Alaposan megemeli a lécet a HBM2E-vel a Hynix

Az extrém kapacitás és teljesítmény mostantól új szintet jelent a memóriapiacon.

A Hynix bejelentette, hogy az egyes piacokon formálódó igények miatt a HBM2 memóriáit kiegészítik HBM2E opciókkal, amelyek lényegében felfoghatók nagyobb órajelen üzemelő HBM2 megoldásoknak.

A Hynix adatai szerint a szabványos, 2 GHz-es effektív órajel helyett már elérhető a 3,6 GHz-es érték is, továbbá maga a memórialapka is 8-ról 16 gigabites kapacitásúra hízott. Az így kiépíthető csomag az iparág első olyan megoldása, ami képes 460 GB/s-os adatátviteli teljesítményre, miközben a fogyasztása nem igazán nő a korábbi megoldásokhoz viszonyítva.

Az újdonság 8Hi kategóriás konfigurációban érkezik, vagyis nyolc darab 16 gigabites lapka lesz egymásra helyezve, ezzel egy szett 16 GB-os kapacitást kínál 1024 bites csatornánként.

A HBM2E egyébként továbbra sem JEDEC szabvány, de mivel a specifikáció alapvetően a HBM2-re építkezik, illetve maguk a fejlesztések úgyis beágyazott memóriái lesznek az egyes termékeknek, így elég az adott hardver memóriavezérlőjét felkészíteni a 3,6 GHz-es órajelre, és ezzel már hozható is a magasabb memória-sávszélesség. Némi számolás után észrevehető, hogy 4096 biten konkrétan 1,84 TB/s-os tempó érhető el, és mindez még 64 GB-os kapacitást is jelent.

Az új HBM2E memória mintáit már szállítja a cég, a tömeggyártás pedig a következő év elején fog megkezdődni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hynix

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés