Extrém vonalon hengerel a Skylake

A szülőasztalról egyenesen a folyékony nitrogén alá ugrott az Intel legújabb processzora.

Múlt héten nagy csinnadrattával mutatkozott be az Intel hatodik generációs, Skylake kódnevű Core i processzorcsaládja. Elsősorban az asztali gépben gondolkodók vártak izgalommal, hiszen ők jószerével kimaradtak az előző, Broadwell alapú, ötödik körből, a Core i7-4770K (vagy i7-4790K ugye) pedig már kezd unalmas lenni.

Nos, a Skylake még a vártnál is jobbnak tűnik, lehet örülni. A nagyobbik négymagos, nyolcszálas, 4/4,2 GHz-es órajelű, egészen 91 watt TDP értékes i7-6700K-nak több komoly extrém tuningos is nekiugrott az első pillanatban (valójában titokban már előtte), amikortól nyilvánosságra lehetett hozni a mérések eredményeit. Ráadásul az ASUS hathatós közreműködésének köszönhetően nem is akármilyen stílusban!

Balról: coolice, Smoke, BarboneNet, dRweEz, Dancop, Shamino, der8auer, Elmor, Fredyama
Balról: coolice, Smoke, BarboneNet, dRweEz, Dancop, Shamino, der8auer, Elmor, Fredyama [+]

A ROG Z170 Absolute Zero esemény kapcsán kilenc élvonalbeli extrém tunigost hoztak össze. Név szerint: BarboneNet (Olaszország), coolice (Malajzia), Dancop (Németország), dRweEz (Dél-Afrika), der8auer (Németország), Elmor (Svédország), Fredyama (Japán), shamino (Szingapúr) és Smoke (Oroszország) állt neki az ASUS főhadiszállásán a gondosan leválogatott processzoroknak.

Akcióban a folyékony hélium -269 °C-on
Akcióban a folyékony hélium -269 °C-on [+]

Nem véletlen az abszolút nulla, vagyis nulla Kelvin, tehát -273 °C emlegetése, ugyanis a Skylake processzoroknak nincs úgynevezett cold bugjuk. Nincs olyan hőmérséklet, ami alá hűtve már nem növekedne, hanem csökkenne a teljesítményük vagy éppen megállnának. Így aztán a -196 °C-os folyékony nitrogén mellett folyékony héliumot is használtak, ami -269 °C-os, ezért a szokásosnál is alaposabban le kellett szigetelni az ASUS ROG családba tartozó Z170-es alaplapjait. Az eredmény viszont magáért beszél, nyolc abszolút világcsúcsot és tizenkét kategória legjobb helyezést értek el a Core i7-6700K-val és ASUS ROG Maximus VIII Extreme alaplappal, és ezek száma azóta csak gyarapodott.

Achill3uS alapos szigetelést készített -170 °C-hoz
Achill3uS alapos szigetelést készített -170 °C-hoz [+]

Hazai viszonylatban is megszülettek az első extrém tuningos Skylake eredmények, ráadásul nem is akármilyenek. Achill3uS ugyancsak az ASUS támogatásával állt neki a négymagos, négyszálas Core i5-6600K-nak, ami nagyobb testvéréhez hasonlóan 91 wattos TDP osztályba tartozik, és szintén cold bug nélkül viseli a hűtést. Egyetlen érdekessége, hogy bekapcsolni csak -130 °C fölött lehet, míg működés közben a folyékony nitrogénnel elért -170 °C-sem jelentett neki gondot. A végeredmény pedig a világ második legmagasabb Core i5-6600K órajele lett 6,3 GHz-es értékkel, a SuperPI – 32M tesztet pedig 6,00 GHz-en sikerült lefuttatni.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés