Idén mobilizálódik az SLI

Minden jel szerint idén még tovább bővül azon technológiai újítások köre, amelyet az asztali számítógépektől örököltek meg hordozható társaik, a noteszgépek. Ezúttal azonban nem elsősorban a nemrég megjelent kétmagos mobil processzorokról van szó. A tavalyi év elejétől kezdődően begyűrűzött a notebookok piacára a PCI Express csatolószabvány, melynek rendkívüli rugalmassága az asztali PC-knél többek között lehetővé tette a több GPU-s rendszerek életre hívását. Az NVIDIA által fejlesztett SLI és a konkurens ATI CrossFire technológiája a PCI Express szabványra épülő grafikus bővítőmodulok (MXM) révén hamarosan megjelenhet az extrém megoldásokat szállító noteszgép-gyártók kínálatában.

Ilyen gyártó a hazánkban is jól ismert Clevo, melynek gépei többek között olyan nagy nevű márkák égisze alatt aratnak komoly sikereket, mint az Alienware, vagy a Voodoo PC. A gyártó az Inquirer bulvárlap szerint már javában dolgozik azon, hogyan lehetne két nagy teljesítményű, mobil számítógépekbe szánt grafikus processzort párosan munkába fogni egy csúcsteljesítményű noteszgépben a nagyobb grafikus teljesítmény reményében. A lap úgy tudja, hogy a Clevo az SLI mellett nem zárkózik el a CrossFire alapú kétkártyás megoldásoktól, utóbbiból az első példányok már a CeBIT-en megjelenhetnek.


MXM csúcsra járatva: GeForce Go 7800 GTX a rézköpeny alatt

Egy lapunk birtokába jutott Clevo-ütemterven csakugyan felfedezhető egy kétkártyás noteszgép, az M590K típusszámot viselő modell azonban a jelek szerint csak az NVIDIA SLI technológiáját támogatja. A gép műszaki adatai egyelőre alig ismertek, a szűkszavú leírásból az mindenesetre kiderül, hogy a csúcsmodell az AMD Turion 64 technológiájára épül majd, akár két GeForce Go 7800 GTX videovezérlővel is fel lehet majd szerelni, a hordozható számítógép kijelzője pedig – csak, hogy passzoljon a nagy teljesítményű grafikus rendszerhez – 19 hüvelykes képátlójú lesz. Ezzel az M590K a világ egyik leggyorsabb – és alighanem legnagyobb – hordozható számítógépe lehet.

A csúcsteljesítményű notebook mindazonáltal aligha jelenhet meg a tavasz elején: a gép tömeggyártását lapunk értesülése szerint még nem kezdték meg, az ütemtervben pedig az év második felére helyezik az M590K debütálását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Clevo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés