Egyre közelebb a robotautó

Úgy látszik, hogy jól haladnak az önvezető rendszer fejlesztésével a Teslánál, állítólag a hetekben kiadják az Autopilot 2-es verzióját.

Ahogy azt 2016-os évzárónkban is írtuk, az önvezető gépjárművek hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban, és például a Tesla már eleve úgy szereli fel az új autóit, hogy azok a megfelelő szoftverrel akár önálló működésre is képesek legyenek. A kulcsszó itt a megfelelő, a korábbi rossz tapasztalatok miatt ugyanis a cég egyelőre kicsit visszavett a gépkocsik tudásából.


(forrás: Tesla) [+]

Két friss, Elon Musktól származó tweet alapján azonban sikerült elkészülniük az Autopilot nevű rendszer második verziójával, amelyet hamarosan aktiválhatnak is a világon elérhető autókban. Az új szoftver tegnap kezdett aktívan működni a cég 1000 autóból álló tesztflottáján, míg a többi gépjárműben „árnyék üzemmódban” dolgozik, ami azt jelenti, hogy az autót vezérlő számítógép szimulálja, hogy miként reagálna az észlelt szituációkban, anélkül, hogy ezt a valóságban is végrehajtaná. A szimulációkat a Tesla központja elemzi, és ha minden jól megy, akkor Musk ígérete szerint már akár ezen a héten aktívvá tehetik az Autopilot 2-t.

Ezzel az új, fejlesztett szenzoros csomaggal rendelkező Teslák ugyanazt a tudást kapják meg, mint amivel a korábbiak már rendelkeznek, a teljes mértékben önálló vezetést szolgáló rendszerre még évekig várni kell, ez azonban valószínűleg olyan lesz, amit a régi hardverre már nem lehet telepíteni, vagy csak korlátozott képességekkel fog üzemelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés