a merevlemezes egység is megállja helyét a hétköznapokban, hiszen üzemen kívül 2000 g, működés közben pedig 1000 g erősségű, rövid idejű behatásokat visel el károsodás nélkül. Mindez a strapabíró készülékháznak, illetve a mini winchestert gyártó Toshiba saját technológiáinak köszönhető.

Az USB Micro Hard Drive-hoz Windows és Mac OS operációs rendszeren futtatható szoftvert mellékelnek, melynek segítségével egyszerűsíthető az adatok mentése, szinkronizálása, s egy 128 bites kulcsot használó titkosító algoritmussal megoldható az illetéktelen hozzáférés elleni védelem is. Az eszköz mérete 41 x 17 x 84 mm.

Ebben a hónapban egy 2 GB kapacitású változat kerül forgalomba, amelynek ajánlott ára 159 dollár, majd ezt az utolsó negyedévben egy 4 GB-os modell fogja követni 189 dolláros áron. (Az Imation fentebb hivatkozott flash-alapú, 4 GB-os pendrive-ja egyébként 600 eurós ajánlott áron került piacra, míg a Buffalo 250 és 450 euróért kínálja 2, illetve 4 GB-os gyors egységeit.)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés