Befutó Blu-ray, hosszú HD DVD agónia

A két rivális nagykapacitású optikai adathordozó formátum közt zajló háborút minden kétséget kizárólag a Sony által életre hívott Blu-ray fogja nyerni a Toshiba HD DVD rendszerével szemben – legalábbis ezt jósolja az amerikai Forrester piacelemző cég. Villámháborúról ugyanakkor szó sem lehet, az elemzők szerint a formátumok megjelenésétől számítva legalább két év kell majd ahhoz, hogy a Toshiba végül legyőzött félként elhagyja a csatateret.

Kinyílhat a lakat

A HD DVD formátum sorsára nézve cseppet sem kedvező, tegnap kiadott Forrester-jóslattal egy időben a Blu-ray formátum egyik legjelentősebb támogatójaként ismert HP új javaslattal fordult a Blu-ray Disc Szövetséghez, miszerint a Blu-ray lemezek szigorú másolásvédelmi rendszerét újra kéne gondolni, hogy a lemezeken tárolt tartalmakat számítógépre és más szórakoztatóelektronikai eszközre is át lehessen játszani, természetesen szigorúan az otthoni hálózat keretein belül.

A Blu-ray szabvány tervezett másolásvédelmi rendszere gyakorlatilag a lemezhez láncolja a tartalmat, a nagyfelbontású mozgóképanyagok lényegében semmilyen módszerrel nem menthetők le az adathordozóról. A szigorú másolásvédelemtől a hollywoodi filmstúdiók egy része a kalózipar visszaszorulását várja, miközben a PC-ipar olyan jelentős gyártói, mint az Intel vagy a Microsoft (és most már a Blu-rayt támogató HP is) aggályaikat fejezik ki a nem kifejezetten felhasználóbarát eljárás miatt.

Konzolok háborúja

Ted Schadler, a Forrester elemzője szerint a másolásvédelmet félretéve a Blu-ray szabványú lemez számos előnyös tulajdonsággal bír a konkurens HD DVD-hez képest. Schadler mindezek közt elsőként említi, hogy szemben a Blu-ray rendszerrel, a HD DVD elsősorban csak filmek tárolására fejlesztett formátum. Ennek egyik lehetséges megnyilvánulása, hogy a Sony következő generációs Playstation játékkonzolja alapkiépítésben tartalmaz majd Blu-ray olvasót, ezzel komoly befolyást gyakorolva a piacra. A Forrester szakembere ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy pontosan mi is teszi a Blu-ray lemezt adatok tárolására alkalmasabb médiummá, mindemellett elfelejti megemlíteni azt a tényt, hogy a Microsoft jövőre már HD DVD olvasóval szerelt XBox 360 konzolokkal kíván versenyezni a PS3-mal.

A lemezek gyártási költségét tekintve a Forrester elemzője elismeri ugyan, hogy a Blu-ray korongok előállítása többe kerül, mint a HD DVD-ké, ezt azonban ellensúlyozza a lemezek nagyobb adattárolási kapacitása, ráadásul a Blu-ray olyan fejlett, évek óta piacon lévő technológiákat foglal majd magába, mint az interaktív felületért felelős Java platform.

Vért és verítéket ígérnek

Schadler mindazonáltal rámutatott, hogy hosszú éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy a HD DVD végül „bedobja a törülközőt”, a vásárlók ugyanis a stúdiók és a gyártók reményeihez képest lassabban teszik majd magukévá az új technológiákat. Ennek egyik oka, hogy a lejátszókért a kezdetekben általában meglehetősen borsos árat kérnek a gyártók, ráadásul a technológiák végső kikristályosodása előtt, közvetlenül a piaci bevezetést követően több kompatibilitási és egyéb probléma fordulhat elő az eszközökkel. Az új rendszerek elterjedését tovább lassíthatja, hogy a jobb képminőség látványos megnyilvánulása érdekében sok esetben a megjelenítőket is le kell cserélniük a vásárlóknak, ez pedig további, igen jelentős költségvonzattal járhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés